Caleb Ewan je po petkovi dobil še nedeljsko etapo Po Turčiji in preprečil, da bi Sam Bennett dosegel novo dnevno zmago. Foto: Reuters
Nizozemski prvak z dolgim šprintom šokiral Alaphilippa v Valkenburgu

Predsedniška dirka po Turčiji je doživela že 55. izvedbo, ki jo je osvojil zmagovalec sobotnega vzpona na Kartepe Felix Grossschartner. Najboljši v skupni uvrstitvi so na zadnji, 6., etapi nadzorovali razplet dirke in na ravninski 172,4 km dolgi preizkušnji med Sakaryjo in Carigradom prepustili glavno besedo šprinterjem.

A v sklepnih kilometrih precej razgibane trase po turškem velemestu je bilo več poskusov bega, na koncu pa je vse prelisičil Caleb Ewan. Avstralec je na koncu z lepo prednostjo dosegel prestižno zmago in po petkovi z drugo etapno zmago na dirki ujel šprinterskega rivala Sama Bennetta, ki je dobil uvodni etapi, tokrat pa je bil tretji.

Jan Polanc je po merilu UCI-točk dosegel celo drugi izid kariere, saj je osvojil 115 točk. ProCyclingStats po svojih točkah ocenjuje 6. mesto Turčije za Polančev četrti najboljši dosežek profesionalne kariere. Višje so rangirani le njegovi etapni zmagi na Dirki po Italiji in končno 11. mesto na italijanskem krogu leta 2017. Foto: EPA

Največji karierni uspeh Avstrijca
17. od 38 preizkušenj svetovne serije 2019 je dobil kolesar ekipe Bora Hansgrohe Felix Grossschartner, kar je njegov največji uspeh v karieri. 25-letni Avstrijec iz Welsa je etapo končal s sedmimi sekundami zaostanka in bil celo najboljši izmed tistih, ki so se borili za skupni vrh.

Šesti še na World Touru
Edini slovenski predstavnik Jan Polanc je zaostal 13 sekund, etapo končal na 20. mestu, v skupnem seštevku pa je z minuto in 12 sekundami ostal šesti. V letu 2019 je to že tretje šesto mesto na večetapnih dirkah za 26-letnega Gorenjca in člana UAE Team Emiratesa, ki je na omenjenem položaju končal Dirko po Omanu in Po Siciliji, ki pa nista del svetovne serije Mednarodne kolesarske zveze.


UCI WORLD TOUR

55. PREDSEDNIŠKA DIRKA PO TURČIJI

6. etapa, Sakarya–Carigrad, 172,4 km:

 1. C. EWAN     AVS   4:10:41
 2. F. JAKOBSEN   NIZ    +0:01
 3. S. BENNETT    IRS     0:04
 4. S. CONSONNI   ITA   isti čas
 5. J. A. IZAGA   ŠPA     0:07
 6. E. S. UNZUE   ŠPA    vsi 
 7. C. NOPPE     BEL   isti čas
20. J. POLANC    SLO     0:13

Končni vrstni red po 6. etapi:

1. F. GROSSSCHART. AVT   24:53:58
2. V. CONTI     ITA    +0:19
3. M. KUDUS     ERI     0:25
4. R. EVENEPOEL   BEL     0:41
5. E. PINTO     POR     0:59
6. J. POLANC    SLO     1:12
7. G. S. RODRIGUEZ ŠPA     1:29
                  

Kump kot prvi v Banja Luki
Kolesar Adrie Mobila Marko Kump je v zadnji etapi dirke Beograd - Banja Luka še nadgradil tretje mesto iz tretje etape in premagal vse tekmece. S tem je po dirkah v Izoli in na domači veliki nagradi Adrie Mobila zabeležil svojo tretjo letošnjo zmago.

V etapi, ki se je začela v Prnjavoru in bila dolga 175 kilometrov, je 30-letni Novomeščan v sprintu 41 kolesarjev premagal Poljaka Pawla Franczaka, ki je postal skupni zmagovalec dirke, in Nemca Aarona Grosserja. Njegov uspeh je s petim mestom zaokrožil Gašper Katrašnik, ki je bil s 16. mestom tudi najuspešnejši slovenski tekmovalec v skupnem seštevku dirke.

Njegov zaostanek za zmagovalcem je znašal deset sekund, isti zaostanek sta imela tudi kolesarja ljubljanske ekipe Gusto Santic Matic Grošelj in Žiga Ručigaj na 20. oziroma 21. mestu. Njun moštveni kolega Avstralec Benjamin Hill je bil skupno peti.