Sturla Holm Laegreid je zadel vseh 20 strelov. Foto: EPA
Sturla Holm Laegreid je zadel vseh 20 strelov. Foto: EPA

Fak je odlično začel. S petimi zadetimi streli je bil po prvem streljanju na tretjem mestu. Prvič se je zalomilo na drugem strelskem postanku, ko je v stoječem položaju zgrešil četrti strel, kar na posamični tekmi pomeni minuto pribitka.

To ga je pahnilo po lestvici krepko navzdol – na 18. mesto, toda po brezhibnem nastopu na tretjem streljanju se je znova zavihtel v deseterico. Na zadnjem strelskem nastopu je pustil odkriti dve tarči od petih in upov o uvrstitvi med peterico je bilo konec.

Najboljši na posamični tekmi SP-ja na Pokljuki. Foto: EPA
Najboljši na posamični tekmi SP-ja na Pokljuki. Foto: EPA

Laegreid vodil na vseh vmesnih časih
Drugič po mešani štafeti se je z zlatom okitil Sturla Holm Laegreid. 23-letnik se je na progo podal s številko 66 in podrl vseh 20 tarč. Vodil je na vseh vmesnih časih. Mladenič ni klonil pod pritiskom tudi na zadnjem streljanju, ko je vedel, da mora streljati brezhibno, če hoče osvojiti naslov svetovnega prvaka. Srebro je prav tako z 20 zadetki osvojil Nemec Arnd Peiffer (+16,9), tretji je bil z enim zgrešenim strelom Norvežan Johannes Dale (40,9).

Vsi preostali so zaostali za več kot minuto. Najhitrejša v teku sta bila sicer na koncu četrti Francoz Quentin Fillon Maillet in peti Johannes Thingnes Boe, ki pa sta zgrešila po dvakrat.

Norvežani so tako na Pokljuki osvojili prvo zlato na posamični tekmi v moški konkurenci. "Težko verjamem. To je nekaj, o čemer sanjaš vse življenje. Čeprav sem imel dobro sezono, nisem pričakoval, da bom postal svetovni prvak. Občutek je neverjeten. Skušal sem ostati osredotočen in izpeljati pet dobrih strelov. Ko sem slišal, da imam prednost, sem bil zelo vesel, ampak tudi utrujen. V zadnjem delu sem se res boril," je povedal Laegreid.

Zelo zadovoljen je bil tudi olimpijski prvak Peiffer, ki je Nemčiji na Pokljuki končno priboril prvo kolajno. "Želel sem si samo dobro tekmo in uvrstitev niti ni bila pomembna. Zdaj ko sem osvojil odličje, sem seveda vesel," je po nastopu dejal Peiffer in preprečil strahove nemške moške vrste, da bo prvič po letu 1969 ostala brez odličja na SP-ju.

Izjava Jakova Faka po posamični tekmi

Dovžan sedem desetink za Fakom
Fak je na koncu zaostal 3:49,8 minute. Dobro je s preizkušnjo opravil Miha Dovžan, ki je ob dveh zgrešenih strelih zasedel 23. mesto. Za Fakom je zaostal zgolj sedem desetink. Zaradi dobrih uvrstitev na SP-ju bo nastopil tudi zadnji dan prvenstva na preizkušnji s skupinskim startom.

"Počutil sem se v redu, čeprav se mi zdi, da sem v zadnjem krogu izgubil kar nekaj sekund. Na zadnjem streljanju je bilo preveč čustev, saj je bila želja po prvih tekmah, kjer bi lahko dosegel več, velika. Danes bi že enim strelom manj dosegel precej boljšo uvrstitev, kaj šele s še malo boljšim strelskim izkupičkom," je tekmo ocenil Fak, ki je potrdil, da namerava nastopiti na četrtkovi tekmi mešanih parov.

Rok Tršan je prav tako zgrešil dvakrat. Bil je 42. (5:05,3). Alex Cisar je na prvem streljanju ustrelil dvakrat mimo, nato pa do konca pokril vse tarče. Zaostanek petih minut in pol mu je prinesel 48. mesto.

"Zadnja skupina je imela precej boljše razmere, saj je sneg postal hitrejši in se je precej slabše postavljenih tekmovalcev, od številk 70 in 80 naprej, uvrstilo kar visoko. Sam sem fantom predlagal, da bi tvegali, ampak so se odločili za prve skupine, kar je bolje tudi za emocije, ker ne gledaš celotne tekme in greš šele potem na start. Z Miho smo kljub napakam več kot zadovoljni, saj se zdaj lahko z dvema zgrešenima streloma že uvrsti okoli 20. mesta. Priboril si je tudi skupinski start, kar so sanje vsakega biatlonca, ki se dviguje. Za Jakova je škoda, ker je eno strelišče odneslo upe na medaljo, ampak to je biatlon, v katerem je treba zadeti. Rok žal ni izkoristil zadnje skupine, z Alexom pa smo lahko zadovoljni, šel je pogumno na progo," je povedal slovenski trener Uroš Velepec.

Faku se je med streljanjem orosilo oko, Dovžanu pa so se tresle noge
Laegreid z brezhibnim streljanjem do zlata na posamični tekmi
Posamična tekma (M), 20 km:         * 
 1. S.-H. LAEGREID    NOR  49:27,6 (0)
 2. A. PEIFFER        NEM    +16,9 (0)
 3. J. DALE           NOR     40,9 (1)
 4. Q. FILLON MAILLET FRA   1:12,9 (2)
 5. J.-T. BOE         NOR   1:13,5 (2)
 6. S.-K. HALILI      RUS   1:32,8 (0)
 7. S. EDER           AVT   1:59,7 (1)
 8. B. DOLL           NEM   2:06,9 (2)
 9. A. PRIMA          UKR   2:31,2 (1)
10. R. REES           NEM   2:31,6 (1)
...                                   
21. J. FAK            SLO   3:49,8 (3)
23. M. DOVŽAN         SLO   3:50,5 (2)
42. R. TRŠAN          SLO   5:05,3 (2)
48. A. CISAR          SLO   5:30,0 (2)
  * - zgrešeni streli/kazenske minute 

Skupni vrstni red, moški (18/26):                         
 1. J. T. BOE         NOR     837 točk 
 2. S. H. LAEGREID    NOR     779      
 3. J. DALE           NOR     666      
 4. Q. FILLON MAILLET FRA     630      
 5. T. BOE            NOR     625      
...
11. J. FAK            SLO     468      
53. M. DOVŽAN         SLO      60      
68. K. BAUER          SLO      17      
72. R. TRŠAN          SLO      14      
82. A. CISAR          SLO       5