Emi Klinec se je lani dvakrat za las izmuznila zmaga v svetovnem pokalu, je pa zato največ pokazala na najpomembnejšem tekmovanju predolimpijske zime, svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Emi Klinec se je lani dvakrat za las izmuznila zmaga v svetovnem pokalu, je pa zato največ pokazala na najpomembnejšem tekmovanju predolimpijske zime, svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska reprezentanca ima najboljšo skakalko pretekle zime, Niko Križnar, ki je dobila veliki kristalni globus, najboljšo posameznico poletnega dela sezone, Uršo Bogataj, ki je slavila v seštevku velike nagrade, ima pa tudi zdajšnjo svetovno prvakinjo s srednje naprave, Emo Klinec. 23-letni članici SSK Norica Žiri je veliki met uspel februarja v Oberstdorfu. Skakalki, ki je nekoč izjemno obetala, so kariero krojile poškodbe. Prva hujša poškodba kolena ji je preprečila olimpijski nastop v Sočiju, druga udeležbo na zadnjem svetovnem prvenstvu v Seefeldu, a je vztrajala in trud je bil poplačan pod Senčno goro, kjer je na srednji napravi ujela zlato snežinko, uspeh pa dopolnila s kolegicami na moštveni preizkušnji s srebrno kolajno.

Neposredni prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju.

Vse slovenske smučarske skakalke so se prek kvalifikacij prebile na petkovo uvodno tekmo. Od šestih Slovenk je bila najboljša Urša Bogataj (110,5 točke/89,5 metra) na četrtem mestu, tik za njo pa so se uvrstile Nika Križnar (106,6/87,5), Ema Klinec (105,7/88) in Jerneja Brecl (102,3/88). Nika Prevc (98,0/84) je zasedla 12., Špela Rogelj (95,5/86) pa 17. mesto. V kvalifikacijah je bila najboljša Avstrijka Martina Kramer (119,8/96), za njo pa sta se uvrstili Japonka Sara Takanaši (114,5/93) in Nemka Katharina Althaus (111,3/89).

Prva tekma skakalke čaka v petek ob 15.30, druga pa v soboto ob 12.00. Obe boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Cilj olimpijska medalja in nadgradnja lanske sezone, v ekipi tudi Nika Prevc

Pred olimpijsko zimo, ki se začenja s četrtkovimi kvalifikacijami v Nižnem Tagilu, se zdi slovenska ekipa še močnejša, kot je bila v pretekli. "Konkurenca v reprezentanci pomeni največ. Spomnim se, da smo se včasih ubadali in gledali posnetke drugih ekip. Zdaj tega ni več. Vemo, kaj delamo. Smo tako močni znotraj ekipe, ustvarjamo uspehe in nam ni treba več gledati, kaj imajo drugi. Imamo vse, kar so nekoč imeli nekateri, pa še kaj imamo pripravljeno," je dejala skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko, ki je zadovoljna z delom, opravljenim pred sezono: "Lahko rečem, da je za mano, kar se tiče treningov, najbolj konstantno poletje. Zadnje tri leta sem imela največ težav prav na treningih in sem po navadi na tekmah pokazala več. Zavedam se, da moram biti konstantna. Kot celotna ekipa delujemo res vrhunsko in se zelo veselim te sezone."

Veliko nagrado je končala na skupno šestem mestu, na katerem je tudi končala v razvrstitvi preteklega svetovnega pokala, kar je njena najboljša uvrstitev do zdaj. Poleti se je veliko posvetila tudi opremi, kajti zamenjala je proizvajalca smuči. Tako je trenirati začela na devet centimetrov krajših smučeh, kot je končala prejšnjo zimo, oziroma na kakršnih vstopa v prihajajočo sezono. Ko se je počasi navajala in so bili občutki vse boljši ter se je tehnika izboljševala, so smuči na dva meseca podaljševali. "Treba je iti postopoma," je poudarila Ema.

Glavni vrhunec sezone bodo olimpijske igre, na katerih je že nastopila v Pjongčangu, kjer je zasedla 14. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Glavni vrhunec sezone bodo olimpijske igre, na katerih je že nastopila v Pjongčangu, kjer je zasedla 14. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Zupančič vidi tri skakalke med deset

Svetovna prvakinja je postala na Slatnarjevih, v olimpijski zimi pa bo skakala na Fischerjevih: "Točno sem vedela, kaj moram popraviti in kaj pri opremi ni delovalo. Kar se tiče menjave smuči, je dobrodošlo, da ima celotna ekipa isto strukturo smuči. Tudi za serviserja je lažje slediti vsemu skupaj. Če je narejena kakšna napaka, jo lahko hitro odpravimo. Sodelovanje s prejšnjim proizvajalcem je bilo super. Dobila sem, kar sem želela, zdaj pa je čas za nove zgodbe. Vemo, kaj je letos cilj. Vse sem temu prilagodila. Tudi tehniko sem izboljšala. Je pa bilo težko zapustiti proizvajalca, saj sem bila navezana nanj. Toda nekje je treba potegniti črto, in zdi se mi, da so se stvari lepo ujele. To me tudi najbolj veseli."

V zimo se optimistično podaja tudi zaradi urejene krvne slike, ki ji je v preteklosti povzročala težave. Tekmovalka, ki je vedno stremela k popolnosti, tudi ne skriva visokih ambicij, ki jih ima v sezoni, ko bo na sporedu rekordno število tekem, z vrhuncem na olimpijskih igrah v Pekingu: "Prvi cilj je, da res odskačem celotno sezono od prve do zadnje tekme. Torej, da bom zdrava, potem pa verjamem, da bodo prišli tudi rezultati. Skakati znam. V tem uživam, in če bo tako celo sezono, bo vse v redu. Rezultatski cilji so pri meni jasni. Od druge poškodbe naprej stremim k zmagam. Vem, kako priti do njih. Vem, zakaj še nisem bila na najvišji stopnički v svetovnem pokalu. Vem tudi, zakaj sem zmagala na svetovnem prvenstvu. Vem, kakšni so razlogi, in skušala bom čim večkrat to dokazati na tekmah."

Križnar: Peterki je uspelo osvojiti dva globusa, zakaj ne bi tudi meni

V slovenskem taboru so odkrito za cilj postavili olimpijsko medaljo. Zoran Zupančič ima torej kar nekaj močnih adutinj, Klinec pa je že dokazala, da je na velikih tekmovanjih sposobna poseči po najvišjih mestih: "Na te velike tekme je vedno dobro iti z nekim zagonom. Moraš imeti načrt, kako priti do tja in, kako, če se kaj zalomi, to hitro popraviti. Vedno je v sezonah, ki prinašajo največja tekmovanja, treba vse tempirati. Seveda se vedno ne izide, ko pa se, pa se zagotovo najbolje na tisti dan."