Jure Zdovc bo vodil Ljubljančane v naslednjih dveh letih in pol. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc bo vodil Ljubljančane v naslednjih dveh letih in pol. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsak dan sem bolj vesel, da sem se vrnil. Sicer sem prekršil pravili – ne delaj doma in ne hodi v klub, kjer si že bil. Sem vesel, da sem tu. Eno je gledati od zunaj, drugo pa, ko vstopiš v osrčje kluba in spoznaš določene probleme. Tu mislim na ekipo, saj je sicer klub vrhunsko organiziran. V ekipi so problemi. Obstaja pritisk, ki je sestavni del. Naredil bom vse, da odigramo čim bolje in seveda čim več tekem dobimo. Zadnja dva dneva sta bila naporna, imel sem tudi precej glavobola, a sem zdaj že precej bolj pozitiven, saj se je začelo delo na terenu, kar mi da energijo in motivacijo," je ob vrnitvi uvodoma povedal Zdovc, ki je že tretji trener Ljubljančanov v tej sezoni. Zamenjal je Sašo Nikitovića, ki je pred tem novembra trenersko mesto prevzel od Zorana Martića.

Zdovc: Če bi imel sina, ga ne bi dal k Olimpiji, kjer ni časa za trening

"Malce mi je že postalo dolgčas, res pa je, da, ko se govori o Olimpiji, nisi nikoli bistre glave in čustva naredijo svoje. Različni ljudje so me, ko je tema prišla na Olimpijo, prepričevali, naj se vrnem. Ko sem podpisal, sem znova videl, kako imajo v Ljubljani ljudje res radi košarko. To kar malce pozabiš. Prejel sem ogromno čestitk. Zavedam se, da imam veliko odgovornost. Hkrati je prišla ponudba iz Turčije, ki je bila zanimiva, a velik izziv je, da delaš doma in skušaš z Olimpijo narediti korak naprej. Malce več je kredita, saj lahko delaš na dolgi rok, saj na kratkega se težko kaj naredi. V tujini je druga zgodba. Se pa od Olimpije pričakuje, da v kakršni koli situaciji je, zmaguje. Vodstvo kluba je pokazalo velik interes, kar je zelo pomembno, da se res čutiš zaželenega," je dejal 52-letni strokovnjak, ki je dodal, da novembra, ko je v Ljubljani prvič prišlo do trenerske menjave, ni bilo mogoče, da bi tedaj prevzel zmaje.

Zdovc, ki je bil izvrsten košarkar, je že vodil Olimpijo. Pod njegovim vodstvom so zmaji naredili zadnji odmeven rezultat v Evropi, ko so v sezoni 2010/11 zaigrali v Top 16 Evrolige, in v Ligi ABA, ko so se uvrstili v finale, kjer pa je slavil Partizan. V dveh mandatih v selektorski vlogi je Slovenijo vodil na treh velikih tekmovanjih in leta 2009 na EuroBasketu na Poljskem z reprezentanco zasedel četrto mesto.

"Veste, da imam vedno visoke cilje"
Olimpija se je v Ligi ABA znašla v zahtevnem položaju, saj se še bori za obstanek. Glede na videno bo tudi ubranitev državnega naslova zelo zahtevna naloga, toda Zdovc, ki je med pogoji, da se znova usede na ljubljansko klop, navedel, da ne bo igral v treh tekmovanjih, si je, kot vedno, postavil visoke cilje: "Poznate me in veste, da imam visoke cilje. Taktično sem sicer limitiran, saj je ekipa takšna, kot je. Vseeno imamo kakovost in širino. Trenerji smo tu, da rešujemo probleme, ne da jih delamo. V Ligi ABA razpored ni idealen, saj igramo dvakrat v gosteh, doma pa imamo Cedevito. Bo pa najprej prioriteta v jadranski ligi."

Že zdaj bodo potegnili tudi kadrovske poteze, saj bodo nekateri košarkarji, ki jih je zdaj v moštvu več kot 20, zapustili ekipo in odšli na posojo. Zdovc, ki je kot trener znan po čvrsti obrambi in disciplini v igri, je izpostavil, da ima ekipa določene probleme, kar se vidi že skozi vso sezono, da na primer že poletno kadrovanje ni bilo uspešno, velike spremembe pa zdaj tudi niso mogoče: "Toliko je igralcev, toliko enih kombinacij … Imam ob sebi štab, ki je že dolgo tu. Na treningu šele občutiš, kaj in kako. Igralce povsem razumem, da so izmučeni. Moramo pa določiti pravila v obrambi, da bomo igrali timsko in da se v vsakem trenutku ve, za kaj je kdo odgovoren. Moramo moštvo dvigniti na višjo raven."

Zdovca čaka najprej boj za obstanek v Ligi ABA, nato pa branitev državnega naslova, kar bo zelo zahtevna naloga. Foto: www.alesfevzer.com
Zdovca čaka najprej boj za obstanek v Ligi ABA, nato pa branitev državnega naslova, kar bo zelo zahtevna naloga. Foto: www.alesfevzer.com

"Igralcem sem že povedal, da brez njih ne morem nič. Oni so tisti, ki igrajo in zaradi katerih se igra košarka. Ne igra se zaradi mene, zaradi direktorja, sodnikov, ampak igralcev. Imamo nekaj izkušenih, ki morajo stopiti naprej in povleči voz. Na srečo je Lorbek že sodeloval z mano v Turčiji. Vsi skupaj moramo imeti pravi pristop in pravo energijo. Ne bo lahko. Kar nekaj je mladih igralcev. Recimo Šamanić je imel konkretno minutažo in ne vidim, zakaj je ne bi imel tudi v prihodnje. Res je, da sem obrambni trener. Ko pomislim na naslednjo tekmo, najprej razmišljam o tem, kako se postaviti v obrambi. Tukaj ima Luka še probleme s svojim telesom. A če bosta želja in energija pravi, bomo to spremenili," je pristavil Zdovc, ki si je tudi kot trener že ustvaril veliko ime v evropski košarki.

Zelo vesel in ponosen sem, da smo po dolgih letih Jureta pripeljali nazaj v Olimpijo. Vsi vemo, kdo je Jure Zdovc, igralsko in trenersko. Že dalj časa je bil naša želja. Zdaj je bil pravi trenutek, da se je to zgodilo. Veste, da sem z Juretom že govoril in ni želel priti v isti kaos, ki ga je izkusil lani pri Cedeviti. Izkusil je to in ve, da je nemogoče preživeti in delati v tem. Takšna je tudi klavzula, da treh lig ne bo vodil. Takšen je njegov pogoj. Tu ne gre za reševanje in Jure ni prišel kot neki gasilec. Jure ni prišel za isti denar kot njegova predhodnika. Če pripelješ trenerja za večji denar, ga zanima zgodba, da bo zaradi nečesa prišel. Naredili bomo vse, da mu bo to tudi lahko uspelo.

Roman Lisac, direktor Petrola Olimpije

Z njegovim prihodom se je postavil temelj za večjo zgodbo. Tako so se tudi pokrovitelji zavezali, da bodo že v prihodnji sezoni zagotovili večji proračun: "Zagotovila s predsednikove strani imamo. Sem Slovenec in vedno je lepo delati doma, če te hočejo. Je kot neka dolžnost. Je pa treba dvigniti proračun, če želiš biti konkurenčen. Ta zagotovila imam, da se bo postopoma dvigal proračun. Tako se lahko boriš za prvo mesto v Ligi ABA, igraš Evropski pokal in se tu boriš za Top 16."

Za naslednjo sezono prva želja kakovostni slovenski košarkarji
Sicer se je sezona že dobro prevesila v drugo polovico, a je s prihodom novega moža na trenersko mesto, ki je neka osnova za uspešno zgodbo v prihodnosti, govor tudi o sestavljanju ekipe za naprej, kar se Olimpiji lani ni posrečilo: "Želja so seveda kakovostni slovenski igralci. To je tudi pogoj. Potem pa vidiš, kaj lahko dobiš pri tujcih, ki jih pripelješ, recimo dva ali tri res dobre. Vključiš nekaj mladih in tako sestaviš okostje ekipe. Naslednje leto bo konkurenca res močna. Partizan se dviga, Zvezda je izjemno močna, tu sta Cedevita in Budućnost, a tako mora biti. Vsak ima svojo filozofijo, a mi trenutno nimamo peterice, ki bi z metom raztegnila teren, kar je v moderni košarki pomemben faktor. Nimamo štirice, ki bi bila izkušena ali sposobna zadeti z razdalje, 'tanki' smo na položaju organizatorja igre. Stvar je jasna in za kadrovanje je odgovoren trener, direktor pa dela ostalo. Kar se tiče agentov in denarja, se ne maram pogovarjati in me sploh ne zanima. O tem je dober Lisac."

Sorodna novica Vodstvo Olimpije potrdilo: Novi trener je Jure Zdovc

Kar se tiče mladih košarkarjev, ki jih je pri Olimpiji kar nekaj, in tudi usmeritev kluba je, da sestavi mlado moštvo, je Zdovc še pristavil: "Vsi vemo, da je to zelo težko. Trenutno v najboljših evropskih ekipah praktično ne vidimo mladega košarkarja. Ko sem bil še tu in smo igrali Evroligo, smo imeli Salina, Špana, Bertansa, Dina Murića … Fantje so igrali. Lani sem bil v takšnem položaju, ko smo pri Cedeviti imeli mladega Muso. Vedno je težava, da lahko zaradi mladih trpi rezultat. Da ni tako, imaš enega, maksimalno dva, ki se ju da v ospredje, obkrožena pa morata biti s starejšimi. Vem, da so mladi del Olimpijine politike. Moramo pa jih obkrožiti z izkušenimi košarkarji, ki jih bodo v ključnih trenutkih razbremenili."