Malce čez polnoč je Jakobsenova ekipa Deceuninck QuickStep sporočila najnovejše informacije iz Katovic. "Stanje Fabia Jakobsen je resno, a v tem trenutku stabilno. Diagnostični pregledi niso razkrili poškodb možganov ali hrbtenice, a zaradi teže več poškodb ga še vedno ohranjajo v komi in mora v prihodnjih dneh ostati pod skrbnim nadzorom v Vojvodski bolnišnici v Katovicah." Po zadnjih informacijah poljske javne televizije TVP neposredno življenje 23-letnega Nizozemca ni več ogroženo.

"Ravno sem prišel iz bolnišnice. Po pogovoru z direktorjem lahko rečem, da mi je odleglo. Po videnem v nesreči smo se bali najhujšega, a zdaj je stanje resno, a stabilno," je tudi direktor 77. Dirke po Poljski Czeslaw Lang potrdil, da je dobil prve spodbudne novice o Jakobsenu.

Nočna operacija obraza
Dopoldne pa je moštvo objavilo nove podrobnosti o stanju mladega sprinterja. V noči je bil namreč Jakobsen operiran na obrazu, poseg je trajal 5 ur, zdravniki pa ga bodo skušali tekom dneva zbuditi iz umetne kome, so spodbudno novico zapisali pri Deceuninck - QuickStepu. Naslednje uradne novice na Poljskem napovedujejo okoli 14. ure.

Kaos na ciljni črti 1. etape Dirke po Poljski v Katovicah. Povzročil ga je Dylan Groenewegen (v ospredju), ki je bil pozneje tudi diskvalificiran. Foto: EPA
Kaos na ciljni črti 1. etape Dirke po Poljski v Katovicah. Povzročil ga je Dylan Groenewegen (v ospredju), ki je bil pozneje tudi diskvalificiran. Foto: EPA

Uradni rezultati nekaj časa niso bili znani, približno 45 minut po koncu etape je bilo uradno: Groenewegen je bil diskvalificiran, saj je v zadnjih metrih ciljnega šprinta rojaka Fabia Jakobsena (Deceuninck Quick Step) stisnil v ograjo, tako da je 23-letnik silovito trčil ob sodnika in pano ob progi.

Groenewegen je prvi prečkal ciljno črto, nato padel še sam in s seboj "povlekel" še nekaj drugih kolesarjev. Drugi je bil Jakobsen, tretji Francoz Marc Sarreau (Groupama FDJ). Četrti je bil edini slovenski predstavnik na tej dirki Luka Mezgec (Mitchelton Scott). Ta je sicer ciljno črto v Katovicah lani prečkal kot prvi, le da je bil to konec 2. etape.

Padci s hitrostjo 80 km/h
195,8 km dolga etapa je sicer postregla s številnimi pobegi, a skoraj zagotovo je bilo, da se bo končala s ciljnim šprintom – peloton je ubežnike ulovil 16 km pred ciljem. Kolesarji so bliskovito vstopili v zadnji kilometer preizkušnje, na čelu sta bili ekipi Team Sunweb in Deceuninck Quick Step, ki sta narekovali tempo, peloton je s hitrostjo 80 km/h drvel po ulicah Katovic. Šprint, ki je potekal rahlo navzdol, je začel Groenewegen, sledil mu je Jakobsen.

Moštveni kolega Primoža Rogliča se je dvakrat premaknil v desno, z drugim manevrom je rojaku popolnoma zaprl pot in ga stisnil v ograjo. Jakobsen je izgubil ravnotežje in grdo trčil s sodnikom ob progi. Oglasni panoji so se s kovinsko ograjo razleteli po stezi in s seboj odnesli kar nekaj kolesarjev, na tleh so se med drugimi znašli tudi Sarreau, Eduard Prades, Moreno Hofland in Jasper Philipsen, ki je poletel prek Groenewegna. Zdravniško osebje je bilo hitro na prizorišču množičnega padca, poškodovancem so pomagali tudi drugi kolesarji in gledalci ob progi.

1. ETAPA, Chorzow-Katovice, 195,8 km:  
 1. F. JAKOBSEN       NIZ      4:31:50 
 2. M. SARREAU        FRA          vsi 
 3. L. MEZGEC         SLO              
 4. J. PHILIPSEN      BEL              
 5. R. GIBBONS        JAR              
 6. S. SAJNOK         POL         isti 
 7. D. TOUZE          FRA              
 8. R. KLUGE          NEM              
 9. M. HOFLAND        NIZ              
10. E. THEUNS         NIZ          čas 
...                                    

"Kovinske ograje padale kot domine"
Diskvalifikacijo Groenewegna je direktor dirke Czeslaw Lang v pogovoru za poljsko javno televizijo (TVP) potrdil približno 45 minut po koncu etape, z žirijo dirke naj bi preučeval tudi druge sankcije za nizozemskega kolesarja. "Oglejte si, kakšna je bila dinamika tega padca. Kolesarji so tedaj vozili s hitrostjo 80 km/h, lahko si predstavljate. Kovinske ograje so padale kot domine," je za TVP dejal Lang.

Fabio ima zelo hude kraniocerebralne poškodbe, poškodbo nepca, izgubil je veliko krvi. Srce je k sreči delovalo dobro, ima pravilno stopnjo nasičenosti s kisikom. Zgornji dihalni trakt je bil stisnjen, a nam ga je uspelo intubirati. Njegovo življenje je resno ogroženo.

Dr. Barbara Jerschina

Lefevere: To je kriminalno dejanje!
Moštvo Deceuninck Quick Step je sicer že napovedalo tožbo. "Šel bom na sodišče. Takšne poteze moramo preprečiti v kolesarstvu. To je bilo kriminalno dejanje, g. Groenewegen," je na Twitterju zapisal vodja moštva Patrick Lefevere. Jakobsen je bil po padcu sicer pri zavesti, a hudo poškodovan in okrvavljen. Hitro je prejel mišične relaksante, inducirali so mu farmakološko komo in ga intubirali. Odpeljali so ga v bolnišnico v Sosnowiec, njegovo stanje naj bi bilo zelo resno, v reševalnem vozilu so ga, po poročanju novinarja sport.pl Karola Gorke, tudi oživljali. Hudo jo je skupil tudi sodnik, v katerega je trčil, tudi njega so ob progi oživljali, njegovo stanje naj bi bilo zdaj stabilno.

Sporočilo za javnost Mednarodne kolesarske zveze (UCI)

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ostro obsoja nevarno vedenje kolesarja Dylana Groenewegna (Jumbo Visma), ki je v pregrade nekaj metrov od cilja poslal Fabia Jakobsena (Deceuninck Quickstep), kar je povzročilo skupinski padec ob koncu prve etape Dirke po Poljski.

Groenewegna so komisarji izključili z dirke.

UCI, ki meni, da je bilo ravnanje nesprejemljivo, je zadevo takoj napotil na disciplinsko komisijo in zahteva uvedbo sankcij, sorazmernih z resnostjo dejstev.

Naša federacija v celoti sočustvuje s prizadetimi kolesarji.

Vir: Uci.org (povezava se odpre v novem oknu)

Jerschina: Jakobsenovo življenje je ogroženo
"Naredili smo vse, kar je v naši moči. Fabio ima zelo hude kraniocerebralne poškodbe, poškodbo nepca, izgubil je veliko krvi. Srce je k sreči delovalo dobro, ima pravilno stopnjo nasičenosti s kisikom. Zgornji dihalni trakt je bil stisnjen, a nam ga je uspelo intubirati. Njegovo življenje je resno ogroženo. Vsi držimo pesti, da bo dobil to bitko," je za spletno stran naszosie.pl dejala zdravnica Barbara Jerschina. Prades si je ob padcu poškodoval ramenski obroč in bo noč prav tako preživel v bolnišnici, na opazovanju sta tudi Sarreau in Damien Touze (Cofidis), medtem ko jo je Philipsen odnesel zgolj s površinskimi ranami.

Evenepoel izbrisal zapis na Twitterju
Po nesreči so začela na družbenih omrežjih z vseh strani deževati različna sporočila iz kolesarskega sveta. Lefevere je poleg tega, da je Groenewegnovo dejanje označil za kriminalno, med drugim zapisal, da bi morali člana moštva Team Jumbo Visma poslati v zapor. Svoje mnenje je izrazil tudi eden izmed favoritov za končno zmago na poljski dirki, belgijski čudežni deček Remco Evenepoel. "Začasno bi ga morali suspendirati. Prekleto! Sram vas je lahko," je zapisal na Twitterju, a je, potem ko je njegov zapis dvignil veliko prahu, vse skupaj izbrisal. Jakobsenov moštveni kolega Florian Senechal, ki je bil med prvimi ob nesrečniku, je objavil fotografijo okrvavljenih kolesarskih rokavic s pripisom: "S pogledom na to fotografijo je mogoče razumeti šokantno nesrečo. Ostani močan, prijatelj." Tudi on je objavo pozneje izbrisal.

Kolesar Lotto Soudala, belgijski veteran Thomas De Gendt, pa je po nesreči zapisal: "Vse, kar lahko narediš na takšen dan, je, da pokličeš svojo ženo, otroke in jim poveš, da jih imaš rad."

Zmagovalec lanske zadnje etape La Vuelte
Fabio Jakobsen je sicer prihajajoči šprinterski zvezdnik, ki je v zadnjih treh sezonah dosegel 18 zmag, vse v dresu belgijske ekipe QuickStep. Preboj med svetovno elito je naredil lani, ko je postal prvak Nizozemske, nato pa je na Dirki po Španiji osvojil dve šprinterski etapi. Slavil je tudi v zadnji, 21., etapi v središču Madrida, ko je sicer praznovalo slovensko kolesarstvo. Zmaga v Katovicah je četrta v sezoni za 23-letnika, katerega veliki cilj je bil letos Dirka po Italiji v oktobru.

Pred natanko letom dni na Poljskem umrl Lambrecht

Letošnja Dirka po Poljski se je začela s spominom na tragično umrlega belgijskega kolesarja Bjorga Lambrechta, ki je pred natanko letom dni med 3. etapo poljske preizkušnje umrl, potem ko je trčil v betonsko cev. Nesreča se je zgodila po približno 40 kilometrih kolesarjenja od Chorzowa do Zabrza. Star je bil 22 let in je bil velik up belgijskega kolesarstva.

Sorodna novica Mladi Belgijec priletel v betonsko cev in umrl