Poslovno središče Dohe, katarske prestolnice, v kateri živi 2,4 izmed 2,7 milijona vseh prebivalcev. Foto: AP
Poslovno središče Dohe, katarske prestolnice, v kateri živi 2,4 izmed 2,7 milijona vseh prebivalcev. Foto: AP

Jasno je, da bo svetovno nogometno prvenstvo, ki bo v majhni zalivski državi Katar potekalo med 20. novembrom in 18. decembrom, precej drugačno od preteklih. Ne gre le za geografski položaj te bogate državice – to bo prvo prvenstvo, ki bo na severni polobli potekalo pozimi in prvo na Bližnjem vzhodu, ampak tudi za kulturne in civilizacijske razlike. Svetovna nogometna organizacija (Fifa) je Katarju prvenstvo dodelila pred dvanajstimi leti, in čeprav se stadioni že bleščijo v vsej svoji lepoti, je treba postoriti še ogromno, saj imajo Katarci navado, da vse naredijo v zadnjem hipu, poročajo novinarji medijskih hiš, ki so v zadnjem času obiskali državico.

Dejstvo, da jih čas priganja in da se infrastrukturnih projektov res ogromno pripravlja, pomeni še dodaten pritisk na tuje migrantske delavce, ki že tako v Katarju prebivajo v zelo slabih razmerah, kljub velikemu bogastvu elite pa so za svoje garanje plačani mizerno. Kot je poročal novinar Guardiana, ki je obiskal eno izmed barakarskih delavskih naselij na robu puščave, 40 kilometrov od prestolnice Doha, delavci prebivajo v katastrofalnih razmerah. Živijo v ločenih naseljih v nizkih zabojnikih, v katerih se na pogradih stiska tudi do šest ljudi. Nekatere nastanitve nimajo niti oken, prostora za osebne stvari ni.

Tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2. Tekmovalo bo 32 reprezentanc, Slovenija se na prvenstvo ni uvrstila.

Izsiljevanje lastnikov podjetij

Tako Fifa kot glavni katarski organizacijski odbor za pripravo prvenstva, Vrhovni odbor za izvedbo in zapuščino, kot se uradno imenuje, sta večkrat zatrdila, da je prav organizacija prvenstva odlična priložnost, da se položaj delavcev izboljša. Skupaj sta postavila nova pravila za delavce migrante, ki pa se v praksi ne uresničujejo. Ne gre le za bivalne razmere – vsi delavci, ki prihajajo iz Indije, Bangladeša in Nepala, so v pogovorih z Guardianovim novinarjem dejali, da so bili prisiljeni plačati določeno vsoto delovnim agentom v svojih državah, da so lahko ostali v Katarju. To je seveda nezakonito. "Sam sem plačal 300.000 bangladeških tak, kar je več kot 3000 evrov. To je ogromno. Nekateri plačajo več, drugi manj, a nihče se temu ne izogne," je dejal neki delavec. Katar in Fifa sta že leta 2017 sprožila načrt za povračilo tega zneska vsem delavcem, a mnogi opozarjajo, da je to zagotovilo ostalo le mrtva črka na papirju.

Tuji delavci, pretežno iz Indije, Nepala in Bangladeša, so stadione od jutra do večera gradili več let. Foto: EPA
Tuji delavci, pretežno iz Indije, Nepala in Bangladeša, so stadione od jutra do večera gradili več let. Foto: EPA

Večina delavcev, ki so vpeti v projekte za svetovno prvenstvo, dobi mesečno plačo 1000 rialov – 225 evrov oziroma le dober evro na uro. Hrano in nastanitev jim zagotovi delodajalec. To je zakonsko predpisana minimalna plača v Katarju, s katero pa delavci le stežka preživijo, kaj šele, da bi v domovino poslali kaj prihrankov. "Plača je res nizka, toliko bi zaslužil tudi v Indiji," je dejal neki delavec.

Zaradi kritik mednarodne javnosti o zlorabah tujih delavcev je Katar leta 2020 sprejel nov zakon, s katerim je ukinil sistem kafala, ki je delavcem preprečeval, da zamenjajo delodajalca. A številni opozarjajo, da jih podjetja preprosto ne želijo spustiti. "Podjetje mi ne da dovoljenja, da odidem in zamenjam službo. Lahko se ga rešim le tako, da odidem domov. S tem bi mi potekel vizum in zaprositi bi moral za novega," je dejal neki delavec. Drugi mu je pritrdil: "Če bi lahko zamenjali delo, bi vsi odšli! Katar je tako bogata država, a plače so tako nizke. Lahko kar pozabite, da boste tukaj kaj zaslužili."

Številni izmed njih so več let v hudi vročini od jutra do večera gradili nogometne stadione, za gradnjo vsakega izmed njih so porabili nekaj sto milijonov evrov. Drugi so urejali okolico, zalivali travo okoli novih objektov, gradili nove ceste in hotele. "Misel na nogometno prvenstvo me niti malo ne vznemirja. Tako ali tako pa bomo vse skupaj videli le od zunaj," je dejal indijski delavec.

Nogometne zveze držav udeleženk prvenstva vsa vprašanja, povezana s kršitvami delavskih pravic v Katarju, preusmerjajo na Fifo, ta pa uradniško odgovarja: "Katar je že sprejel ustrezne prilagoditve in ukrepe, s katerimi nudi večjo podporo delavcem, ki so vključeni v priprave in izvedbo svetovnega prvenstva. Poleg tega Fifa dejavno sodeluje pri pripravi širših reform delovnega trga, ki bodo veljale za vsa podjetja in projekte v vsem Katarju in bodo izboljšale položaj vseh delavcev v državi."

Bodo delavci za kršitve svojih pravic prejeli denarno odškodnino? Foto: EPA
Bodo delavci za kršitve svojih pravic prejeli denarno odškodnino? Foto: EPA

Štirje veliki pokrovitelji pripravljeni izplačati delavcem odškodnino

Humanitarne organizacije se s tem splošnim odgovorom niso zadovoljile. Pred dnevi so organizacije Human Rights Watch, Amnesty International in FairSquare izdale skupno sporočilo, v katerem so Fifo in vse pokrovitelje svetovnega prvenstva pozvale, da delavcem migrantom izplačajo denarno odškodnino za kršenje njihovih pravic med gradnjo nogometne infrastrukture.

Nevladne organizacije so to zahtevo oprle tudi na izsledke ankete, ki so jo izpeljali med nogometnimi navijači. V javnomnenjski raziskavi YouGov so namreč anketirali več kot 17.000 polnoletnih nogometnih navijačev iz 15 držav, večinoma iz Evrope, pa tudi iz Združenih držav Amerike, Mehike, Argentine, Maroka in Kenije, so sporočili iz Amnesty International. 73 odstotkov anketirancev je dejalo, da "močno podpirajo" ali "se nagibajo k podpori" temu, da bi svetovna nogometna federacija del svojih prihodkov z letošnjega svetovnega prvenstva namenila za izplačilo denarnih nadomestil delavcem migrantom. Od tistih, ki so rekli, da si bodo verjetno ogledali vsaj eno tekmo na svetovnem prvenstvu, jih je predlog podprlo kar 84 odstotkov. "Še vedno je čas, da Fifa naredi pravo stvar," je v izjavi za javnost sporočil Steve Cockburn iz organizacije Amnesty International.

Anketa je tudi pokazala, da več kot dve tretjini vprašanih želi, da bi nogometne zveze v njihovih državah "javno spregovorile o vprašanjih kršitev človekovih pravic", povezanih s svetovnim prvenstvom 2022. "Navijači nočejo svetovnega prvenstva, ki bi bilo neizbrisno okuženo s kršitvami človekovih pravic," so še poudarili v AI-ju. "Velika podjetja si kupijo pravico do oglaševanja na svetovnem prvenstvu, ker želijo, da jih ljudje povezujejo z veseljem, poštenimi boji in zmagami na zelenici, ne pa s podivjanim izkoriščanjem in celo smrtmi delavcev, ki so s svojim delom ta dogodek sploh omogočili," so dodali.

Organizacije so dodale, da so že julija pisale 14 največjim pokroviteljem prvenstva in da so štiri izmed njih – AB InBev/Budweiser, Adidas, Coca-Cola in McDonald's, pokazale podporo izplačilu odškodnin. Preostalih deset korporacij – Visa, Hyundai-Kia, Wanda Group, Qatar Energy, Qatar Airways, Vivo, Hisense, Mengniu, Crypto in – se na poziv, da se izrečejo o zlorabah, ni odzvalo.

Katarske oblasti so zagotovile, da so na prvenstvu dobrodošle vse osebe ne glede na spolno usmerjenost. Foto: Reuters
Katarske oblasti so zagotovile, da so na prvenstvu dobrodošle vse osebe ne glede na spolno usmerjenost. Foto: Reuters

Nevladne organizacije so Fifo pozvale, da za odškodnine delavcev nameni 440 milijonov dolarjev. Fifa je odgovorila, da so delavci že decembra leta 2021 prejeli skupno 22,6 milijona izplačila, še 5,7 milijona dolarjev pa so jim zagotovili njeni pogodbeni partnerji.

Pripadniki skupnosti LGBT brez vsakršnih pravic

Ne le zaradi delavcev migrantov, različne organizacije Katar ostro kritizirajo tudi zaradi sistematičnega kršenja človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb. Po besedah katarskega emirja Tamima bin Hamada Al Thanija so na svetovnem prvenstvu sicer dobrodošli vsi, ne glede na spolno usmerjenost. A po veljavni ureditvi je izražanje istospolnosti v Katarju nezakonito, zanjo je zagrožena zaporna kazen do treh let, za muslimane po šeriatskem pravu tudi smrtna kazen. Prepovedane so tudi istospolne poroke ali civilne zveze, posvojitve istospolnih parov in kakršna koli podpora gibanju LGBT.

Nogometne zveze evropskih držav morajo zato pred odhodom v Katar odgovarjati tudi na ta vprašanja. "Sem moški in ljubim moškega. To je nekaj normalnega, zato se tega navadite ali zapustite nogometni svet. Kajti najpomembnejše pravilo v nogometu je, da je to šport za vse. Nujno je treba ukiniti smrtno kazen in druge kazni, povezane s spolno identiteto," je pred dnevi na kongresu o človekovih pravicah v športu, ki ga je priredila nemška nogometna zveza, opozoril predstavnik nemških navijačev Dario Minden. Pri kritiki se mu je pridružil direktor organizacije Novinarji brez meja Christian Mihr, ki je Katar označil za "absolutistično avtokratsko monarhijo", ki želi s svojim vlaganjem v šport, medije in internetni nadzor skriti vse pomanjkljivosti glede pravice do obveščenosti in pravice do izražanja.

Na dogodku je sodeloval tudi veleposlanik Katarja v Nemčiji, ki je priznal, da razmere glede zagotavljanja določenih pravic v Katarju "še niso idealne". "Nismo še na 100 odstotkih, to je dolgo potovanje," je dejal.

Sprejemni center za nogometne navijače na katarski kopenski meji. Foto: Reuters
Sprejemni center za nogometne navijače na katarski kopenski meji. Foto: Reuters

Pivo na stadionih bodo točili le na večernih tekmah

Pri omenjenih vprašanjih se zdi to, da bo točenje piva in drugih alkoholnih pijač med prvenstvom v Katarju zelo oteženo, precej nepomembno. Pa vendar. Navijači, ki bodo v Katar prišli z vseh koncev sveta, bodo soočeni s tem, da si vrčka hmeljnega napitka ne bodo mogli privoščiti kadar koli in kjer koli. Spomnimo, med zadnjim prvenstvom v Rusiji leta 2018 je bila poraba piva tolikšna, da je nekaterim lokalom v Moskvi celo zmanjkalo zalog.

Zauživanje alkohola je v Katarju namreč omejeno, saj so ljudje za pitje na javnih prostorih lahko kaznovani z denarno kaznijo do 820 evrov ali celo z zaporno kaznijo do šest mesecev. Alkohol je sicer mogoče piti znotraj nekaterih hotelskih barov, vrhovni odbor za izvedbo svetovnega prvenstva pa je nedavno v dogovoru s Fifo sprejel tudi odločitev, da bo pivo mogoče med prvenstvom kupiti tudi na stadionih in v navijaških območjih. A ne kadar koli – piva tudi na teh območjih ne bodo stregli pred 18.30, čeprav se bodo nekatere tekme začele že ob 13.00. Zadnjo "rundo" bo mogoče naročiti do enih zjutraj. "Preprosto, obvezali smo se, da bo v Katarju med prvenstvom alkohol na voljo, zato tu ni skrbi. Pivo bo na voljo po 18.30, saj si bo tekme ogledalo tudi veliko družin in otrok, ki jim želimo zagotoviti uživanje v okolju brez alkohola," je dejal izvršni direktor projekta Katar 2022 Naser Al Kater.

Posvaril je vse navijače, naj jim ne pade na pamet, da bi kakšno steklenico žganja ali drugega alkohola skušali pretihotapiti čez mejo. "Uvedli smo posebne ukrepe za vse navijače, ki bodo imeli alkohol v svoji prtljagi. Imeli bomo ničelno toleranco do alkohola na letališču in v prtljagi, sicer pa bodo po vsej državi točke, na katerih ga bo mogoče kupiti," je bil jasen.

O ceni piva na svetovnem nogometnem prvenstvu še niso razpravljali, cene v redkih hotelih z licencami za prodajo alkohola se gibljejo okoli 18 evrov za pol litra. Prav tako tuji obiskovalci ne bodo mogli kupiti piva v edini trgovini z alkoholnimi pijačami v Dohi. Tam lahko nakupujejo namreč le tuji državljani z dovoljenji, pa še to v količinah za domačo porabo.

Stadion Lusail Iconic, na katerem bo potekalo tudi finale prvenstva. Sprejme 80.000 obiskovalcev. Foto: Reuters
Stadion Lusail Iconic, na katerem bo potekalo tudi finale prvenstva. Sprejme 80.000 obiskovalcev. Foto: Reuters

Futuristična oblika in najnovejša tehnologija na stadionih

Tekme svetovnega nogometnega prvenstva bodo na osmih stadionih. Kar sedem so jih zgradili na novo, vsakega v svojem slogu, ki odseva arabsko oziroma muslimansko kulturo, eden pa je doživel obsežno prenovo. Poleg tega je Katar zgradil tudi novo letališče, nov sistem podzemne železnice, več sto kilometrov novih cest in avtocest ter kar sto novih hotelov. Neverjetne številke za državo, ki ima nekaj več kot 11.000 kvadratnih kilometrov površine in v kateri živi manj kot tri milijone ljudi.

Osrednji stadion, ki bo gostil deset tekem, 18. decembra tudi finale, se imenuje Lusail Iconic, okoli njega je iz nič severno od Dohe zraslo popolnoma novo mesto. Omenjeni stadion, ki sprejme 80.000 ljudi, so izmed vseh sedmih dokončali zadnjega, ima pa obliko tradicionalne arabske sklede. Za gradnjo so namenili 664 milijonov evrov, preizkusili pa so ga sredi septembra, ko je gostil dvoboj med egiptovskim in savdskim prvakom, Zamalekom in Al Hilalom.

"To je zelo čustven dogodek, saj gre za vrhunec našega 13-letnega potovanja," je na odprtju stadiona dejal vodja katarskega organizacijskega odbora Hasan Al Tavadi. Pred začetkom prvenstva prireditelji na tem stadionu ne načrtujejo več tekem, zato je bil omenjeni dvoboj "poskusna vožnja" za varnost, sistem mejnega priseljevanja in več milijard dolarjev vreden podzemni vlak brez voznika, ki bo prevzel obremenitev in med svetovnim prvenstvom po Dohi lahko prepeljal več kot milijon navijačev.

Notranjost stadiona Ahmeda bin Alija v mestu Al Rajan. Foto: Reuters
Notranjost stadiona Ahmeda bin Alija v mestu Al Rajan. Foto: Reuters

Na stotine savdskih in egiptovskih navijačev je mejo Abu Samra prečkalo z avtobusi, potem ko so svoje avtomobile pustili na savdski strani. Vsi so morali zaprositi za posebno identifikacijo navijača, tako imenovano kartico Hayya, ki jo bodo vsi nogometni navdušenci potrebovali za vstop v Katar med SP-jem. Da bi zmanjšal pritisk na glavno mednarodno letališče, so v Katarju znova odprli tudi staro letališče, ki so ga uporabljali vladajoča družina in druge pomembne osebe.

Naprave za hlajenje tribun in zelenice

A generalka za svetovno prvenstvo na stadionu Lusail Iconic je bila po poročanju tujih medijev prava katastrofa. Kot piše Reuters, je 78.000 obiskovalcev trpelo zaradi hude vročine, ki so jo še težje prenašali zaradi nezadostnih količin ustekleničene vode in premalo stranišč. Čeprav ima stadion nameščen klimatski sistem, saj so pod sedeži odprtine, skozi katere piha hladen zrak, so bile razmere preprosto prevroče in prevlažne, da bi lahko gledalci uživali v nogometni tekmi. Poleg tega so prireditelji priskrbeli premalo avtobusov, zato je moralo več tisoč gledalcev pri 35 stopinjah Celzija do stadiona pešačiti 45 minut.

Klimatske naprave tako ob zelenici kot na tribunah so nameščene na sedmih stadionih, brez njih je le stadion 974. A vprašanje je, ali bodo sploh potrebne, saj se običajno temperature v novembru in decembru v Katarju "spustijo" pod 30 stopinj. Če bo treba, bo temperatura na tribunah nastavljena na 21 do 22 stopinj. Temperaturo zelenice bo nadzorovalo 350 različnih senzorjev pod igriščem, hladen zrak pa bo pihal skozi ogromne ventilatorje ob straneh igrišča. Senzorji bodo merili vlažnost in temperaturo in hlajenje prilagodili razmeram. Obljubljajo, da bodo vso energijo za njihovo delovanje dobili s sončno energijo.

Katar je v začetku septembra obiskal tudi novinar ESPN-ja, ki je ocenil, da nekaj stvari že zdaj deluje odlično, z nekaterimi pa bo veliko težav. Ne le njega, vse obiskovalce po vrsti navdušujeta zunanjost in estetska dovršenost novih stadionov. Do odločitve, da Katar postane gostitelj prvenstva, so v državi imeli le en velik stadion, zgrajen leta 1976. "Pustite se navdušiti" je geslo prvenstva, in jasno je, da prireditelji merijo predvsem na osuplost zaradi ultramoderne infrastrukture. Prava paša za oči sta poleg stadiona Lusoil Iconic predvsem še stadiona Al Bajt, ki je videti kot beduinski šotor, in Al Džanub, ki po obliki spominja na biser. "Za estetiko in umetniški vtis si Katar zasluži deset točk od desetih," so zapisali pri ESPN-ju.

A okolica mnogih stadionov je za zdaj še popolnoma prazna, saj jih ne obdaja nič drugega kot puščava, ki jo prekinjajo gradbeni stroji in prazna parkirišča. Več kilometrov okoli ni nobenih hotelov, trgovin in lokalov. Prireditelji obljubljajo, da bodo prostor pravočasno zapolnili z navijaškimi območji.

V Katarju dva meseca med začetkom prvenstva hitijo z zadnjimi gradbenimi deli. Foto: Reuters
V Katarju dva meseca med začetkom prvenstva hitijo z zadnjimi gradbenimi deli. Foto: Reuters

Premikanje po državi "mala mal'ca"

Glede na to, da je Katar pravi palček v primerjavi s prejšnjima gostiteljema Brazilijo in Rusijo, bo premikanje po državi in med stadioni zelo hitro in preprosto. Za povrh so katarske oblasti zgradile petpasovno avtocesto in sistem podzemne železnice, ki povezuje vse stadione. Vožnja z metrojem stane le šest rialov (1,6 evra) na dan, za vse z nogometnimi vstopnicami v času prvenstva pa bo celo brezplačna. S podzemno železnico bodo lahko vseh osem prizorišč obiskali celo v manj kot dveh urah.

Poleg tega v državi deluje tudi Uber, ki prav tako ponuja ugodne cene – za 30-minutno vožnjo od mednarodnega letališča do središča Dohe je treba trenutno odšteti okoli 40 rialov (11 evrov). A vstop v državo bo dovoljen le tistim z veljavno nogometno vstopnico, drugi pogoj pa je nameščena aplikacija Hayya, ki odpira tudi vrata do prevozov, restavracij in nekaterih trgovin.

Katarci obljubljajo, da bodo poskrbeli za varnost. Poleg domačih sil in pomoči vojske sosednjih držav bodo v zraku patruljirala britanska letala, varnost in obveščevalne podatke bo preskrbelo tudi ameriško zračno oporišče v Al Udejdu. Na tleh pa je Katar zgradil nadzorni center, ki bo preverjal, kaj se dogaja na vsakem stadionu posebej. Vsak stadion ima najmanj 2000 nadzornih kamer, varnostniki pa lahko približajo prav vsakega gledalca.

Predsednik Fife Gianni Infantino je nedavno dejal, da bo to
Predsednik Fife Gianni Infantino je nedavno dejal, da bo to "najboljše svetovno prvenstvo doslej in da bodo tuji navijači imeli izkušnjo, kot otrok, ki gre prvič v Disneyland in si ogleduje atrakcije in igrače". Foto: AP

Fifa pričakuje polne stadione na vseh tekmah

Fifa je sporočila, da so za svetovno prvenstvo že prodali 2,45 milijona od skupno treh milijonov vstopnic in da bo zadnji krog spletne prodaje, v katerem bo na voljo še pol milijona vstopnic, potekal konec meseca. Največ zanimanja za nakup je v Savdski Arabiji, Združenih arabskih emiratih, ZDA, Mehiki, Angliji in Braziliji. Vse tekme naj bi tako potekale pred polnimi stadioni.

Tu pa pridemo do morda ključne težave – kako bo drobceni Katar poskrbel za nastanitev 1,5 milijona navijačev z vseh koncev sveta, ki bodo štiri tedne drli v državo? Tuji opazovalci se strinjajo, da je pomanjkanje nastanitev morda najtrši oreh v mozaiku celotne organizacije. 80 odstotkov vseh hotelskih sob v Dohi sta že pred leti rezervirala vrhovni odbor in Fifa – v njih bodo spali nogometaši in funkcionarji vseh 32 ekip, ki so se uvrstile na prvenstvo.

Razkošni hotel Hilton Salwa Beach Resort & Villas, kjer bodo nastanjene nekatere reprezentance. Foto: Reuters
Razkošni hotel Hilton Salwa Beach Resort & Villas, kjer bodo nastanjene nekatere reprezentance. Foto: Reuters

Kaj torej ostane navijačem? Bore malo, sploh tistim, ki si ne morejo privoščiti, da bi za eno prenočitev plačali več tisoč evrov. Tak primer je razkošni Banana Island s prekrasnimi vilami tik ob morju, za katere je treba na noč plačati 3000 evrov. Vse proste sobe tam so že rezervirali francoski in angleški nogometaši, saj bodo v njih med prvenstvom bivale njihove družine. Za neko nastanitev se je cena prenočitve povzpela celo na 51.000 evrov. Na drugi strani ponudbe so kampi s šotori, podobni tistim, kot so na voljo na kakšnih glasbenih festivalih. Največji šotor stane okoli 380 evrov na noč. Postavili so tudi nize prenosnih zabojnikov v puščavi, ki nudijo le malo udobja in ki so se prodajali za 190 evrov na noč. Na voljo so tudi posamezni apartmaji. Poleg tega bosta ob obali Dohe med prvenstvom zasidrani dve luksuzni ladji križarki, ki skupno ponujata skoraj 4000 kabin.

Dubajske letalske družbe bodo med prvenstvom močno okrepile letalske povezave z Doho. Foto: AP
Dubajske letalske družbe bodo med prvenstvom močno okrepile letalske povezave z Doho. Foto: AP

Dubaj si mane roke in šteje zaslužek

Vse te zmogljivosti pa so še vedno premalo, da bi nudile streho nad glavo dobremu milijonu ljudi. Zato so svojo priložnost za zaslužek zavohala mesta v sosednjih državah, tu prednjačita Abu Dabi in Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Predvsem Dubaj kot turistična meka že ima ogromno kapacitet, zato si tudi sam od enomesečnega prvenstva brez kakršnih koli obsežnih vlaganj obeta ogromen dobiček, piše CNN.

Letalska družba Qatar Airways je že maja napovedala, da se je povezala z drugimi regionalnimi prevozniki, ki bodo med prvenstvom po dostopnih cenah omogočili 160 povratnih poletov na dan iz bližnjih mest do Dohe in nazaj. Naval navijačev zato pričakujejo tudi Džeda in Riad v Savdski Arabiji, kuvajtska prestolnica Kuvajt ter omanska prestolnica Muškat. Katarci so zagotovili, da tujcem ob vkrcanju ne bodo pregledovali prtljage, ob pristanku na letališču pa bo zagotovljen prevoz do posameznih stadionov. Polet od Dubaja ali Abu Dabija do Dohe traja 40 minut. V običajnih dneh je med Dubajem in Doho šest letalskih povezav na dan, med prvenstvom pa bo samo nizkocenovnik flydubai poskrbel za 30 povratnih letov med omenjenima mestoma na dan. Za prebivalce z območja reklamirajo celo možnost prihoda v Katar z lastnim prevozom – razdaljo od Riada ali Dubaja do Dohe je mogoče prevoziti v manj kot sedmih urah.