Victor Lafay nastopa šele na drugi tritedenski dirki v svoji karieri. Foto: Reuters
Victor Lafay nastopa šele na drugi tritedenski dirki v svoji karieri. Foto: Reuters

25-letni Francoz je na sklepnem klancu četrte kategorije dobra dva kilometra pred ciljem ujel do takrat vodilnega Giovannija Carbonija (Bardiani-CSF-Faizane) in se v zaključku izstrelil do prve zmage na velikih tritedenskih dirkah v svojem drugem nastopu. Ekipa Cofidis je dosegla zmago na grand tourih prvič po enajstih letih.

"Neverjetno je, ne morem verjeti. To je res popoln prvi teden. Pričakovali smo zahteven dan, ampak na koncu se je čudovito izteklo. Od vsega začetka smo poskušali priti v beg, a nas glavnina ni spustila v ospredje. Pri tem smo izgubili precej energije. Na koncu sem je prihranil največ, čeprav kljub dobremu počutju nisem pričakoval, da se bom lahko odpeljal drugim ubežnikom," je za Eurosport dejal Lafay.

Deveterica, v kateri so bili poleg Lafayja še Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Nelson Oliveira (Movistar), Kobe Goossens (Lotto Soudal), Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Nikias Arndt (Team DSM), Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizane), Francesco Gavazzi (Eolo Kometa) in Victor Campenaerts (Qhubeka Assos), je bežala več kot sto kilometrov.

Rožnato majico bo v nedeljo tretji dan zapored nosil Attila Valter, prvi Madžar, ki je v zgodovini Grand Tourov oblekel majico vodilnega. Foto: EPA
Rožnato majico bo v nedeljo tretji dan zapored nosil Attila Valter, prvi Madžar, ki je v zgodovini Grand Tourov oblekel majico vodilnega. Foto: EPA

Glavnina z rožnatim Madžarom zaostala skoraj pet minut
Glavnina, ki je zaostajala tudi več kot sedem minut, je prišla v cilj s skoraj petimi minutami zaostanka. V njej je bil tudi Madžar Attila Walter, ki je obdržal rožnato majico vodilnega.

"Nikoli se ne bom navadil na rožnato majico. V prvih dneh sem vsaj delno spoznal, kako se počuti Filippo Ganna, ko tukaj vodi in vzklikajo njegovo ime. Čeprav sem pričakoval zahteven zaključek in naporen dan v sedlu, sem užival v vsakem trenutku. Taktično smo odlično nadzorovali pobeg in deveterici omogočili boj za etapno zmago. Sami smo sveži prišli do vznožja zadnjega vzpona in ga preživeli. Vesel sem, da sem še en dan v rožnatem," je dejal prvi madžarski nosilec majice vodilnega na tritedenskih dirkah.

Obeh slovenskih predstavnikov Bahrain Victoriousa, Mateja Mohoriča in Jana Tratnika, ni bilo v ospredju, čeprav je prvi pred etapo veljal za enega izmed favoritov.

Karavana se je morala po stotih kilometrih povzpeti na Bocco della Selvo (1392 m), ki je bil nazadnje na trasi italijanske dirke pred petimi leti. To je skoraj 20 km dolg vzpon 2. kategorije, ki pa vendarle ni bil tako zahteven, da bi lahko naredil selekcijo med favoriti za rožnato majico. Sledil je dolg spust do nadmorske višine 126 metrov oziroma mesta Castelvenere, kjer je bil drugi leteči sprint, od tam pa je sledil le še finalni vzpon. Že na spustu je bilo jasno, da bo o zmagi odločala deveterica ubežnikov, saj glavnina ni kazala pretirane želje, da bi jih lovila.

Da Caleb Ewan ne bo prišel do Milana, je bilo jasno, vseeno pa je bilo pričakovati, da bo vztrajal malo dlje. Bolečine v kolenu so bile očitno prehude ... Naslednji večji izziv je Dirka po Franciji. Foto: EPA
Da Caleb Ewan ne bo prišel do Milana, je bilo jasno, vseeno pa je bilo pričakovati, da bo vztrajal malo dlje. Bolečine v kolenu so bile očitno prehude ... Naslednji večji izziv je Dirka po Franciji. Foto: EPA

Odstopil sprinter številka ena
Letošnji Giro je že končal najboljši sprinter v karavani Caleb Ewan. Zmagovalec 5. in 7. etape je zaradi bolečin v kolenu odstopil v prvi polovici etape.

V nedeljo zahtevna gorska etapa
V nedeljo (Castel Di Sangro–Campo Felice) bo treba opraviti s štirimi kategoriziranimi klanci, vključno s ciljnim vzponom 1. kategorije na 1655 metrov visoki Campo Felice.

104. DIRKA PO ITALIJI                  
8. ETAPA                               
                                       
Foggia-Guardia Sanframondi, 170 km:    
  1. V. LAFAY          FRA     4:06:47 
  2. F. GAVAZZI        ITA       +0:36 
  3. N. ARNDT          NEM        0:37 
  4. N. OLIVEIRA       POR        0:41 
  5. G. CARBONI        ITA        0:44 
  6. K. GOOSSENS       BEL        0:58 
  7. V. CAMPENAERTS    BEL        1:00 
  8. A. GOUGEARD       FRA        1:54 
  9. F. GAVIRIA        KOL        3:04 
 10. J. ALMEIDA        POR        4:48 
 ...                                   
 68. M. MOHORIČ        SLO        7:26 
144. J. TRATNIK        SLO       13:49 
Skupni vrstni red (8/21):              
  1. A. VALTER         MAD     31:10:53
  2. R. EVENEPOEL      BEL        +0:11
  3. E. BERNAL         KOL         0:16
  4. A. VLASOV         RUS         0:24
  5. H. CARTHY         VB          0:38
  6. D. CARUSO         ITA         0:39
  7. G. CICCONE        ITA         0:41
  8. D. MARTIN         IRS         0:47
  9. S. YATES          VB          0:49
 10. L. VERVAEKE       BEL         0:50
 ...                                   
 49. M. MOHORIČ        SLO        22:53
106. J. TRATNIK        SLO        51:53
Profil osme etape. Foto: giroditalia.it
Profil osme etape. Foto: giroditalia.it