Kapetan Mitja Robar je dvignil priznanje za najboljšo ekipo SP-ja divizije I v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Mitja Robar je dvignil priznanje za najboljšo ekipo SP-ja divizije I v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski navijači so, potem ko so bile tribune na uvodnih dveh tekmah proti Litvi in Romuniji napol prazne in so jih na tretji pomagali napolniti tudi madžarski privrženci, tokrat sami skoraj zapolnili kapaciteto dvorane na Celovški 25. Zbralo se jih je približno 4000.

Rok Tičar in Robert Sabolič sta povzročala velike težave Korejcem. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Tičar in Robert Sabolič sta povzročala velike težave Korejcem. Foto: www.alesfevzer.com

Na zadnjem pravem soočenju na SP-ju 2019 v Nursultanu so Slovenci doživeli zaušnico proti Južni Koreji. Reprezentanca, za katero so bile ravno domače olimpijske igre v Pjongčangu, je bila boljša s 5:3, potem ko so varovanci Iva Jana dobili uvodno tretjino s 3:1. Najboljša azijska reprezentanca je v Ljubljano prišla z visokimi cilji po napredovanju, a doživela veliko razočaranje že prvi dan s porazom proti Madžarom (1:5).

Robar in Sabolič kaznovala številne kazni Korejcev
Izbranci Matjaža Kopitarja so izpolnili obljubo in zaigrali resno, z lepimi potezami pa navduševali navijače v Tivoliju. V 6. minuti so risi povedli, ko je ob prednosti igralca več zadel kapetan Mitja Robar. Korejcem ni uspelo dohajati ritma Slovencev. Privoščili so si pet kazni in Robert Sabolič je v 12. minuti povišal na 2:0. Ob koncu prve tretjine je Miha Verlič zadel še okvir vrat. Razmerje v strelih na vrata po 20 minutah je bilo kar 18:2, Gašper Krošelj je bil brez dela.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si je ogledal tekmo v družbi predsednika HZS-ja Matjaža Rakovca. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si je ogledal tekmo v družbi predsednika HZS-ja Matjaža Rakovca. Foto: www.alesfevzer.com

Tičar zablestel z golom in tremi podajami
V nadaljevanju so vendarle do sape prišli tudi tekmeci. Nanizali so nekaj priložnosti, tudi Krošelj se je moral izkazati, dočakali so tudi prvo prednost igralca več in v tem obdobju zadeli okvir gola. V 36. minuti je Sabolič znova zatresel mrežo po podaji Roka Tičarja z desne strani.

V zadnji tretjini so risi brez posebnega naprezanja tekmo rutinsko pripeljali do konca. Bili so boljši, a Korejci so se borili za vsak plošček in tudi imeli svoje priložnosti. V 51. minuti je Tičar mojstrsko odvzel plošček Korejcem pred njihovimi vrati in ga poslal med nogama Matta Daltona v mrežo. Častni zadetek za Južno Korejo je dosegel Jong-Min Lee štiri minute pred koncem.

Selektor Kopitar ocenil domače prvenstvo

Kopitar: Ni lahko, ko tekmovalno ne gre za nič
"Dosegli smo to, kar smo si zadali in kar se je pričakovalo. Ni bilo najlažje, hokej je dinamična igra, vsi znajo drsati, taktično se znajo pripraviti. Vseeno smo bili najboljši tukaj, smo zasluženo prvi, ampak vedno pravim, da je to treba tudi dokazati. Gre tudi za dostojanstvo. Ne glede na to, kaj se zgodi, moraš biti gospod, oni pa so toliko izkušeni, da vedo, kaj to pomeni. Danes je bilo vse prej kot lahko na tekmi, ko tekmovalno ne gre za nič. A igraš doma in ne smeš si privoščiti slabega odnosa do soigralcev in vseh, ki delajo v hokeju, pa tudi navijačev," je poudaril selektor Kopitar.

Kapetan Robar je dodal: "Na tekmi, ki ne odloča o ničemer, smo si rekli, da smo vsi profesionalci in moramo oddelati od zadnje minute, tudi za vse navijače, ki so nas prišli spodbujat. Vsi ti nasprotniki znajo igrati, Korejci pa imajo takšen značaj, da bodo do konca drsali in se borili. Potem pa morda izgubiš zbranost, mi pa tudi nismo tri razrede boljši. Nihče ni rekel, da bomo vse pometli in zmagali z ničlo, a na koncu smo popolnoma zasluženo zmagali."

Priznanja najboljšim igralcem so podelili Tomaž Vnuk, Miha Rebolj in Robert Kristan. MVP prvenstva je postal Žiga Jeglič. Foto: www.alesfevzer.com
Priznanja najboljšim igralcem so podelili Tomaž Vnuk, Miha Rebolj in Robert Kristan. MVP prvenstva je postal Žiga Jeglič. Foto: www.alesfevzer.com

Jeglič MVP prvenstva
Po koncu prvenstva so podelili tudi priznanja najboljšim posameznikom, ki jih je izbralo vodstvo tekmovanja. Za najboljšega vratarja je bil izbran čuvaj mreže Litve Mantas Armalis; najboljši branilec je Madžar Nandor Fejes, najboljši napadalec pa Žiga Jeglič.

V izboru novinarjev je Jeglič dobil tudi priznanje za najkoristnejšega igralca (MVP) turnirja.

V idealni postavi pa so poleg Jegliča še slovenski vratar Gašper Krošelj, branilca Nerijus Alisauskas (Litva) in Won Jun Kim (Južna Koreja) ter napadalca Csanad Erdely in Miha Verlič.

Podelitve priznanj po koncu SP-ja divizije I-skupina A v Tivoliju

Madžari s pol moči strli odpisane Romune
Madžarska je ugnala Romunijo s 4:2. Tudi popoldanska tekma ni več odločala, saj so si Madžari že prej zagotovili napredovanje med elito, Romuni pa so bili obsojeni na zadnje mesto in izpad iz te skupine.

Že po razpletu sobotne tekme med Litvo in Romunijo (5:4) je bilo po tekmovalni plati vse jasno. Romunija niti z današnjo zmago ne bi več mogla splezati z zadnjega mesta, Madžari pa so si že takrat zagotovili drugo mesto in ob Sloveniji drugo vozovnico za SP 2023 med elito.

Madžari so zadnji dan dosegli pričakovano zmago proti ekipi, v kateri sicer tudi igra precej etničnih Madžarov. V prvi tretjini sta za Madžarsko zadela Gergö Nagy in Balint Magosi, za Romunijo sta v drugi za izenačenje poskrbela Roberto Gliga in Robert Ferencz-Csibi, na pričakovano mesto pa sta stvari postavila Rasmus Kulmala za 3:2 v drugi tretjini in z zadnjim zadetkom še Istvan Sofron.

Slovenci za slovo od domačega SP-ja ugnali še Korejce

Skupina A, Ljubljana:
JUŽNA KOREJA – SLOVENIJA
1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
4000; J. M. Lee 56.; Robar 6., Sabolič 12., 36., Tičar 51.

MADŽARSKA – ROMUNIJA
4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
Nagy 9., Magosi 13., Kulmala 30., Sofron 57.; Gliga 21., Ferencz 28.


Odigrano od torka do sobote:
LITVA – ROMUNIJA
5:4 (0:2, 3:1, 2:1)

SLOVENIJA – MADŽARSKA
5:1 (1:1, 2:1, 2:0)

JUŽNA KOREJA – LITVA
3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

ROMUNIJA - JUŽNA KOREJA
1:4 (0:0, 1:2, 0:2)

LITVA – MADŽARSKA
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

ROMUNIJA – SLOVENIJA
1:9 (1:1, 0:6, 0:2)

MADŽARSKA – JUŽNA KOREJA
5:1 (2:0, 3:0, 0:1)

SLOVENIJA – LITVA
4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Lestvica:                              
SLOVENIJA *     4  4 0 0 0 22:5 12     
MADŽARSKA *     4  3 0 0 1 12:9  9     
LITVA           4  2 0 0 2 13:13 6     
JUŽNA KOREJA    4  1 0 0 3  9:15 3     
ROMUNIJA        4  0 0 0 4  8:22 0     
* - napredovanje v elitno divizijo