"Ravno zaradi ogromnega energetskega vložka in velikega motiva sem danes še posebej razočaran," je po porazu povedal Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com

Selektorju skozi celotne kvalifikacije ni uspelo najti udarne enajsterice in prav to mu ni dalo miru niti po sinočnji tekmi v Mariboru (1:2). "Že kar nekaj časa poskušam, a mi še vedno ni uspelo standardizirati ekipe. Če bi imel odgovor na vprašanja, povezana s tem, bi bil danes veliko mirnejši in veliko manj razočaran, ker me to zelo žre. Preveč je nihanj, sprememb v izboru igralcev, postavitvah na igrišču, prehitro nam nekateri igralci odpadajo," je odkrito priznal na novinarski konferenci.

Slovenija je sicer po dolgem času drugič zapored začela tekmo z enako postavo, a premagati Malto je eno, nuditi čim boljši odpor Rusiji pa drugo. "Trenutno imamo morda celo preveč mladih igralcev s premalo mednarodnimi izkušnjami, da bi takšne tekme, kot je bila današnja, dobili. Ustvariti bo treba igralski kader, ki bo prepoznaven, sicer nam bo zelo težko. Že večkrat sem omenil, da je pomembna tudi kontinuiteta v stroki, ampak ne zato, ker sem jaz selektor. Smo v nekem slabem obdobju, a treba je gledati optimistično naprej, delati ter postaviti sistem in organizacijo. Za izide je vedno prvi odgovoren selektor, igrišče pa da edini pravi odgovor."

12 let že slovenski navijači čakajo na podoben večer, kot je bil tisti novembra 2009, ko je Rusija izpod Kalvarije odšla poklapana. "Že dolgo si zastavljamo vprašanje, kaj nam manjka. Vem, da je razočaranje iz tekme v tekmo večje, iz cikla v cikel se iščejo razlogi, zakaj nam ne uspe. Popolnoma jasno je, da je želja vseh, ki delamo v slovenskem nogometu, da se Slovenija znova pokaže na velikem tekmovanju. Prepričan sem, da se bo to še zgodilo, prej ali slej se bo spet sestavila uspešna generacija. Seveda je to proces, ki se tiče tudi nogometne zveze. Z danes na jutri ne gre nič. Treba je verjeti in iskati, ustvariti dobro, pozitivno vzdušje in ne kazati s prstom 14 dni na enega, 14 dni pa na drugega. Tudi v teh kvalifikacijah se je videlo, kako se stvari lahko hitro spreminjajo."

Slovenija po porazu proti Rusiji ostala brez SP-ja 2022

"Pri prekinitvah smo še premalo kakovostni"

Tekma proti Rusiji je bila nekakšna odslikava celotnih kvalifikacij. Bile so dobre stvari, a hkrati preveč spodrsljajev. Slovenija se je po 32 minutah znašla v zaostanku z 0:2 (zelo podobno je bilo že marca v Sočiju), potem ko sta za goste zadela osrednja branilca Igor Divejev in Georgi Džikija, ki nista pogosto med strelci. Prvi gol so Rusi dosegli po prostem strelu, drugega po strelu iz kota.

"Prekinitve so zelo pomembne v nogometu, vedno bolj na takšnih izenačenih tekmah. V tej prvini igre smo še premalo kakovostni, po kotu smo prejeli zadetek tudi pred dvema letoma na tisti odločilni tekmi proti Avstriji. Slabo smo se odzvali. Ko ti štoper da gol s škarjicami, je to slaba reakcija. Na treningih smo prekinitvam dajali velik poudarek, a lahko treniraš, kolikor hočeš in se postavljaš, pa imaš potem lahko tudi smolo. Na drugi strani pa mi nismo zadeli, žoga se je odbijala, nismo je spravili mimo vratarja ... Vse to je cena, ki smo jo plačali."

Sorodna novica Upanja na pot v Katar konec, Kek tokrat brez poljuba sreče v Ljudskem vrtu

Po znižanju Josipa Iličića v 40. minuti je Kek v drugem polčasu poskušal preobrniti izid tudi z igro z dvema napadalcema. 20 minut sta skupaj igrala Andraž Šporar in Benjamin Šeško. Oba sta imela sicer v zadnjem času težave s poškodbo.

"Misel o klasičnem sistemu 4-4-2 ali z rombom v sredini me muči že nekaj časa. Jasno je, da moraš kdaj tudi tvegati. Mogoče se je danes še najbolj poznalo, da ni bilo Stojanovića, ki bi ustvaril pritisk z Iličićem na desni strani. Po zaostanku z 0:2 smo morali odpreti prostor, zato je bila obramba predvsem v drugem polčasu v določenih trenutkih videti zelo na prepihu. Preprosto nismo imeli več formacije, šli smo 'va bank'. Škoda, da so se določene zadeve njim odbile, nam ne. Toda srečo moraš vedno izzivati, mogoče smo danes plačali za kakšen slab odnos v preteklosti."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Ob visokem porazu s 3:0 pred mesecem dni proti Hrvaški je zatajil predvsem pristop, tokrat Kek na to ni imel pripomb. "Danes je bilo, kar se tiče odnosa in želje, vse v redu, a ko tekmo izgubiš, vsekakor ne moreš biti zadovoljen. Absolutno nisem zadovoljen, mislim pa, da je velika razlika s tekmo v Splitu. Reakcija po zaostanku je bila kot dan in noč, saj to se je videlo. Vzdušje med igralci je bilo med to akcijo dobro, odnos je bil pravi, izid pa ne. Gotovo je bila ta akcija tudi glede pripravljenosti posameznih igralcev na veliko višji ravni kot prejšnja."

Kek: Kvalifikacije niso končane, treba je igrati do konca

Podpora navijačev odvisna od pristopa

Reprezentanca se je po šestih letih vrnila v Maribor, nekaj več kot 6500 gledalcev na stadionu je poskrbelo za prijeten ambient. "Ne gre za Ljudski vrt ali Stožice, gre za to, da si fantje, ko prikažejo tak odnos, tudi ko zaostajajo z 0:2, zaslužijo podporo. Danes so to doživeli. Seveda je drugače igrati v takšnem vzdušju. Toda tudi na tekmi proti Malti v Stožicah, na kateri smo igrali slabo, sem se zelo dobro in pozitivno počutil. Če smo dovolj pametni, se da z lahkoto razdeliti tekme na obe prizorišči. Pomembno je, da se reprezentanci pomaga, ko si to zasluži. Treba pa je tudi sprejeti kritiko, ko si tega ne zasluži."

Rusija ima zdaj na vrhu lestvice skupine H 19 točk, dve več kot Hrvaška, ki se je v Osijeku s Slovaško razšla z 2:2. V zadnjem krogu 14. novembra se bosta reprezentanci na medsebojnem dvoboju v Splitu pomerili za neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo. Drugouvrščenega čakajo dodatne kvalifikacije.

"Novi selektor Valerij Karpin je v rusko reprezentanco vnesel neki drugačen način razmišljanja in ji dal neko drugo kakovost, to se vidi tudi na lestvici. Ekipa je izjemno kakovostna in gibljiva. Čeprav so prejeli prvi zadetek po štirih tekmah brez gola v svoji mreži, zmagujejo v nizu, zato jim čestitam," je sklenil Kek.