Giacomo Nizzolo je bil do danes že enajstkrat drugi na posameznih etapah Dirke po Italiji, še nikoli pa ni zmagal, zato je bil tokratni uspeh zanj nekaj posebnega. Z njim so se veselili tudi navijači, v Veroni jih je bilo ogromno. Foto: EPA
Giacomo Nizzolo je bil do danes že enajstkrat drugi na posameznih etapah Dirke po Italiji, še nikoli pa ni zmagal, zato je bil tokratni uspeh zanj nekaj posebnega. Z njim so se veselili tudi navijači, v Veroni jih je bilo ogromno. Foto: EPA
Ravenna-Verona, 198 km:          
 1. G. NIZZOLO      ITA   4:42:19
 2. E. AFFINI       ITA       vsi
 3. P. SAGAN        SLK          
 4. D. CIMOLAI      ITA          
 5. F. GAVIRIA      KOL          
 6. S. OLDANI       ITA          
 7. A. PASQUALON    ITA      isti
 8. M. KANTER       NEM          
 9. E. VIVIANI      ITA          
10. D. GRÖNEWEGEN   NIZ          
..                               
21. J. TRATNIK      SLO       čas

Zaradi popolnoma ravninskih 198 kilometrih je bilo logično, da bodo sprinterji na 13. etapi 104. Gira izkoristili še eno zadnjih priložnosti. Nizzolo je po nizu drugih mest le dočakal etapno zmago na najpomembnejši domači dirki. In to sredi Verone, v izjemnem vzdušju, ki so ga pripravili številni navijači. V finišu se je moral zelo potruditi, zdelo se je, da je Edoardo Affini (Jumbo Visma) ušel že predaleč, saj si je privozil dobrih 10 metrov prednost. A Nizzolo se je pravočasno odzval, najprej je poiskal zavetrje Fernanda Gavirie, nato pa se prilepil na kolu Afffiniju in še naprej ohranjal veliko hitrost, s katero je 30 metrov pred ciljem švignil še mimo Affinija.

Izpostavil se je vetru, a bilo je vredno
Včasih je psihološko bolje, če od etape ne pričakuješ preveč. "Moj cilj je bil, da bom drugi, in morda je bil to trik, ki mi je omogočil zmago. Super vesel sem. Želel sem le neovirano sprintati v zaključku, raje sem tvegal v nasprotnem vetru, kot pa da bi čakal predolgo in bil blokiran. Imel sem prave noge, uspelo mi je," je povedal 32-letni Nizzolo, aktualni evropski prvak, član ekipe Team Qhubeka Assos. Pred sobotnim vzponom na Zoncolan (in nedeljskim obiskom Slovenije) se favoriti niso naprezali. V skupnem seštevku na vrhu ni sprememb, rožnato majico je zadržal Egan Bernal, ki je v cilju povedal, da je bila etapa zanj zelo mirna, kot prost dan.

Danes so na svoj račun še prišli sprinterji, v soboto pa bo zgodba popolnoma drugačna, kar že redči vrste nastopajočih. Giro denimo zapušča Dylan Grönewegen. Sledi namreč zahtevna etapa z vzponom na Zoncolan, na kateri bi se lahko kakšen favorit dokončno poslovil od boja za rožnato majico.  Foto: EPA
Danes so na svoj račun še prišli sprinterji, v soboto pa bo zgodba popolnoma drugačna, kar že redči vrste nastopajočih. Giro denimo zapušča Dylan Grönewegen. Sledi namreč zahtevna etapa z vzponom na Zoncolan, na kateri bi se lahko kakšen favorit dokončno poslovil od boja za rožnato majico. Foto: EPA

Verona prikliče spomine na Giro 2019
V begu so bili dolgi trije kolesarji (Samuele Rivi, Umberto Marengo in Simon Pellaud), ki so si priborili sedem minut prednosti, a jasno je bilo, da jih bo glavnina "pojedla", kar se je zgodilo slabih 10 km pred ciljem v Veroni, ki je v tem stoletju trikrat že gostila Dirko po Italiji, a vedno kronometer. Dobro se še spomnimo, kako je pred dvema letoma Primož Roglič v znameniti areni slavil skupno 3. mesto.

V soboto vzpon na Zoncolan
Pozornost vseh je že usmerjena v soboto, ko je na sporedu etapa s petimi zvezdicami. Končala se bo z vzponom na znameniti Zoncolan, ki velja za enega izmed najtežjih vzponov v Evropi. Tokrat se ga bodo resda lotili z lažje strani, iz Sutria. Vseeno – klanec je dolg 11,4 kilometra s povprečnim naklonom 8,5 odstotka. Najbrutalnejši je ob koncu, ko je povprečen naklon 13-odstoten. Na enem izmed zaključnih odsekov je naklon celo 27-odstoten.

Mohorič: Čelada mi je rešila življenje
V nedeljo bo Giro po 17 letih znova obiskal Slovenijo. Več o tem TUKAJ. Matej Mohorič, ki je moral zaradi hudega padca v 9. etapi zapustiti dirko, se počuti dobro. "Po nesreči sem čutil nekaj bolečin, ampak zdaj se dobro počutim in bom lahko v enem tednu že začel trenirati. Ob takšnih padcih se vidi, kaj pomeni čelada. Rešila mi je življenje."

Prva zmaga v svetovni seriji za Ale BTC Ljubljana

Italijansko-slovensko žensko kolesarsko moštvo Ale BTC Ljubljana je slavilo prvo zmago v svetovni seriji od združitve ekip Ale Cipollini in BTC City Ljubljana po koncu sezone 2019. Na drugi etapi Dirke po Burgosu od Pedrose de Valdeporresa do Villarcaya je bila najboljša Rusinja Anastasija Čursova.

Skupni vrstni red (13/21):            
  1. E. BERNAL         KOL    53:11:42
  2. A. VLASOV         RUS       +0:45
  3. D. CARUSO         ITA        1:12
  4. H. CARTHY         VB         1:17
  5. S. YATES          VB         1:22
  6. E. BUCHMANN       NEM        1:50
  7. R. EVENEPOEL      BEL        2:22
  8. G. CICCONE        ITA        2:24
  9. T. FOSS           NOR        2:49
 10. D. MARTINEZ       KOL        3:15
...                                   
108. J. TRATNIK        SLO     1:41:57
Kako se na obisk Gira pripravljajo v Števerjanu