Šegel je bila v kvalifikacijah zelo suverena. Foto: Reuters
Šegel je bila v kvalifikacijah zelo suverena. Foto: Reuters

Obe slovenski plavalki sta na začetku popoldanskega finalnega dela tekmovanja v italijanski prestolnici nastopili v prvi skupini. Šegel je zasedla tretje mesto, Fain pa četrto. S časoma 1:57,94 in 1:58,25 sta popravili dosežka iz dopoldanskega dela, na koncu pa je to v skupni konkurenci obeh skupin zadoščalo za šesto in sedmo mesto ter uvrstitev v nedeljski finale.

V polfinalu je bila najboljša Nizozemka Maritt Steenbergen (1:57,40) pred Nemko Isabel Marie Gose (1:57,70) in Francozinjo Charlotte Bonnet (1:57,73). Finale v tej disciplini bo v nedeljo ob 19.08.

V dopoldanskem kvalifikacijskem delu je Šegel, ki ima v Rimu že eno finalno uvrstitev, šesto mesto na 100 m prosto, dosegla drugi najboljši čas kvalifikacij. V drugi kvalifikacijski skupini je zmagala s časom 1:59,48, čeprav je plavala v močnem nalivu. Fain je dopoldne plavala v tretji skupini, bila s časom 2:00,40 tretja in se z 11. izidom uvrstila med najboljšo šestnajsterico.

Šegel: Zdaj se moram spočiti
"S svojim plavanjem v polfinalu sem zadovoljna. Odplavala sem podobno kot zjutraj, ko sem kontrolirala samo tekmo. Zdi se mi, da smo plavalke v ospredju spremljale tekmo in na koncu malo dodale. V finalu se bom osredotočila samo na svoje plavanje in upam, da bo jutrišnji rezultat precej boljši. Zdaj se moram spočiti, če bo šlo vse po načrtu, se lahko uvrstim kar visoko,"
je za Plavalno zvezo Slovenije dejala Šegel.

Šegel in Fain v finalu; svetovni rekord Popovicija

Popovici poskrbel za vrhunec dneva
Za vrhunec dneva je poskrbel romunski plavalec David Popovici, ki je dosegel nov svetovni rekord na 100 m prosto. V finalu je plaval 46,86 in za pet stotink popravil dosežek Brazilca Cesarja Ciela. Mladi, šele 17-letni plavalni zvezdnik iz Romunije, je takšen dosežek napovedal že v petkovem polfinalu, ko je s časom 46,98 postavil evropski rekord. V finalu pa je nato plaval še hitreje in odvzel rekord Cielu, ta je bil rekorder od leta 2009. Njegov dosežek je prvi svetovni rekord na letošnjem tekmovanju v Rimu.

Dvojni italijanski uspeh
Na 200 m hrbtno je zlato osvojil Francoz Yohann Ndoye Brouard (1:55,62), srebro Madžar Benedek Kovacs, bron pa Britanec Luke Greenbank. V ženski konkurenci na 50 metrov delfin je slavila Švedinja Sarah Sjoestroem (24,96) pred Francozinjo Marie Wattel in Nizozemko Marie de Waard. Za dvojni italijanski uspeh na domačem terenu sta na 100 m prsno poskrbeli Benedetta Pilato in Lisa Angiolini, tretja je bila Litovka Ruta Meilutyte. Dvojno slavje je bilo tudi na 400 m mešano pri ženskah, kjer sta slavili Madžarki Viktoria Mihalyvari (4:37.56) in Zsuzsanna Jakabos, bron je ostal Britanki Freyi Colbert.

Za še eno italijansko zmago pa je na 800 m prosto poskrbel Gregorio Paltrinieri, ki je do zlata prišel s časom 7:40,86. Drugi je bil Nemec Lukas Märtens, tretji še en Italijan Lorenzo Galossi.

Šegel in Fain bosta plavali v finalu