Maribor je v krizi. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je v krizi. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani se tudi niso izkazali, a so dosegli zmago in uspešno opravili generalko pred srednim gostovanjem v Lillu. Voditelju tokratne epizode Luki Petriču so se pridružili gost Jaša Lorenčič ter radijska sodelavca Boštjan Janežič in Marko Cirman.

Maribor izgubljen v rubriki "izgubljeno-najdeno"

Sorodna novica Kapetan Ratnik prinesel zmago Olimpiji na večnem derbiju

Stanje v mariborskem prvoligašu je skrb vzbujajoče. Štiri zaporedne prvenstvene tekme brez zmage so odraz trenutnega stanja na zelenici in predvsem ob njej. Trener Damir Krznar ima težave pri povezovanju precej samosvojih nogometašev, tudi kadrovanje športnega direktorja Marka Šulerja se v tem trenutku še ne zdi uspešno. Maribor je še osmič zapored ostal brez zmage v Stožicah, v soboto je sicer imel nekaj priložnosti za izenačenje, a je vse zapravil. Zdi se, da je točke prepustil Olimpiji že v prvem polčasu, ko so vijoličasti stali predaleč od nogometašev Olimpije, kar so ti s pridom izkoriščali. Zmaga Olimpije bi lahko bila in celo morala biti višja, a so se tudi zeleno-beli prehitro zadovoljili z vodstvom z 2:0. O trenutni problematiki Maribora je spregovoril Jaša Lorenčič: "Maribor je trenutno izrazito izgubljen v rubriki "izgubljeno, najdeno". Nihče se sploh še ni javil, da bi prišel iskat, kar je Maribor zagotovo izgubil."

Sorodna novica Vrhovec: Težko je gledati Maribor v takem stanju

Večja težava Krznar ali Šuler? Lorenčič dodaja: "V Mariboru zna vsak otrok na vzklik Maribor še vedno odgovoriti s "Šampion!" To bo trajalo še nekaj časa. Če bi vprašali, kdo je odgovoren za trenutno stanje v Mariboru, pa bi bil odgovor silovito razparceliran. Šuler je delal s tem, kar mu je bilo na voljo, moral je prodajati, da je klub lahko funkcioniral. S tem se je moral potem ubadati Krznar, ki ima verjetno tudi svoje želje, čeprav pravi, da komunikacija s Šulerjem poteka dobro. Klub je lani ustvaril pozitivno finančno bilanco, a bo moral še naprej prodajati, ker zdaj se očitno na evropski denar ne gre več zanašati. Krznar tudi težko sledi miselnosti, ki sta ju v slovenski nogomet vnesla Riera in Henriques. Če strnem misel ... Šest let je od zadnje lige prvakov, Maribor trenutno deluje kot najdaljši "after party", ko denar očitno še ni težava, vprašanje pa je, koliko je zabave. Tudi vedno manj ljudi je na tem "after partyu". Vse se dela zelo stihijsko in zelo živčno. Po odhodih Vipotnika, Tolića, Brnića in Kronavetra so odšle podaje in številni zadetki. Trenutno je tu Maribor kastriran. Težko jim morda očitamo borbenost na derbiju, na mestu je primernejše vprašanje o kakovosti, te pa trenutno v Mariboru ni."

Olimpija v derbiju premagala Maribor

Marko Cirman je ob povedanem dodal: "Mariborčani so se skrivali, prelagali odgovornost, bali so se izgubiti. Tak pristop pove veliko o trenutnem Mariboru. Če primerjam Maribor izpred nekaj let, ko je igral v ligi prvakov, vidim dva pomembna razloga za prosti pad. Prvi je kakovost, drugi pa to, da so v preteklosti igralci znali tudi recimo z Milanićevo pragmatičnostjo preživeti težke trenutke z agresivnostjo. Znali so kompenzirati, se prilagoditi stanju na igrišču. V trenutnem moštvu Maribora pa ni žara, manka kakovosti igralci ne znajo ali pa nočejo nadomestiti z agresivnejšim pristopom. Ni drže lačnega volka, ki bi mu bilo mar za dres Maribora. Navijači so lahko upravičeno zaskrbljeni."

Začenjajo se evropski pokali

Igralci Olimpije bodo zaradi svetovnega prvenstva v ragbiju, ki te dni poteka v Franciji, že v sredo odigrali prvo tekmo skupinskega dela Konferenčne lige. Gostovanje v Lillu je najzahtevnejše v skupini. Ljubljančani bodo morali strniti vrste v obrambi, saj bo nasprotnik v polju zanesljivo dominantnejši. Ljubljančane je zmaga na večnem derbiju okrepila s samozavestjo, vse razen poraza v Franciji bi bil uspeh. Boštjan Janežič: "Jesen bo zgoščena za Olimpijo, poleg tega je pred Ljubljančani tudi veliko organizacijskih izzivov. V klub vabijo pomočnike na vseh področjih za pripravo evropskih tekem, za sprejem sodnikov recimo, tega kadra pri Olimpiji ne premorejo in bodo nekako s honorarnimi delavci to skušali zakrpati. Proti Lillu kaj velikega ni pričakovati, Olimpija ni zgoščena v obrambi, pa čeprav je proti Mariboru prejela le en gol. S takšno igro bo to premalo za konkurenčnost v Evropi, verjetno se bodo s prve tekme Ljubljančani vrnili brez točk."

Vse manj gledljiv mariborski after party