Pascal Ackermann je bil presenečen, ko so mu povedali, da mora na zmagovalni oder, saj je bil Bennett kaznovan. 26-letni Nemec je lani dobil dve etapi na Giru. To je njegov največji uspeh v tej sezoni. Foto: EPA
Pascal Ackermann je bil presenečen, ko so mu povedali, da mora na zmagovalni oder, saj je bil Bennett kaznovan. 26-letni Nemec je lani dobil dve etapi na Giru. To je njegov največji uspeh v tej sezoni. Foto: EPA

V zadnjem delu etape so v ospredje prišle šprinterske ekipe. V boju na čelu glavnine v zadnjih petih kilometrih je znova odlično delo opravilo moštvo Deceninck-Quick-Step, ki je Bennetta pripeljalo v sijajen položaj za šprint, ki ga je 30-letnik zlahka dobil.

Pri Trek Segafredu so se pritožili na razplet. Sodniki so Bennetta zaradi udarca z ramo, ko se je želel Latvijec Emils Liepins vriniti v vlak Irčevega moštva, kaznovali in ga postavili na zadnje mesto glavnine.

"Tega nisem pričakoval, a ko sem videl posnetek, je treba priznati, da to ni bilo pošteno od Bennetta. Mislim, da moramo po številnih padcih paziti drug na drugega v hitrih zaključkih. Žal mi je za Sama, a moramo dirkati pošteno," je o incidentu dejal Ackermann. Drugi je bil Belgijec Gerben Thijssen (Lotto Soudal), tretji pa Nemec Max Kanter (Sunweb).

Sam Bennett se je prehitro veselil 50. zmage v karieri. Foto: EPA
Sam Bennett se je prehitro veselil 50. zmage v karieri. Foto: EPA

Roglič tokrat praznoval na kolesu
Roglič je praznoval 31. rojstni dan, najlepše darilo na Vuelti pa si je poklonil že v sredo z veličastno zmago v osmi etapi. Danes je imel težave s predrto zračnico v zadnjih 13 kilometrih preizkušnje. Po menjavi kolesa se je nato brez težav priključil glavnini.

"Po navadi praznujemo, saj smo po navadi v tem času že končali sezono. Smo v drugačnih časih, še vedno dirkamo, a vseeno uživamo. Ni pomembno, na katerem mestu si v skupnem seštevku. To pač moraš sprejeti. Seveda drugo mesto ni slab položaj, a moramo ostati zbrani v vsaki etapi," je dejal zmagovalec lanske Vuelte.

Ubežnika brez možnosti za uspeh
V ravninski etapi od Castrillo del Vala do Aguilar de Campoa (157, 7 km) sta takoj na začetku pobegnila Kolumbijec Juan Felipe Osorio (Burgos) in Španec Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros), ki sta izkoristila dan v ospredju za nastavljanje kameram za zadovoljstvo pokroviteljev ekip, ki izvirata ravno s severnega dela Španije. Ubežnika sta si nabrala največ pet minut in pol prednosti, glavnina pa ju je večji del etape nadzirala na nekje dveh oz. treh minutah naskoka, ujela pa ju je 21 kilometrov pred koncem etape po Kastilji in Leonu.

Richard Carapaz ni dober v vožnji na čas, zato si bo skušal nabrati večji naskok ta konec tedna na gorskih etapah. Foto: EPA
Richard Carapaz ni dober v vožnji na čas, zato si bo skušal nabrati večji naskok ta konec tedna na gorskih etapah. Foto: EPA

V petek težji zadnji del etape
V petek bo na sporedu še ena etapa za šprinterje od Castro Urdialesa do Suancesa (185 km). Zadnja dva kilometra bosta sicer potekala navkreber s povprečnim naklonom okoli štiri odstotke, kar pa ne bi smelo prinesti sprememb med najboljšimi v skupnem seštevku.

V mislih favoritov že zloglasni Angliru
Vse oči pa so že uprte v konec tedna, ko bosta na sporedu etapi s ciljnima vzponoma. Še posebej brutalen bo nedeljski. Takrat kolesarje čaka cilj na Alto de Angliruju, 12,4 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 9,9 odstotka, kar pa ne pričara prave težavnosti. Vzpon velja za enega najtežjih v svetu kolesarstva, saj se v zadnjih sedmih kilometrih naklon ne spusti pod dvomestno številko. Najbolj naporen odsek je Cueña les Cabres, 3 km pred ciljem je naklon kar 23,6-odstoten.

Ackermann do etapne zmage po kazni za Bennetta
9. etapa, Castrillo del Val-Aguilar de Campo,157,7 km:
  1. P. ACKERMANN      NEM     3:39:55 
  2. G. THIJSSEN       BEL             
  3. M. KANTER         NEM             
  4. J. PHILIPSEN      BEL         vsi 
  5. J. MARECZKO       ITA             
  6. A. RENARD         FRA             
  7. J. ABERASTURI     ŠPA             
  8. L. MANZIN         FRA        isti 
  9. R. STANNARD       AVS             
 10. R. VAN RENSBURG   JAR             
 ...                                   
 23. R. CARAPAZ        EKV             
 43. P. ROGLIČ         SLO         čas 
Skupni vrstni red po 9. etapi:         
  1. R. CARAPAZ        EKV    36:11:01 
  2. P. ROGLIČ         SLO       +0:13 
  3. D. MARTIN         IRS        0:28 
  4. H. J. CARTHY       VB        0:44 
  5. E. MAS            ŠPA        1:54 
  6. F. GROSSCHARTNER  AVT        3:28 
  7. E. CHAVES         KOL    isti čas 
  8. A. VALVERDE       ŠPA        3:35 
  9. M. SOLER          ŠPA        3:40 
 10. W. POELS          NIZ        3:47