Vincenzo Nibali je na Vuelti dosegel uspeh kariere. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali je na Vuelti dosegel uspeh kariere. Foto: Reuters
Tyler Farrar
Tyler Farrar je dobil še drugo etapo na letošnji Vuelti. Foto: Reuters
Kralj Krvavca dobil tudi Vuelto
Nibali dobil Dirko po Španiji

25-letni Nibali je postal prvi Italijan po 20 letih z zmago na Vuelti, blestel je že na letošnji Dirki po Italiji, ko je končal na tretjem mestu. Zadnji Italijan, ki je dobil španski krog, je bil Marco Giovannetti leta 1990. Sicilijanec je v skupni razvrstitvi za 43 sekund ugnal Španca Ezequiela Mosquero, potem ko je v sobotni gorski etapi uspešno odbil njegov zadnji napad. Tretje mesto je zasedel Slovak Peter Velits, ki je zaostal nekaj več kot tri minute.

Italijani dobili novega šampiona
"Končno sem tudi sam postal član kolesarske elite zmagovalcev večetapnih dirk. Uresničile so se mi otroške sanje," se je po zmagi veselil Nibali, ki v nekaj več kot treh tednih sicer ni dobil nobene etape, a je dirko odpeljal taktično odlično v slogu pravega borca. "To je kolesarski šampion, na katerega je Italija tako dolgo čakala," pa je bil navdušen vodja ekipe Liquigas Roberto Amadio.

Noče se še primerjati s Contadorjem
"Ljudje mi govorijo, da sem lahko pravi tekmec Albertu Contadorju, saj dobro vozim tako na čas kot gorske etape. A dejstvo je, da je Contador osvojil vse, kar je mogoče osvojiti, sam pa imam za zdaj v žepu le eno večjo zmago. Zelo težko se mu bo zoperstaviti, saj drugi odlični kolesarji to poskušajo že vrsto let, vendar pa mi bo mogoče enkrat le uspelo, da se bova na Touru udarila za skupno zmago," je še povedal Nibali.

Bole je lahko zelo zadovoljen
V zadnji 21. etapi od San Sebastian de los Reyesa do Madrida je v šprintu zmago slavil Američan Farrar (Garmin), ki je ugnal Britanca Marka Cavendisha (HTC - Columbia) in Avstralca Allana Davisa (Astana). S šestim mestom v zadnji etapi se je izkazal tudi Bole, ki je skupno končal na 97. mestu. Kolesar Lampreja je na Vuelti dosegel še tretje mesto v šesti etapi, dvakrat je bil peti in šesti ter enkrat osmi, tako da je lahko zadovoljen z nastopom.

21. etapa, 85 km,  
San Sebastian de los Reyes-Madrid:

1. T. FARRAR ZDA 2:02:24
2. M. CAVENDISH VB
3. A. DAVIS AVS vsi
4. W. WEYLANDT BEL
5. M. HOSS AVS
6. G. BOLE SLO
7. M. CARDOSO POR isti
8. S. DOMOULIN FRA
9. J. J. HAEDO ARG
10. D. HONDO NEM čas
...
21. V. NIBALI ITA +0:04



Končni vrstni red po 21. etapi:

1. V. NIBALI ITA 87:18:33
2. E. MOSQUERA ŠPA +0:41
3. P. VELITS SLK 3:02
4. J. RODRIGUEZ ŠPA 4:20
5. F. SCHLECK LUK 4:43
6. X. TONDO ŠPA 4:52
7. N. ROCHE IRS 5:03
8. C. SASTRE ŠPA 6:06
9. T. DANIELSON ZDA 6:16
10. L. L. SANCHEZ ŠPA 7:42
...
97. G. BOLE SLO 2:44:30
 
Kralj Krvavca dobil tudi Vuelto
Nibali dobil Dirko po Španiji