Lahko kdo ujame Olimpijo?

Točko zadaj je Celje, ki se je znova močno okrepilo, dodatno točko pa zaostajajo Mariborčani. Najuspešnejši klub v samostojni Sloveniji je skromno začel sezono, a končal jesenski del z nizom zmag, v pripravah pa je nase opozoril Josip Iličić.

Dolgoletni član Maribora in Kopra Mitja Viler je bil gost prvega letošnjega podkasta Žoga je okrogla. Olimpija je Primorca jeseni navdušila. Ceni Alberta Riero. Olimpija je odigrala zgolj dve pripravljalni tekmi, kar je precej manj kot tekmeci. “Trener Riera je dal tako dober odgovor na to, da mu ne morem oporekati. Rekel je, da če bo igralci šli na 50, 60 odstotkov moči, nima smisla, da igrajo prijateljske tekme. Kar koli reče, mu verjamem. Jeseni me je prepričal,” je povedal Viler.

Olimpija je imela precej preglavic zunaj zelenic v jesenskem delu, prejšnji teden pa je Nogometna zveza odpravila prepoved registracije igralcev, ker je klub poravnal nesporne obveznosti. Sporne so ostale, po odpravi pa je Mednarodno arbitražno sodišče v Lozani določilo, da mora klub poravnati dolg do nekdanjega trenerja Sava Miloševića, to je več kot 300 tisoč evrov, ob tem pa plačati tudi zamudne obresti. “Olimpija se znajde v kaosu,” je v nogometnem podkastu Vala 202 zatrdil Viler in dodal: “Mislim, da imajo igralci mir. To je zelo pomembno. Je pa gotovo malo čudno, če res niso pred božičem dobili plače. Ampak na koncu, če bodo prvaki, se bo vse to pozabilo. Sam nimam osebnih izkušenj s takšnimi razmerami, vem pa, da tudi takrat, ko so vse stvari urejene, ne morem delovati dobro. Kaj šele, ko gre nekaj narobe!

Maribor je leto končal s šestimi zaporednimi zmagami, zablestel je Žan Vipotnik z desetimi goli v sedmih tekmah, na pripravah pa je bil razpoložen Josip Iličić. Voditelj podkasta Žoga je okrogla Luka Petrič je poudaril, da je bil že od daleč videti bolje fizično pripravljen. V pripravah je zabil dva gola, proti Dinamu Kijev je odigral 90 minut ter nase opozoril z izjemnim preigravanjem in asistenco Ivanu Brniću. “Pomembno je, da bo nase vezal dva, tri igralce. Številni se bodo morali osredotočiti nanj, tako pa bo več prostora za njegove soigralce. Za Maribor bo pomembna prva tekma s Koprom. Izgubiš in si v kaosu, pa razmišljaš, kaj si delal na celotnih pripravah. Če zmagaš, si evforičen, neodločen izid pa najbolj ustreza Olimpiji,je poudaril Viler.

Celjani so se spet konkretno okrepili v prestopnem roku. Potem ko so lani pripeljali Nina Koutra, ki je bil v šampionski sezoni Mure izbran za najboljšega igralca prve lige, so v zadnjih tednih v svoje vrste zvabili tudi Matka Obradovića, Žana Karničnika in Luko Bobičanca. Odličen poznavalec celjskega nogometa in reporter Vala 202 Marko Cirman pravi, da bo tudi za Celjane zanimiva prva tekma. V soboto bodo doma gostili Sobočane. “Mura 1 proti Mura 2,” se je pošalil Cirman in nadaljeval: “Celje še vedno deluje po principu avtobusne postaje. Veliko prometa je na izhodno-vhodnih vratih. Celjani so morali po prihodu Rusov z leti spremeniti svojo vizijo. Načrti so bili najprej kar optimistični. Želeli so kupovati mlade slovenske igralce, jih razvijati pa jih potem prodati. Toda po kakšni sezoni in pol, dveh so vendarle uvideli, da jih ta pot ne pelje tja, kamor so si zamislili. Niti z rezultatskega vidika niti kar zadeva prodaje igralcev, kar je Rusom še vedno najpomembnejše. Celje se je v tej sezoni velikokrat reševalo po zaslugi individualne kakovosti, predvsem Popovića, Koutra in Ikuwemesija, bo pa moral trener Pilipčuk z novimi igralci najti harmonijo v moštvu.

Koper je najbližji zasledovalec Olimpije s trinajstimi točkami zaostanka. Mitja Viler meni, da bo Koper čez tri, štiri tekme v pravi formi, ko se bodo novinci v moštvu uigrali. Koper je zgodaj opravil svoje nakupe v tej zimi, med šesterico klubov, ki konkurirajo za Evropo, pa so še Domžale in Mura. Domžalčani so priprave končali z dvema zmagama, proti gruzijskemu drugoligašu in ukrajinskemu prvoligašu. Trener Simon Rožman je bil zadovoljen po zadnji tekmi proti ekipi Ruh Viniki iz Lvova. Precej groba je bila, za klubsko spletni stran pa je povedal, da je ekipa dokazala, da je nobena nogometna zadeva ne spravi s tira. Mura je pred tedni prodala Tia Cipota v italijansko ligo za 700 tisoč evrov, osrednji radijski nogometni reporter Boštjan Janežič je, ko je na Murini klubski televiziji gledal njegovo slovo, dobil občutek, da skoraj ni želel oditi iz Murske Sobote, tako spoštljivo je govoril o svojem nekdanjem klubu. Sobočani so si tako lahko privoščili zadržati Mirlinda Dakuja v klubu. Najboljši strelec lige je eden najboljših nogometašev v Sloveniji, so poudarili v podkastu Žoga je okrogla.

Bravo je v zlati sredini lestvice. Ljubljančani so sedmi, devet točk za Muro in Domžalami ter devet točk pred trojico klubov, ki se bo v zadnjih 16 krogih bojevala za obstanek. Gorico, Radomlje in Tabor loči le ena točka. “Najmanj bi pogrešal Tabor v prvi ligi. Težko je priti do informacij, kaj se dogaja v klubu, preveč je nejasnosti tam,” je povedal Mitja Viler, Cirman pa dodal, da bo za vse tri klube izjemno pomembno, kako bodo začeli spomladanski del prvenstva. Spomnil se je na celjsko zgodbo pred dvema letoma, ko je klub pripeljal češkega trenerja Jiržija Jarošika, globoko padel, šele s serijo odličnih rezultatov v zadnjih krogih z Agronom Šaljo na čelu trenerskega štaba se je Celje rešilo izpada.

Radomlje so se decembra razšle z Nerminom Bašićem, ekipo zdaj vodi nekdanji športni direktor Maribora in Kopra Oliver Bogatinov. Viler v Radomljah vidi lepo nogometno zgodbo, dobre razmere imajo, pa še blizu prestolnice so, pravi. Gorici tudi privošči, da ostane v ligi, saj je tam eno od osrednjih nogometnih središč v Sloveniji. Gorica od decembra sodeluje z ameriškim investitorjem črnogorskih korenin Georgeem Juncajem, spodbudno pa je končala pripravljalno obdobje. Zmagala je šestkrat zapored. V nedeljo bo v prvem krogu gostila Radomlje, preostali pari pa so Olimpija – Bravo, Celje – Mura, Koper – Maribor in Domžale –Tabor.