V devetih letih od svetovnega mladinskega prvaka v smučarskih skokih do zmagovalca Gira. Foto: EPA
V devetih letih od svetovnega mladinskega prvaka v smučarskih skokih do zmagovalca Gira. Foto: EPA
Zmagoslavno 'špricanje' Primoža Rogliča po zmagi na kronometru. Foto: EPA
Primož Roglič je bil na cilju še sam presenečen nad svojo predstavo. Foto: EPA
Primož Roglič je tretji slovenski zmagovalec na Dirki po Italiji. Foto: EPA
Gianluca Brambilla je zadržal rožnato majico. Foto: EPA
Roglič zmagovalec kronometra na Giru

še ni prevozil.

26-letni član Lotto Jumba, ki je navdušil že v prologu, kjer se mu je prvo mesto izmuznilo za pičlo stotinko, je tretji slovenski etapni zmagovalec na Giru. Luka Mezgec je pred dvema letoma dobil zadnjo etapo v Trstu, lani pa je v peti etapi slavil Jan Polanc.

Roglič se je na zahtevno progo med toskanskimi vinogradi, z vzponi in spusti, podal kot 42. in razdaljo premagal v času 51:45. Drugouvrščenega Avstrijca Matthiasa Brändla je prehitel za deset sekund. Tretji je bil Norvežan Vegard Stake Laengen (oba Iam Cycling), četrti pa Švicar Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), ki je za Slovencem zaostal za 28 sekund.
Na strani Rogliča tudi vreme
Roglič je imel tudi srečo, saj je vozil na pretežno suhi progi. Kolesarje s konca štartne liste je ujel dež in se niso mogli približati najboljšim. Rožnato majico je zadržal Gianluca Brambilla, ki ima zdaj sekundo prednosti pred Bobom Jungelsom.

Roglič prvič v karieri na kronometru, daljšem od 10 km
Uspeh Rogliča, nekdanjega smučarskega skakalca, je še toliko večji, saj je pred enim tednom padel pri veliki hitrosti in komajda pripeljal do cilja. Po zmagoslavju je Roglič povedal, da je sploh prvič v karieri vozil kronometer, ki je bil daljši od 18 kilometrov. To je prva slovenska zmaga v vožnji na čas na največjih treh svetovnih dirkah - Giru, Touru in Vuleti.

Na začetku nesrečen, v nadaljevanju hiter
"Približno deset kilometrov po startu sem izgubil merilec in steklenico. Športnemu direktorju v avtomobilu sem zavpil, da naj ju pobere, nisem prepričan, da je razumel, kaj hočem. Želja je ostala neizpolnjena, zato sem izgubil motivacijo in se odločil, da kolesarim bolj umirjeno. Na vzponih sem se odlično počutil, noge so mi tekle, očitno sem bil hiter. Lahko rečem, da sem bil na začetku počasen in nesrečen, v nadaljevanju pa zelo hiter. Imel sem tudi nekaj sreče z vremenom, jaz sem čutil le nekaj kapljic, tiste na koncu pa je pošteno pralo. Vse to, kar se je dogajalo, je presenetljivo, zelo presenetljivo," je bil na cilju presenečen Kisovčan, ki je bil pred devetimi leti ekipni svetovni mladinski prvak v smučarskih skokih.

"V kronometru imam še veliko, veliko rezerv"
"Pozna se mi, da sem pred sezono vožnji na čas posvetil nekoliko več časa kot v preteklosti. A imam še veliko, veliko rezerv. Videl sem, da sem v tej disciplini lahko dober, veselim se že naslednjih preizkušenj. Dejstvo je, da sem bil danes mnogo bolj samozavesten, tako na startu kot na sami progi. In če dodam še tisti kanček sreče, ki ga v prejšnjih etapah, predvsem v prologu in etapi, ko sem padel, nisem imel, potem vemo, zakaj sem zmagal," meni Roglič.

Na klancih bo v vlogi pomočnika
Številni so nestrpno pričakovali prve gorske etape, za katere je bil Roglič do zdaj specialist, a v njih ni dosegal dobrih rezultatov, številni so to pripisovali poškodbam po padcu, a Zasavec je to demantiral: "Res je, da me kolk še boli, ampak ni nič resnega, pri kolesarjenju me to ne moti. Moja naloga je pomoč Stevnu Kruijswijku in v prejšnjih etapah nisem imel prave možnosti. Mogoče v soboto, a pred vzponom nisem imel dobrega položaja, zato sem ostal zadaj. V vseh etapah poskušam dati vse od sebe, toda na prvem mestu je pomoč moštvenemu kolegu. Tako bo tudi naprej, težko pa komentiram, kaj bi bilo, če bi bilo," svojo glavno nalogo spet izpostavlja Roglič.

V ponedeljek je na Giru prost dan, v torek pa je na sporedu gorska etapa.

Kronometer, 40,5 km:         
 1. P. ROGLIČ     SLO    51:45
 2. M. BRÄNDLE    AVT    +0:10
 3. V.-S. LAENGEN   NOR    0:17
 4. F. CANCELLARA   ŠVI    0:28
 5. A. VOROBJEV    RUS    0:30
 6. B. JUNGELS    LUK    0:45
 7. S. KÜNG      ŠVI    0:58
 8. J. VAN EMDEN   NIZ    1:08
 9. M. TJALLINGII   NIZ    1:16
 10. A. AMADOR     KOS    1:19
 ...                 
 40. M. MOHORIČ    SLO    3:18
 67. G. BOLE      SLO    4:19
183. L. MEZGEC     SLO    8:29

Skupni vrstni red po 9. etapi:    
 1. G. BRAMBILLA   ITA  34:33:04
 2. B. JUNGELS    LUK    +0:01
 3. A. AMADOR     KOS    0:32
 4. S. KRUIJSWIJK   NIZ    0:51
 5. V. NIBALI     ITA    0:53
 6. A. VALVERDE    ŠPA    0:55
 7. T. DUMOULIN    NIZ    0:58
 8. M. LANDA MEANA  ŠPA    1:18
 9. R. MAJKA     POL    1:45
 10. J. FUGELSANG   DAN    1:51
 ...                 
 97. L. MEZGEC     SLO    41:36
106. M. MOHORIČ    SLO    44:02
127. P. ROGLIČ     SLO    48:49
181. G. BOLE      SLO   1:12:46
Roglič zmagovalec kronometra na Giru