Katja Fain z mešanimi občutki po petem mestu na 400 m prosto

Skozi vso tekmo je vodila Nemka Isabel Marie Gose in s 4:04,13 osvojila zlato kolajno. Za napeto končnico je poskrbela Italijanka Simona Quadarella, ki je v končnici močno napadala, vseeno pa v cilju zaostala za 64 stotink sekunde. Bron je osvojila Madžarka Ajna Kesely s 4:08,00.

Glavni cilj je bil, da izboljšam šesto mesto s prejšnjega EP. To mi je uspelo dvakrat. Bi si pa želela malenkost boljše dosežke. Plavala sem osebni rekord, ampak to ni rezultat, za katerega sem trenirala, zato so občutki mešani.

Katja Fain

Tekma je potrdila, da sta Gosejeva in Quadarella razred zase. Za bron pa so se spopadle Kesely, druga Madžarka, 17-letna Bettina Fabian, in Fain. Jasno je bilo, da bo borba za kolajno izredno zanimiva, saj Kesely sicer izstopa z osebnim rekordom, a v Rimu ni v povsem vrhunski formi, mlada Fabianova je potrdila izjemen talent z dobro drugo polovico tekme, pa tudi Fain je v zadnjih 100 metrih poskušala vse, a ostala brez tako želene uvrstitve na zmagovalni oder.

Za Katjo Fain je bil to drugi finale na tem prvenstvu, za Slovenijo pa peti. Po petem mestu na 200 metrov prosto je bila znova peta.

Nastopila bo na petkilometrski razdalji. "Bil je dober boj za tretje mesto. Katja ima še veliko rezerv, ki jih danes, žal, ni pokazala. Odlični rezultati in dve peti mesti na tem evropskem nama dajeta zagon za naprej. Ni še konec, čaka naju še nastop na 5 km," pa je dodala njena mama in trenerka Metka Sparavec Malenko.

Boškan in Šenica Pavletič brez finala
V moški konkurenci na 400 m prosto sta nastopila Sašo Boškan in Primož Šenica Pavletič, a se jima ni uspelo prebiti v finale. Boškan je v tretji kvalifikacijski skupini zasedel četrto mesto s časom 3:53,42, kar je njegov drugi čas v karieri, zadostoval je za skupno 18. mesto.

"Z nastopom na 400 m prosto sem kar zadovoljen. Žal nisem odplaval osebnega rekorda. Ni se izšlo, bo pa naslednjič bolje. Menim, da sem naredil določene napake. S celotnim prvenstvom sem zelo zadovoljen, saj sem odplaval to, kar sem načrtoval, državni rekord na 200 m prosto in uvrstitev v polfinale, v njem pa končno 13. mesto," je dejal Boškan. Šenica Pavletič je bil v drugi kvalifikacijski skupini šesti (4:02,69), skupno pa 32.

Zadnje komplete medalj prejeli ...
Prireditelji so zadnji dan razdelili kar devet kompletov medalj. Začelo se je izjemno napeto z moško tekmo na 50 m prosto, kjer je Britanec Benjamin Proud za vsega dve stotinki sekunde ugnal Italijana Leonarda Deplana. Svetovni rekorder Italijan Thomas Ceccon je na 100 m hrbtno Grka Apostolosa Hristuja ugnal zgolj za tri stotinke sekunde.

Thomas Ceccon. Foto: Reuters
Thomas Ceccon. Foto: Reuters

Madžar Hubert Kos, mladinski svetovni rekorder, se je veselil zmage na 200 m mešano in napovedal, da Madžarska po Laszlu Csehu na tej razdalji dobiva novega zvezdnika. Podobno velja za Nemca Lukasa Märtensa, ki je slavil na 400 m prosto in stopa po sledeh rojaka in svetovnega rekorderja Paula Biedermanna.

V ženski konkurenci je Litovka Ruta Meilutite presenetila prvo favoritinjo, italijansko svetovno rekorderko Benedetto Pilato, in jo ugnala za 12 stotink. Na 200 m delfin je konkurenco ugnala vsega 16-letna Lana Pudar iz BiH-a.

V mešanih štafetah so se veselili Švedinje in Italijani, malo presenečenje pa je bilo tretje mesto Avstrijcev.

Po krajšem premoru se bodo plavalci zdaj začeli pripravljati na svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki bo sredi decembra v avstralskem Melbournu.

Slovenske uvrstitve na evropskem prvenstvu v plavanju v Rimu 2022:

4. Janja Šegel, 200 m prosto
5. Katja Fain, 200 m prosto
5. Katja Fain, 400 m prosto
6. Janja Šegel, 100 m prosto
8. Peter John Stevenc, 50 m prsno
11. Tjaša Pintar, 100 m prosto
12. Primož Šenica Pavletič, 200 m hrbtno
13. Sašo Boškan, 200 m prosto
14. Anže Ferš Eržen, 200 m mešano
16. Anže Ferš Eržen, 400 m mešano
18. Sašo Boškan, 400 m prosto
21. Janja Šegel, 50 m prosto
22. Anže Ferš Eržen, 200 m hrbtno
24. Tjaša Pintar, 50 m delfin
28. Tjaša Pintar, 50 m prosto
32. Primož Šenica Pavletič, 400 m prosto
33. Primož Šenica Pavletič, 200 m prosto
39. Anže Ferš Eržen, 50 m hrbtno

Umetnostno plavanje:
19. Nika Seljak