Po koncu tekme v zaradi epidemije covida-19 praznih Stožicah se je reprezentanca Slovenije zbrala na sredini igrišča in v krogu na kratko proslavila četrto zmago v Ligi narodov. Za osvojitev skupine C3 zadostuje že remi v sredo v Grčiji. Foto: Reuters
Po koncu tekme v zaradi epidemije covida-19 praznih Stožicah se je reprezentanca Slovenije zbrala na sredini igrišča in v krogu na kratko proslavila četrto zmago v Ligi narodov. Za osvojitev skupine C3 zadostuje že remi v sredo v Grčiji. Foto: Reuters
Sorodna novica Iličić v 94. minuti z bele točke obdržal Slovenijo na vrhu

Slovenska moška članska reprezentanca je s poznim golom z bele točke prišla do sladke zmage v 5. krogu Lige narodov, s čimer je pred zadnjim krogom ohranila dve točki prednosti pred Grčijo. V sredo se bo v Atenah ob 20.45 v neposrednem obračunu odločalo o zmagovalcu v skupini C3, ki bo napredoval v Ligo B, hkrati pa se mu nasmiha dodatni bonus – odprta stranska vrata za dodatne kvalifikacije za Katar 2022, če se drugo leto v pravih kvalifikacijah ne bi uvrstil na prvo ali drugo mesto.

"Kar smo si želeli, smo si prigarali, potrdili z nepopustljivostjo, zbranostjo, nadzorom na igrišču. Še enkrat, zasluženo smo zmagali," je sklenil nedeljsko novinarsko konferenco po tekmi med Slovenijo in Kosovom selektor Kek.

Vid Belec je zaradi težav Jana Oblaka z ramo vedel, da mora biti pripravljen za tekmo. Ob strelu Vedata Muriqija je bil brez moči, drugi (edini preostali) strel Kosova v okvir vrat pa je ukrotil. Slovenija je tako prejela prvi gol v letošnji Ligi narodov, v kateri je v vseh 14 skupinah nedotaknjena le še mreža Walesa. Foto: Reuters
Vid Belec je zaradi težav Jana Oblaka z ramo vedel, da mora biti pripravljen za tekmo. Ob strelu Vedata Muriqija je bil brez moči, drugi (edini preostali) strel Kosova v okvir vrat pa je ukrotil. Slovenija je tako prejela prvi gol v letošnji Ligi narodov, v kateri je v vseh 14 skupinah nedotaknjena le še mreža Walesa. Foto: Reuters

Oblak ni branil zaradi težav z ramo
Začelo se je neobetavno: ogrevanja ni dokončal kapetan in prvi vratar Jan Oblak. Zvezdnik Atletica Madrida je bil umaknjen iz že določene prve postave, njegovo mesto je zavzel Vid Belec. Vzrok? "Jan Oblak že dva dni čuti bolečine v rami," je pojasnil selektor, ki je priznal, da so poskušali do zadnjega, a med ogrevanjem kapetan ni bil stoodstoten. Zaradi težav z zdravjem ni bil ne v prvi postavi ne na klopi Benjamin Verbič, ki pa ni okužen z novim koronavirusom, je razkril selektor.

Zdaj je prehitel Rudonjo na lestvici strelcev slovenske reprezentance. Čisto resno, prav veselil se je v slačilnici.

Matjaž Kek o Kurtiću

"Odločitev je bila, da v gol stopi Belec. Zdaj se je pokazalo, da tudi nekaj pomeni Vidova minutaža s tekem proti San Marinu in Azerbajdžanu," je Kek poudaril pomembnost dveh pripravljalnih tekem, zaradi katerih se je med navijači nabralo kar nekaj bodic in vprašanj. "Če bi hotel danes koga izpostaviti, bi izpostavil Belca, ki je mirno in zbrano odreagiral, ko je postalo jasno, da Oblak ne more braniti." Na obeh jesenskih prijateljskih tekmah v sklopu reprezentančnih oken za potrebe Lige narodov je Belec ostal nepremagan.

Po 607 minutah se je tresla mreža Slovenije
Kosovu je prvemu v letu 2020 uspelo prebiti slovenske obrambne okope in po šestih tekmah in skupno kar 607 minutah brez prejetega gola se je mreža Slovenije zatresla. "Če zaspiš za sekundo, Berisha, Muriqi ... Si zelo hitro kaznovan," je Kek priznal napako slovenske obrambe v 58. minuti, ko je Kosovo povedlo s svojo tipično hitro akcijo. Pred tem in po tem je Slovenija dobro zadušila vse poskuse Kosovcev. "Veseli me, da smo večji del tekme dobro nadzirali njihovo željo po protinapadih prek izredno hitrih krilnih napadalcev, ki imajo Muriqija, da jim odlaga žoge".

Do zaostanka je Slovenija v prvi uri igre imela izrazito premoč, ki pa je bila jalova. V prvem polčasu sta bila najnevarnejša poskusa Harisa Vučkića, ki pa bi lahko bolje izkoristil dve veliki darili gostov. Po kopici kombinacij brez pravega zaključka so Slovenci drugi del začeli s prvo akcijo z glavo in repom, a je Mergim Vovojda preprečil gol Sandija Lovrića. Po golu Vedata Muriqija je Slovenija zaostajala zgolj štiri minute.

Gol je bil namenjen moji družini. Moji ženi in otroku ter našemu novemu prihajajočemu otroku. Zelo jih imam rad.

Strelec Jasmin Kurtić za SportKlub
Jasmin Kurtić je gol posvetil prihajajočemu družinskemu članu, hkrati pa je po osmih letih in pol zapustil skupino 33 reprezentantov, ki so za Slovenijo dosegli en gol. Ob legendarnem Mladenu Rudonji so le enkrat zadeli tudi Aleš Čeh, Tonči Žlogar, Bojan Jokić, Amir Karič in Srečko Katanec. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Kurtić je gol posvetil prihajajočemu družinskemu članu, hkrati pa je po osmih letih in pol zapustil skupino 33 reprezentantov, ki so za Slovenijo dosegli en gol. Ob legendarnem Mladenu Rudonji so le enkrat zadeli tudi Aleš Čeh, Tonči Žlogar, Bojan Jokić, Amir Karič in Srečko Katanec. Foto: www.alesfevzer.com

Iličić – Stojanović – Kurtić
Josip Iličić
je obkoljen s Kosovci v kotu igrišča s peto žogo poslal za hrbet, pobral jo je Petar Stojanović, suvereno prodrl proti golu in v petmetrskem prostoru našel Jasmina Kurtića, ki je izenačil s peto. "Mogoče je manjkal kakšen mož več v njihovem 16-metrskem prostoru, ko smo jih prebili. Zakaj tudi vezni ne bi smeli dati gola, zakaj se ne bi pojavili tam, kjer se je pojavil Jasmin Kurtić," je Kek potrdil, da je predtem Slovencem manjkalo dodatnih možnosti za zadnjo podajo v nasprotnem kazenskem prostoru.

Zadel na debiju, nato pa čakal osem let in pol
Kurtić je v 63. reprezentančnem nastopu dosegel komaj drugi gol, prvega je dosegel že ob debiju pred osmimi leti in pol, ko je 26. maja 20012 iz prostega strela zadel na prijateljski tekmi v Kufsteinu v Avstriji proti Grčiji.

"Zdaj je prehitel Rudonjo na lestvici strelcev slovenske reprezentance. Čisto resno, prav veselil se je v slačilnici," je še na hitro moral dodati Kek. Vseeno šala? Kdo ve, a Kurtič kot človek, ki skrbi za zabavo zunaj igrišča, je bil že davno tarča bodic zaradi reprezentančne neučinkovitosti.

V letu 2020 je Slovenija pod taktirko Matjaža Keka izenačila rekord štirih zaporednih zmag, niz se je končal v sredo proti Azerbajdžanu (0:0), in postavila nov rekord po številu tekem brez prejetega zadetka - šest. Zdaj pa lovijo
V letu 2020 je Slovenija pod taktirko Matjaža Keka izenačila rekord štirih zaporednih zmag, niz se je končal v sredo proti Azerbajdžanu (0:0), in postavila nov rekord po številu tekem brez prejetega zadetka - šest. Zdaj pa lovijo "kekci" izenačenje rekordnega niza brez poraza: leta 2001 Slovenija ni izgubila na osmih zaporednih tekmah. Foto: Reuters

Kurtićev zadetek proti Kosovu v 62. minuti še zdaleč nima enake teže kot edini gol Mladena Rudonje, ko je 14. novembra 2001 na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP 2002 v Bukarešti proti Romuniji v 55. minuti na svoji 53. tekmi za Slovenijo dosegel svoj prvi in edini reprezentančni gol. Vendar to je bil gol, ki je Slovenijo popeljal na prvo svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem.

Azerbajdžan prizemljil Kekove fante
A do takšnih podvigov ali uspehov iz prvega Kekovega obdobja in SP-ja 2010 trenutni reprezentanci manjka še veliko. "Vseeno je bila raven igre višja kot na tekmi z Azerbajdžanom. Kar nekaj stvari je bilo dobro odigranih, nekje pa smo še zamujali. Že samo število kotov govori, da smo bili zelo napadalno naravnani," je bil selektor zadovoljen s prikazanim in izpostavljenim dejstvom o razmerju kotov: bilo je 11:1 za Slovenijo.

"Korak je narejen, pomembnost tekme z Azerbajdžanom pa se vidi šele zdaj, ker smo se spustili na zemljo in se pogovorili," je Kek še poudaril, da sredina tekma ni bila nebodigatreba srečanje za rast in razvoj njegove ekipe, temveč imajo tudi blede igre in remiji brez golov s prijateljskih tekem proti neprivlačnim tekmecem lahko svoje sadove.

Iličića ni hotel zamenjati, kar se mu je obrestovalo
Po mnenju 59-letnega Mariborčana si je njegova izbrana vrsta na koncu zaslužila poljub sreče – igranje z roko kosovskega branilca Fidana Altija v lastnem kazenskem prostoru v sodnikovem dodatku, kar je izigral rezervist Andraž Šporar. Pri tem je selektor tudi tvegal, da je do konca na igrišču imel rezervnega kapetana Josipa Iličića, ki po vseh težavah še zdaleč ni tisti vrhunski Jojo izpred koronskega obdobja.

"Dvakrat je že zamudil v šprintih počez, zato smo ga ob koncu premestili na sredino. Če dobi žogo v noge na 20 metrih, je še vedno nevaren. Včasih moraš kakšnega igralca tudi malo počakati. Včasih je odločitev o igralcu preuranjena ali pa prepozna, danes se je izšlo. Čestitke tudi za realizacijo enajstmetrovke v 94. minuti. Tisti, ki so to že streljali, vedo, da ni tako enostavno, kot je videti," je Kek potrdil poseben status vodje slovenske reprezentance na igrišču, za kar se mu je Iličić oddolžil z zmagovitim golom z bele točke. Jubilejni deseti gol Kranjčana v dresu z državnim grbom, kolikor sta jih v karieri dosegla tudi Primož Gliha in Boštjan Cesar, trojica si zdaj deli sedmo mesto na večni lestvici strelcev Slovenije.

Preklop na Grčijo in "finale" v Atenah
"Zdaj se lahko mirno pripravimo na Grčijo. Imamo dva, tri dni za priprave. Vemo, kaj zmoremo in kaj je Grčija v Atenah. Razmišljamo o svojih dobrih stvareh, skušali bomo popraviti, kar ni bilo dobro. Zagotovo bomo najprej razmišljali o kakovosti svoje igre, o želji potrditi značaj, ki je dobil nocojšnjo tekmo,"
je pogled proti zadnji, šesti, tekmi druge izvedbe Lige narodov usmeril Kek, ki ga do takrat ne zanima preostala kombinatorika. Ne nazadnje se bo lahko z njo ukvarjal le, če se bo obisk Aten za Slovence uspešno končal. Vsaj za nedeljo je obveljalo: slab začetek, dober konec.