Tadej Pogačar je zaradi covida že izgubil enega pomočnika, Vegarda Laengna. Norvežan je bil kot motor po ravninah in za uvodne dele etap pomemben del obeh Pogačarjevih zmag na Dirkah po Franciji 2020 in 2021. Foto: EPA
Tadej Pogačar je zaradi covida že izgubil enega pomočnika, Vegarda Laengna. Norvežan je bil kot motor po ravninah in za uvodne dele etap pomemben del obeh Pogačarjevih zmag na Dirkah po Franciji 2020 in 2021. Foto: EPA

Takoj po koncu 9. etape se je moralo vseh 165 preostalih kolesarjev na Dirki po Franciji ob spustu proti ekipnim avtobusom v Chatelu ustaviti ob cesti pod šotori za oddajo hitrih antigenskih testov. Vodilni kolesar dirke je imel pred dnevom odmora v Morzinu v Savojskih Alpah eno samo veliko željo: "Držimo pesti, da vsi ostanemo skupaj."

Ob 10.17 v ponedeljek je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) sporočila: "Vsi testi so bili negativni."

Sorodna novica Pogačar: Vsi držimo pesti, da ostanemo negativni

Favoriti prvi potrdili negativne izide ekip

Po poročanju belgijskega časopisa HLN sta med prvimi v celoti negativne izvide testov oddali ekipi obeh slovenskih favoritov UAE Emirates in Jumbo Visma. To pomeni, da se bo na cestah v Alpah nadaljeval dvoboj Tadej Pogačar – Jonas Vingegaad, sočasno pa bo Primož Roglič lahko nadaljeval vzpenjanje po lestvici navzgor, na kateri trenutno zaseda skupno 11. mesto.

Dobro obveščeni italijanski novinar Ciro Scognamiglio je dobil potrditve, da so vsi hitri testi kolesarjev negativni še pri ekipaj Ineos Grenadiers in Bahrain Victorious, za karega v Franciji tekmujeta Matej Mohorič in Jan Tratnik.

Jungelsu zelena luč kljub okužbi

Tik pred velikim startom Dirke po Franciji 2022 na Danskem je bilo v nekaj ekipah kar nekaj menjav zaradi na novo odkritih primerov covida. Med drugim so morali Pogačarjevi emirati zamenjati Mattea Trentina z Marcom Hirschijem. Zato pa v skladu z novimi UCI-jevimi navodili ni bilo treba zapustiti francoske pentlje Bobu Jungelsu. Luksemburžan ni imel simptomov, njegova CT-vrednost na PCR-testu pa je bila visoka, kar pomeni, da je bilo prisotno malo virusa, zaradi česar mu je posebna zdravniška komisija dovolila start. In Jungels je tako prav v nedeljo dosegel svojo prvo etapno zmago na Dirki po Franciji in svoj drugi največji uspeh kariere.

Zaradi internega testiranja v ekipah so v prvem delu Toura 2022 zaradi covida karavano zapustili trije kolesarji. Pred sobotno 8. etapo sta bila izločena Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) in Geoffrey Bouchard (Ag2r Citroën), pred nedeljsko 9. etapo pa še Guillaume Martin (Cofidis), ki je zasedal 14. mesto v skupnem seštevku in je bil lani s končnim 8. mestom v Parizu najbolje uvrščeni Francoz.

Več težav z okužbami je pri osebju. Belgijska ekipa QuickStep AlphaVinyl je ostala tako že brez treh športnih direktorjev.

Prelaz Granon in Alpe dHuez bosta dala ključne odgovore v Alpah

Postopek testiranja in novi pravilnik UCI-ja

Na oba prosta dneva se morajo testirati vsi preostali kolesarji. Če je izvid prvega hitrega testa pozitiven, sledi PCR-test. Če je pozitiven tudi ta izvid, sledi zdravniška komisija, v kateri so zdravnik prireditelja ASO-ja, glavni zdravnik UCI-ja Xavier Bigard in zdravnik ekipe, iz katere prihaja okuženi kolesar. Če je CT-vrednost visoka, je več možnosti, da lahko športnik nadaljuje dirko vseh dirk (kot je bilo v primeru Jungelsa). V nasprotnem primeru je konec Toura 2022 za okuženega posameznika.

Večina ekip bo izvajalo interna testiranja še naprej, pred naslednjim dnevom premora v nedeljo v Carcassonne po 15. etapi sledi drugo obvezno hitro testiranje za vse kolesarje.

29-letni Guillaume Martin je moral zaradi okužbe s koronavirusom odstopiti in tako prvič po štirih letih in pol ni dokončal začete dirke. V tem času je nabral kar 362 dirkalnih dni s čimer je bil nosil naziv
29-letni Guillaume Martin je moral zaradi okužbe s koronavirusom odstopiti in tako prvič po štirih letih in pol ni dokončal začete dirke. V tem času je nabral kar 362 dirkalnih dni s čimer je bil nosil naziv "železnega moža" v karavani, v celotni karieri pa ima kolesar ekipe Cofidis zdaj vsega pet odstopov, prvega na etapni dirki. Foto: EPA