Veliko veselje jeseniških mladincev v dvorani Tivoli. Take vrnitve so zares redke, saj so zaostajali na tretji, četrti in peti tekmi, vedno pa so se rešili v podaljšku.
Veliko veselje jeseniških mladincev v dvorani Tivoli. Take vrnitve so zares redke, saj so zaostajali na tretji, četrti in peti tekmi, vedno pa so se rešili v podaljšku.

Vzdušje na tribunah je bilo odlično. Zbralo se je več kot 700 gledalcev. Obisk je bil boljši od nekaterih tekem Lige IceHL v Tivoliju. Zelo veliko je bilo mladih ljubiteljev hokeja, ki so zelo strastno spremljali vseh pet tekem.

Rivalstvo med Ljubljančani in Jeseničani ni veliko le med člani, tudi v mladinski in kadetski kategoriji boj za lovoriko poteka do zadnjega atoma moči.

Lesničar odločil tretjo tekmo v 87. minuti
SŽ Olimpija je prvi dve finalni tekmi proti Jeseničanom dobila s 3:2 in 5:2. Vse je kazalo, da so mladi železarji že na kolenih. Tretjo tekmo v Tivoliju so dobili z 2:1 v drugem podaljšku, potem ko je Tjaš Lesničar zadel v 87. minuti.

Jeseničani dobili četrto tekmo po zaostanku z 0:3
V nedeljo v Podmežakli je Olimpija na četrti tekmi po dveh tretjinah vodila s 3:0. Jeseničani so na začetku zadnje tretjine v dveh minutah in 40 sekundah zadeli trikrat in se znova veselili v podaljšku, ko je v 64. minuti odločil Lovro Kumanović.

Urban Podrekar je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej. Odigral je 24 tekem v Ligi IceHL in tudi dosegel zadetek proti Bolzanu. Trener Antti Karhula je hitro po prihodu opazil, da ima v kadru tudi obetavnega najstnika. Foto: SŽ Olimpija
Urban Podrekar je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej. Odigral je 24 tekem v Ligi IceHL in tudi dosegel zadetek proti Bolzanu. Trener Antti Karhula je hitro po prihodu opazil, da ima v kadru tudi obetavnega najstnika. Foto: SŽ Olimpija

Mojstrovina Podrekarja za vodstvo zmajev
Odločala je peta tekma v četrtek zvečer v Tivoliju. Jeseničani so povedli v 33. minuti, ko je protinapad z močnim strelom učinkovito zaključil Grega Pazlar. Martin Vahen je izenačil v 37. minuti, tri sekunde pred koncem druge tretjine pa je Urban Podrekar z izjemno samostojno akcijo poskrbel za vodstvo zmajev. Začel je v obrambni tretjini, preigral dva branilca Jesenic in poslal plošček med nogama Bora Glaviča v mrežo.

Kumanović izsilil podaljšek sekundo pred koncem
V zadnji tretjini so se Ljubljančani spretno branili. Dve minuti in 42 sekund pred koncem je trener Jesenic Aleš Sodja vzel pol minute odmora in poskusil je brez vratarja in s šestimi igralci v polju. Ljubljanski navijači so že slavili naslov na tribunah, ko je Ožbej Rep poskusil z razdalje, vratar Luka Kolin je plošček odbil. Kumanović, ki ima izkušnje tudi že s članskih tekem v Alpski ligi, pa ga je sekundo pred koncem rednega dela z leve strani poslal v mrežo.

Ažbe Glavič poskrbel za veliko slavje železarjev
To je bil velik šok za mlade zmaje, ki so bili blizu naslova tudi v podaljšku, a je nato Matevž Seršen v 68. minuti streljal z leve strani, pred vrati pa je Ažbe Glavič spretno podstavil palico in spremenil smer ploščka. Kolin je bil nemočen in naslov je odšel na Jesenice. Veselje je bilo veliko, čelade in palice so letele po zraku.

Sodja: Gorenjska trma prevesi tehtnico na odločilnih tekmah finala
V garderobi Jesenic smo srečali trenerja Aleša Sodjo. "Obe ekipi bi si zaslužili pokal. Včasih so rekli gorenjska trma prevesi tehtnico na odločilnih tekmah finala. Mladi fantje se bodo morali še veliko naučiti, ne poslušajo nas vedno. Srečo si je treba zaslužiti. Olimpija je bila na papirju favorit pred finalom, mi pa smo startali to serijo zelo ponižno."

"To je bil velik boj za rdeči dres. Zelo pomembna je bila četrta tekma, ko smo po 40 minutah zaostajali z 0:3. Na začetku zadnje tretjine smo hitro zadeli, tekmec je padel in uspel nam je preobrat. Tudi na peti tekmi smo izenačili eno sekundo pred koncem rednega dela. Nekdo tam zgoraj nas je gledal v letošnjem finalu."

Jeseničani lovijo tudi naslov v Ligi IHL
Jeseničani igrajo tudi v finalu Lige IHL, kjer je izid proti Triglavu po dveh finalnih tekmah izenačen na 1:1. Številne mladinske prvake čaka že v soboto v Kranju tretja tekma finala. Železarji bodo imeli na voljo močno zasedbo, saj so pometli z Rittnom v polfinalu Alpske lige in bodo lahko zaigrali tudi s precej igralci prvega moštva.

"Velika večina je igrala v sredo v finalu Lige IHL proti Triglavu. Mladi fantje morajo igrati veliko težkih tekem. Naslov v mladinski kategoriji je pomemben, a še bolj je članska lovorika. Vsi fantje so popolnoma izčrpani. Prepričan sem, da bodo novi mladinski prvaki kmalu nosilci igre v članski ekipi. Pri Olimpiji nekateri igrajo že v Ligi IceHL. Nekateri se bodo tudi odločili za odhod v tujino," je razlagal Sodja.

"Množica navijačev potrjuje, da v Sloveniji največ šteje derbi med Olimpijo in Jesenicami. Prepričan sem, da se bo na Jesenicah stvar obrnila v pravo smer, kar pomeni, da bomo kmalu postali člani Lige IceHL. To slovenski hokej nujno potrebuje."

Rahmatulin: Jeseničani so si zaslužili naslov, za nas pa je to dobra šola
Ildar Rahmatulin je bil junak finala leta 1994, ko je v Tivoliju odločil sedmo tekmo. Jeseničani so zaostajali z 1:3 v zmagah in dobili zadnje tri tekme. Rahmatulin zdaj vodi mladince in kadete Olimpije skupaj z Bojanom Zajcem.

"Serija je bila izjemno zanimiva in naporna. Nekateri igralci so morali odigrati dvojni program, tudi s kadeti so igrali pet tekem finala. Pet ali šest igralcev je zelo trpelo v zgoščenem ritmu. Vodili smo z 2:0 v zmagah, potem pa smo trikrat izgubili v podaljšku. Res nismo imeli sreče, prejeli smo zadetek sekundo pred koncem rednega dela. To so še zelo mladi fantje, ki se morajo še veliko naučiti. To je dobra šola za njih in tudi za strokovni štab," je razmišljal nekdanji odlični napadalec.

"Jeseničani so si zaslužili naslov, saj so igrali odlično od prve do zadnje minute. Nam se ni izšlo po načrtih. Seveda zdaj nismo zadovoljni z drugim mestom. Vzdušje je bilo sijajno, fantje niso vajeni igrati pred takim številom gledalcem. Naš cilj je, da popeljemo mlade igralce v člansko kategorijo. Prepričan sem, da bo kakšen izmed njih igral tudi v Ligi IceHL."

Zajc: Rivalstvo še kako živi!
Bojan Zajc je doživel že precej grenkejše poraze proti Jeseničanom. Najbolj grenek je bil seveda tisti iz marca 1993, ko je sedmo tekmo po kazenskih strelih odločil Matjaž Kopitar, Igor Beribak pa je zadel vratnico v nabito polnem Tivoliju.

"Vedno poudarjam, da ne odloča sreča. To je bil epski boj za mladinski naslov. Jeseničani so si zaslužili naslov, ker so verjeli do konca, čeprav so bili že v težkem položaju. Na četrti tekmi smo vodili s 3:0. Ko so Jeseničani znižali, sva z Rahmatulinom vzela pol minute odmora. Tekma nam je nekako spolzela skozi roke. Ni se bilo lahko vrniti po takem porazu. Na odločilni tekmi nam je zmanjkala ena sekunda. Grozen občutek je po porazu na peti finalni tekmi. Vsi imamo cmok v grlu. Iz porazov se lahko igralci veliko naučijo."

"Toliko gledalcev ni bilo na tekmah mladincev in kadetov, ta teden je bil prav poseben. Rivalstvo še kako živi! To je bil vrtiljak čustev na ledeni ploskvi in na tribunah," je finalni seriji slikovito opisal 57-letni strokovnjak.

Bojan Zajc ni bil preveč razočaran po porazu v finalu, saj se zaveda, da so ključne lovorike v članski konkurenci. Njegov sin Miha je blestel v januarski finalni seriji, ko je SŽ Olimpija ugnala Jeseničane s 4:0 in 6:3. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Zajc ni bil preveč razočaran po porazu v finalu, saj se zaveda, da so ključne lovorike v članski konkurenci. Njegov sin Miha je blestel v januarski finalni seriji, ko je SŽ Olimpija ugnala Jeseničane s 4:0 in 6:3. Foto: www.alesfevzer.com

Za mladince je naslednja stopnica Alpska liga
"Imamo kar nekaj potenciala, ampak iz mladinske kategorije je zelo težek prehod v Ligo IceHL. Nekaj fantov bi se lahko priključilo članski ekipi Olimpije. Idealna bi bila Alpska liga za te fante. Žal se Slavija ni prijavila za naslednjo sezono. Mladi igralci nujno potrebujejo težke tekme."

Na dva slovenska kluba v Ligi IceHL bo treba še počakati
Zajc je velik zagovornik Lige IceHL. Vedno si je želel oba najmočnejša slovenska kluba v tej močni ligi. "Zelo sem bil vesel, ko so Jeseničani vložili kandidaturo za Ligo IceHL. Na koncu so vse skupaj sešteli in ugotovili, da trenutno še nimajo dovolj finančnih sredstev. Razumem njihovo upravo. Morda je bolje, da počakajo še eno leto in se pravi ljudje zberejo skupaj. Mislim, da imamo dovolj igralcev za dve ekipi v Ligi IceHL. V tujini je veliko slovenskih hokejistov, ki bi se radi vrnili v močno ligo. Na začetku Lige Ebel je večina slovenskih reprezentantov igrala za najboljša slovenska kluba in derbiji so bili izjemni."

"Potrebujemo tujce, ki bodo dodana vrednost. Predvsem so zanimivi mladi igralci iz Severne Amerike, ki so že spoznali, da nimajo možnosti za igranje v Ligi NHL. Lahko jih pripelješ za ugoden denar. Z dobrimi igrami se lahko prodajo v boljše klube."

Državno prvenstvo, mladinci U-19, finale, peta tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE 2:3
* 2:3 (0:0, 2:1, 0:1)
700; Vahen 37., U. Podrekar 40.; Pazlar 33., Kumanović 60., A. Glavič 68.
* – po podaljšku

Med kadeti so naslov osvojili zmaji. Foto: SŽ Olimpija
Med kadeti so naslov osvojili zmaji. Foto: SŽ Olimpija

Kuret zagotovil Olimpiji naslov med kadeti
Zajc je bil zelo ponosen na zmago v državnem prvenstvu kadetov. Olimpija je premagala Bled s 3:2 v zmagah. Na odločilni tekmi v Tivoliju je v torek zvečer v drugi tretjini pri izidu 1:1 zadel Ian Petronijevič Lepša, v 43. minuti pa po sijajnem samostojnem prodoru še Bruno Kuret, ki je z bekhendom zatresel mrežo. Olimpija je dobila napeto tekmo s 3:2.


Državno prvenstvo, kadeti, finale, peta tekma:
SŽ OLIMPIJA – MK BLED 3:2
3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
400; Vidmar 13., I. Petronijevič Lepša 35., Kuret 43.; Oštir 18., Gruškovnjak 53.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na tri zmage.