Julian Alaphilippe je petič v karieri dobil etapo na Dirki po Franciji. Zmago je posvetil očetu, ki je po dolgi bolezni umrl julija letos. Foto: EPA
Julian Alaphilippe je petič v karieri dobil etapo na Dirki po Franciji. Zmago je posvetil očetu, ki je po dolgi bolezni umrl julija letos. Foto: EPA
Nica-Nica, 187 km:                    
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA      4:55:27
  2. M. HIRSCHI       ŠVI     isti čas
  3. A. YATES         VB         +0:01
  4. G. VAN AVERMAET  BEL         0:02
  5. S.-A. HIGUITA    KOL          vsi
  6. B. MOLLEMA       NIZ             
  7. A. LUCENKO       KAZ             
  8. T. POGAČAR       SLO         isti
  9. M. SCHACHMANN    NEM             
 10. A. BETTIOL       ITA             
 ...                                  
 31. P. ROGLIČ        SLO          čas
 67. J. POLANC        SLO         9:57
115. M. MOHORIČ       SLO        20:42
139. L. MEZGEC        SLO        28:15

Šlo je za pravo gorsko preizkušnjo s 4000 metri višinske razlike. Spet je bil štart v središču Nice, cilj pa na Angleški promenadi, a iz druge smeri.

186 km je kolesarje vodilo v prave gore: prvi vzpon 1. kategorije je bil prelaz Colmiane (1500 m; 16,3 km vzpona s povprečnim naklonom 6,3 odstotka), ki mu je takoj sledil sloviti prelaz Turini (1607 m; 14,9 km s 7,4 odstotka). Sledila je slikovita cesta Grande Corniche s prelazom d'Eze (490 m; 7,8 km s 6,1 odstotka), nato pa manjši krog po pristanišču in okoli starega dela mesta proti cilju.

Etapa je postregla z izjemnim zaključkom, v katerem je dobrih 13 kilometrov pred ciljem napadel Alaphilippe. Sprva mu je sledil le Hirschi, pozneje se jima je pridružil še Yates. Trije so si pred glavnino nabrali dobrih 20 sekund prednosti, ki je hitro skopnela.

Vseeno je glavnina lov na ubežnike začela prepozno, v zaključnem šprintu sta se za etapno zmago udarila Alaphilippe in Hirschi, zmagal je Francoz, ki je ciljno črto prečkal s pol kolesa prednosti. To je bila zanj peta etapna zmaga na Dirkah po Franciji, zaradi bonifikacijskih sekund si je tudi priboril rumeno majico vodilnega.

Skupni vrstni red po 2. etapi:        
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA      8:41:35
  2. M. HIRSCHI       ŠVI        +0:07
  3. A. YATES         VB          0:17
  4. S.-A. HIGUITA    KOL          vsi
  5. T. POGAČAR       SLO             
  6. E. CHAVES        KOL             
  7. D. FORMOLO       ITA             
  8. E. BERNAL        KOL         isti
  9. R. CARAPAZ       EKV             
 10. T. DUMOULIN      NIZ             
 11. P. ROGLIČ        SLO          čas
 ...                                  
 67. J. POLANC        SLO        10:12
120. M. MOHORIČ       SLO        20:57
133. L. MEZGEC        SLO        28:30

Dobro je. Zadovoljen sem, da se iz dneva v dan bolje počutim, uvidel sem, da se lahko vozim z najboljšimi. Cela etapa je bila težka, a se je dobro izšla.

Primož Roglič

Ubežnike ujeli 40 km pred ciljem
Večji del etape je minil v znamenju ubežnikov. Peter Sagan, Lukas Pöstlberger (oba Bora-Hansgrohe), Benoit Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Anthony Perez (Cofidis) in Michael Gogl (NTT) so se odlepili od glavnine in si nabrali že več kot tri minute prednosti, a se je ta stopila do začetka vzpenjanja na prelaz d'Eze. Odtlej so ritem narekovali kolesarji Jumba Visme in UAE Emiratesa. Na Alaphillipov napad se pravzaprav nihče ni odzval, mirno so nadaljevali proti cilju in za zmagovalcem zaostali za dve sekundi.

Pogačar peti v skupnem seštevku
Četudi se je moral zaradi predrte zračnice ustaviti dobrih 70 km pred ciljem, je Tadej Pogačar pozneje ujel glavnino in v ciljnem šprintu osvojil odlično 8. mesto, medtem ko je prvi favorit za končno zmago Primož Roglič etapo sklenil na 31. mestu. "Dobro je. Zadovoljen sem, da se iz dneva v dan bolje počutim, uvidel sem, da se lahko vozim z najboljšimi. Cela etapa je bila težka, a se je dobro izšla," je za Televizijo Slovenija dejal Roglič. V skupnem seštevku je Pogačar osvojil 5. mesto, Roglič je 11. Jan Polanc je etapo končal na 67. mestu (v skupnem seštevku je prav tako 67.), Matej Mohorič je bil 115. (skupno 120.), Luka Mezgec pa 139. (skupno 133.).

Zadnji kilometer 2. etape
Jan Polanc po koncu 2. etape
Primož Roglič po 2. etapi
Analiza 2. etape Dirke po Franciji 2020
Tour: Pogačar skupno peti, Roglič 11.