Blokada Aarona Gordona ob metu LeBrona Jamesa, ki je zapečatila
Blokada Aarona Gordona ob metu LeBrona Jamesa, ki je zapečatila "metlo". Foto: Reuters

Zdelo se je, da bo LeBron James sam obdržal Lakerse pri življenju v finalu Zahodne konference. King James je ob izredni predstavi v prvem polčasu dosegel 31 točk, zaradi česar je Los Angeles ob polčasu vodil s 73:58.

Toda Nikola Jokić je v tretji četrtini vodil napad Nuggetsov, sam dosegel 13 točk, gostje pa so dobili četrtino s 36:16, s čimer so ujeli in prehiteli Lakerse. V dramatičnem finalu četrte četrtine je Anthony Davis s štirimi zaporednimi zadetimi prostimi meti izenačil na 111:111, nato pa je 52 sekund pred koncem zadel Jokić. V zadnjih sekundah je imel James dve priložnosti, da izenači in izsili podaljšek, a najprej je zgrešil met 26 sekund pred koncem, dobro sekundo pred iztekom časa pa ga je blokiral Aaron Gordon.

Nikola Jokić je bil soglasno razglašen za najkoristnejšega igralca finala Zahodne konference. Z osmimi trojnimi dvojčki je 28-letnik iz Somborja že postavil nov rekord v NBA-končnicah, pri čemer je presegel Wilta Chamberlaina iz končnice leta 1967 Foto: Reuters
Nikola Jokić je bil soglasno razglašen za najkoristnejšega igralca finala Zahodne konference. Z osmimi trojnimi dvojčki je 28-letnik iz Somborja že postavil nov rekord v NBA-končnicah, pri čemer je presegel Wilta Chamberlaina iz končnice leta 1967 Foto: Reuters

Jamesu le statistični rekord za veterane

Pri Denverju je standardno blestel Nikola Jokić. Dvakratni najkoristnejši igralec Lige NBA je tekmo končal s 30 točkami in temu dodal še 14 skokov in 13 asistenc. Prvi zvezdnik LA Lakersov LeBron James je tekmo končal s 40 točkami, 10 skoki in devetimi asistencami. V statistično uteho Jamesu ostaja, da je postal najstarejši igralec v zgodovini Lige NBA, ki je dosegel 40 točk v končnici.

Na vidiku finale z Miamijem

Denver Nuggets sodi v skupino 11 klubov v zdajšnji Ligi NBA, ki še nikoli niso osvojili naslova prvaka. Košarkarji iz Kolorada se bodo v finalu pomerili z zmagovalcem obračuna Vzhodne konference, kjer osmopostavljeni Miami vodi s 3:0 v zmagah proti Bostonu.

Murray: Še naprej bomo pisali zgodovino

"Neverjetno," je dejal Jamal Murray, ki je tokrat prispeval 25 točk. "Zelo zabavno. Nadrealistično. Še naprej bomo pisali zgodovino, to je bistvo." Denver je za svoj prvi veliki finale potreboval 46. sezon, v katerih je do ponedeljkovega večera nabral zgolj 93 zmag v končnicah. V eri Nikole Jokića so Nuggetsi postali velesila Zahoda, a do te pomladi le v rednem delu, zdaj pa imajo Joker in kolegi zlato priložnost.

V finalu bo tako sodeloval tudi slovenski košarkar, ki pa je trenutno na stranskem tiru pri Zlatih zrnih, saj Vlatko Čančar tudi na četrti tekmi finala Zahoda ni dobil priložnosti za igro.

Denver čez Lakerse v finale Lige NBA
Ali se bo LeBron James res poslovil z "metlo"?

V prvem intervjuju za ESPN po bolečem porazu je LeBron James dejal, da ni prepričan, da bo drugo leto še naprej član LA Lakersov. Novinarsko konferenco je končal z besedami: "Veliko moram še razmisliti ... Osebno, kako nadaljevati s košarko. Še veliko moram razmisliti."

Za 38-letnim Jamesom je 20 izjemnih sezon v Ligi NBA, v kateri je pred meseci postal najboljši strelec v zgodovini. Z Jezerniki ga veže sicer še dvoletna pogodba. Pojavljajo se že namigovanja, da bi 4-kratni prvak Lige NBA šel v športni pokoj, nato pa bi se po letu dni predaha vrnil in zaigral za ekipo, ki bo na naboru 2024 izbrala njegovega sina Bronnyja, ki sodi med največje talente svoje generacije.


Sorodna novica Ali se bo LeBron James res poslovil po "metli" ali ima načrt?

Zahod, finale, četrta tekma:

LA Lakers (7) – DENVER (1) 0:4
111:113 (34:28, 39:30, 16:36, 22:19)
James 40 (15/25 iz igre, 4/7 za tri), 10 skokov in 9 podaj, Davis 21 (6/15 iz igre) in 14 skokov, Reaves 17 (6/11 iz igre), Schröder 13 (3/6 za tri), Hačimura 10, Thompson in Russell po 4, Walker 2; Jokić 30 (11/24 iz igre, 3/6 za tri), 14 skokov in 13 podaj, Murray 25 (10/18 iz igre, 0/4 za tri), Gordon 22 (3/5 za tri), Porter 15 in 10 skokov, Caldwell Pope 13 (3/7 za tri), Brown 6, Green 2, Čančar ni igral.

MVP finala Zahoda (pokal Magica Johnsona): Nikola Jokić

Vzhod, finale, četrta tekma:

Sreda ob 2.30:
MIAMI (8) – BOSTON (2) 3:0