Foto: Reuters
Foto: Reuters

To so bile prve aretacije zaradi ponarejanja izdelkov, čeprav so katarske oblasti že decembra vdrle v tovarno parfumov, kjer so dišave polnili v stekleničke z logotipom svetovnega prvenstva, vendar takrat policisti niso aretirali nobenega.

Tokrat pa je katarska policija za kibernetske zločine pridržala pet ljudi zaradi promoviranja prodaje oblek, na katerih so bili logotipi letošnjega svetovnega prvenstva, čeprav teh Fifa kot lastnica trženjskih pravic SP-ja ni odobrila, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Policija je ukrepala na podlagi namigov o profilu na družbenih omrežjih, prek katerega so prodajali majice in kape z znakom svetovnega prvenstva. Policija je artikle zasegla, neimenovani osumljenci pa so ob predložitvi dokazov priznali obtožbe zoper njih in jih bodo predali tožilstvu, so še dodali na ministrstvu.

Fifa je na vse katarske telefonske številke poslala sporočilo in opozorila, da je nezakonito uporabljati logotipe svetovnega prvenstva. Odobreni uradni izdelki so sicer na prodaj v trgovinah, medtem ko se cenejši ponaredki najdejo na uličnih tržnicah in spletu.