Trasa 107. Dirke po Franciji, ki se bo začela na Azurni obali v Nici in bo potekala izključno po južni in osrednji Franciji, z izjemo tradicionalnega cilja na Elizejskih poljanah v Parizu. Foto: Reuters
Trasa 107. Dirke po Franciji, ki se bo začela na Azurni obali v Nici in bo potekala izključno po južni in osrednji Franciji, z izjemo tradicionalnega cilja na Elizejskih poljanah v Parizu. Foto: Reuters
Etape Toura 2020

1. etapa: Nica–Nica, 156 km
2. etapa: Nica–Nica, 187 (gorska)
3. etapa: Nica–Sisteron, 198
4. etapa: Sisteron–Orcieres, 157 (hribovita)
5. etapa: Gap–Privas, 183
6. etapa: Le Teil–Mont Aigoual, 191 (hribovita)
7. etapa: Millau–Lavaur, 168
8. etapa: Cazeres-sur-Garonne–Loudenvielle, 140 km (gorska)
9. etapa: Pau–Laruns, 154 km (gorska)


Prvi dan premora v La Charente-Maritime.



10. etapa: Ile d'Oléron–Ile de Ré, 170
11. etapa: Châtelaillon–Poitiers, 167
12. etapa: Chauvigny–Sarran Correze, 218 (hribovita)
13. etapa: Guyon–Puy Mary, 191 (gorska)
14. etapa: Clermont-Ferrand–Lyon, 197
15. etapa: Lyon–Grand Colombier, 175 (gorska)


Drugi dan premora v Iseru.


16. etapa: La Tour-du-Pin–Villard-de-Lans, 164 (gorska)
17. etapa: Grenoble–Méribel Col de la Loze, 168 (gorska)
18. etapa: Méribel–La Roche, 168 (gorska)
19. etapa: Bourg-en-Bresse–Champagnole, 160 km
20. etapa: Lure–La Planche des Belles Filles, kronometer, 36 (gorska)
21. etapa: Mantes-la-Jolie–Pariz, 122

107. Dirka po Franciji se bo, kot je bilo že znano, začela v soboto, 27. junija, v Nici, končala pa na Elizejskih poljanah v Parizu v nedeljo, 19. julija. Tri tedne z dvema prostima dnevoma v skupni dolžini 3.470 km (141 km več kot letos). Zaradi poletnih olimpijskih iger v Tokiu so najpomembnejšo tritedensko dirko prestavili za en teden naprej.–

6 ciljnih vzponov in en sam kronometer
Na programu bo v 21 etapah 29 kategoriziranih vzponov, pri čemer bo 6 ciljnih vzponov, če upoštevamo še gorski zaključek edinega kronometra. Spet se bo kolesarilo tudi po makadamu, a v skladu z govoricami bo na sporedu en sam kronometer, ni prestižne ekipne vožnje na čas. Predzadnji dan, na 20. etapi, se bodo v boj z uro podali na 36 km dolgo pot, katere cilj bo na vrhu smučišča La planche des belles filles.

V Parizu predstavili traso Toura 2020

Na domačih cestah Thibauta Pinota v Vogezih bo tako okronan novi kralj Francije. Drugo leto zapored v programu Toura tako ne bo dveh najbolj legendarnih vzponov: Alpe d'Hueza in Mount Ventouxa. Pozabljeni so številni drugi sloviti francoski klanci, tudi v Pirenejih bosta samo dve etapi, brez cilja na vzponu. Prvič po letu 1996 ne bo na Touru ne Galibierja ne Tourmaleta ali Alpe d'Hueza. Zato pa prihajajo nove klančine in izzivi. Prireditelji so samo razvrstili 21 etap na 9 ravninskih, 3 hribovite in 8 gorskih ter en posamični kronometer.

17. etapa prinaša 21-km novega velikana
Za novega alpskega velikana je krščen vzpon Col de la Loze (17. etapa), ki je po dokončni izgradnji in preplastitvi ceste, ki je namenjena zgolj kolesarjem, dolg kar 21 kilometrov in se konča na 2304 metrih nadmorske višine v Meribelu. Druga zahtevna izziva bosta Puy Mary (1783 m; 13. etapa) v Centralnem masivu in Grand Colombier (1534 m; 15. etapa) v gorovju Jura. Omeniti velja še Mont Aigoual v Cevenih že v 6. etapi. Samo ena etapa presega dolžino 200 km. Na kratko: veliko hribov za eksplozivne klancarje, a ne v ekstremih nad 2000 m.

Drugi dan že 4 tisoč višinskih metrov
Nica
, največje mesto Azurne obale, bo gostila uvodni dve etapi, za kateri sta že znani trasi in profila. Po uvodni ravninski etapi bo že nedeljsko dirkanje postreglo s kar nekaj vzponi in zanimivo traso, kjer si favoriti za končno zmagoslavje na Elizejskih poljanah ne bodo mogli privoščiti izgube časa. Že drugi dan bo tako treba premagati 4 vzpone za 4 tisoč višinskih metrov. Glede na razpršenost ciljnih vzponov skozi vse tri tedne drugo poletje v Franciji ne bo veliko priložnosti za šprinterje, kandidati za skupno zmago pa bodo morali že zgodaj nadzorovati potek dirke. Ohranjen bo sistem bonifikacijskih sekund za prva tri mesta na posameznih vmesnih vzponih (po 8, 5 in 2 sekundi odbitka).

Po eni strani se pričakuje ekipni dvoboj Ineos ‒ Jumbo-Visme, a hkrati bosta zaradi trase favorizirana francoska aduta Alaphilippe in Pinot. Vsekakor se obeta spektakularen Tour de France 2020. Foto: Reuters
Po eni strani se pričakuje ekipni dvoboj Ineos ‒ Jumbo-Visme, a hkrati bosta zaradi trase favorizirana francoska aduta Alaphilippe in Pinot. Vsekakor se obeta spektakularen Tour de France 2020. Foto: Reuters

Pentlja za Pinota, Alaphilippa in ... Rogliča?
Organizator Dirke po Franciji je medijsko podjetje Amaury Sport Organisation (ASO), ki upravlja tudi La Vuelto in številne druge dirke na čelu z najprestižnejšim kolesarskim spomenikom Pariz‒Roubaix. In kot da je ASO zrisal traso po uspešnem testu zadnje Dirke po Španiji, ki jo je osvojil kdo drug kot Primož Roglič. A ob pogledu na traso, razpored in profil etap je jasna enotna ocena ‒ Tour je skrojen po okusu Pinota in Alaphilippa.

Tour južne Francije
"Med prvim in zadnjim vzponom pentlje bo minilo 20 etap in ravno zadnji vzpon je nekaj res redkega,"
je poudaril direktor dirke Christian Prudhomme. A pogled na traso je sprožil tudi kup kritik, kolesarsko gledano zaradi odsotnosti legendarnih klancev in pomanjkanja kronometrskih kilometrov. V Franciji pa se najbolj spotikajo zaradi poti in so ga že označili za Tour južne Francije 2020, saj je izpuščena celotna severozahodna Francija.

Tehnični direktor dirke Thierry Gouvenou je dejal: "Od tam naprej se skoraj ne vračamo več z gora, to je duh naslednjega Toura. Težavnost dirke je podobna zadnji, hkrati pa bo dirka 2020 zadnja v tem slogu, saj za leto 2021 pripravljamo novo strategijo."

Na predstavitvi v Kongresni palači v Parizu je bila med štiri tisoč prisotnimi večina najboljših etapnih kolesarjev na svetu, na čelu z zmagovito trojico letošnjega Toura Egan Bernal, Julian Alaphilippe in Steven Kruijswijk. Prišel je tudi štirikratni zmagovalec Francije Chris Froome in letošnji tragični junak Thibaut Pinot, ni pa bilo ne Toma Dumoulina in ne Rogliča, ki bosta naslednje poletje kot kapetana Jumba Visme predvidoma izzvala prevlado Ineosa na največji kolesarski dirki na svetu.

Roglič, Bernal ali Alaphilippe?
Zasavski orel
je sočasno tudi med 12 finalisti za prestižni velo d'or, ki ga podeljuje Velo Magazine, del L'Equipa, ki je v lastništvu ASO-ja. Favoriti so vodilni na UCI-lestvici ‒ Primož Roglič, ki se za priznanje poteguje skupaj z zmagovalcem Toura Eganom Bernalom in drugim s svetovne lestvice Julianom Alaphilippom.

Sorodna novica Bernal naj bi sprejel vlogo Froomovega pomočnika

Prvo zlato kolo je Primož Roglič že osvojil. Na nedeljskem tradicionalnem sklepu kolesarske sezone v Podsmreki je bilo pričakovano razglašeno, da je najboljši slovenski kolesar leta 2019 29-letnik iz Stahovelj. Samega Rogliča na podelitvi ali dirki v Podsmreki sicer ni bilo, saj je bil v nedeljo že del zmagovite jadralske posadke Way of Life na 51. Barcolani.

Nagrado podeljuje Velo Magazine od leta 1992 dalje. Lani je priznanje šlo v roke takratnemu svetovnemu prvaku Špancu Alejandru Valverdeju. Od lani komisijo za zlato kolo sestavlja 17 kolesarskih novinarjev iz 17 držav, ki petim kolesarjem podelijo točke od 1 do 5.

Popoldne v Zagorju sprejem za Rogliča
Samega Rogliča v nasprotju s številnimi kolesarskimi zvezdniki ne bo v Parizu, saj ga v domačem Zagorju čaka slavnostni sprejem, na katerega čakajo že vse od Rogličevega zmagoslavja na letošnji Dirki po Španiji. Sprejem se bo na mestni ploščadi v Zagorju začel ob 16.30, kolesarski ljubitelji in krajani pa bodo kolesarja iz Stahovelj dočakali v družbi Modrijanov, Dejana Žujića, Neve M. Hafner, Pihalnega orkestra Svea in vrtca Zagorje.

Slovenija v Tokio s 4 kolesarji

Razplet Lombardije, kjer je bil Alejandro Valverde drugi, Primož Roglič sedmi, UCI-točke pa so osvajali še drugi Španci, je odločil tudi dvoboj za petega olimpijca na cestni dirki Tokia 2020. Španija (9.687,62 točke) je prehitela Slovenijo (9.421,4 točke) na 6. mestu. Najboljših šest reprezentanc leta 2019 bo na zahtevni cestni dirki v soboto, 25. julija, štartalo s po petimi kolesarji, naslednjih šest, med njimi tudi Slovenija, pa s po štirmi kolesarji.


Tokio 2020 le 6 dni po cilju v Parizu
Moška cestna dirka bo v soboto, 25. julija, samo šest dni po koncu Toura v Parizu. Japonski prireditelji so pripravili izjemno težko, pravo gorsko dirko, ki bo v 234 km postregla s kar 4865 višinskimi metri vožnje, med drugim z dirko na goro Fudži. Ženska cestna dirka bo dan pozneje (137 km in 2692 višinskih metrov), Slovenke so 19. reprezentanca in bodo lahko nastopile z dvema kolesarkama. Končni rez bo potegnjen 27. oktobra po koncu še zadnjih dirk sezone v Aziji, a se vrstni red ne bi smel več spreminjati.

Svetovna lestvica UCI, 14. oktobra:

  1. P. ROGLIČ         SLO       4.635
  2. J. ALAPHILIPPE    FRA       3.569
  3. J. FUGLSANG       DAN       3.472
  4. E. BERNAL         KOL       3.346
  5. A. VALVERDE       ŠPA       3.297
  6. G. VAN AVERMAET   BEL       2.947
  7. P. ACKERMANN      NEM       2.487
 ...                                  
 12. T. POGAČAR        SLO       2.095
 95. M. MOHORIČ        SLO         766
139. J. POLANC         SLO         562
154. S. ŠPILAK         SLO         488
158. L. MEZGEC         SLO         477
258. M. KUMP           SLO         305
511. J. TRATNIK        SLO         162
538. D. NOVAK          SLO         155