33-letni Damiano Caruso je bil med največjimi presenečenji letošnje Dirke po Italiji, saj nihče ni pričakoval, da lahko v skupnem seštevku osvoji 2. mesto. Foto: EPA
33-letni Damiano Caruso je bil med največjimi presenečenji letošnje Dirke po Italiji, saj nihče ni pričakoval, da lahko v skupnem seštevku osvoji 2. mesto. Foto: EPA

Le Parisien je zapisal nekaj izjav dveh oseb, ki sta zelo vpleteni v kolesarstvo. Sprašujeta se, kako je mogoče, da je ekipa Bahrain Victorious na Dirki po Italiji in na Dirki po Dofineji pokazala takšne predstave. Kdo sta ti osebi, ni znano, eden od njiju pa je vodja ene izmed francoskih ekip. Za Le Parisien izjavil: "To je sramota. Kako naj grem do sponzorjev in jim povem, da dopinga v kolesarstvu ni več? Moštvo Bahraina je vedno bolj povezano s škandali."

 Za ekipo Bahrain Victorious dirkajo tudi Jan Tratnik, Matej Mohorič in Domen Novak. Foto: RCS Sport
Za ekipo Bahrain Victorious dirkajo tudi Jan Tratnik, Matej Mohorič in Domen Novak. Foto: RCS Sport

Ob tem je omenil dosežke na Dirki po Italiji, na kateri je z 2. mestom v skupnem seštevku presenetil Italijan Damiano Caruso. Prav tako mu ni "ušel" podvig Jana Tratnika, ki je na etapi s ciljnim vzponom na Zoncolan zaostal le za zmagovalcem Lorenzom Fortunatom.

Sumljivo naj bi bilo tudi dirkanje Marka Paduna na Dirki po Dofineji, ki jo je Ukrajinec zaznamoval z dvema etapnima zmagama. Najprej je s konkurenco opravil na sobotni kraljevski etapi, nepremagljiv pa je bil tudi včeraj.

Drugi anonimnež, ki ga citira Le Parisien, je izpostavil ravno Paduna: "Počutimo se kot idioti. Da fant zdrži na La Plagne, zakaj ne? Ampak – naslednji dan se ni skrival. Vse to spominja na umazano dogajanje na začetku stoletja. A dokler nimaš dokazov, molčiš ... "

Eržen: Velik vložek mora slej ko prej dati rezultate
Čeprav gre le za pomisleke in res ni nobenih dokazov, da je v ozadju doping, so ti zapisi razburili Milana Eržena, Slovenca, ki je že od ustanovitve med glavnimi v ekipi Bahrain Victorious:

"Ne zanima me, kaj govori neki športni direktor. Reče lahko kar koli. Opravljamo svoje delo, veliko smo vložili v to ekipo, v kolesarje, trenerje, kampe za trening in prehrano. Slej ko prej morajo priti rezultati. Sledimo nasvetom Roda Ellingwortha, veliko nas je naučil in 110-odstotno sem prepričan, da ne kršimo pravil. Ne vem, kaj je pri nas sumljivega, imamo tudi iste dopinške kontrole kot drugi."

Eržen tudi poudarja, da ima ekipa zdaj drugačno taktiko, saj dirkajo agresivneje in bolj kot na skupno deseterico ali peterico merijo na etapne zmage. Po njegovem mnenju namreč le na Touru nekaj šteje 2. ali 3. mesto v skupnem seštevku, na preostalih dirkah pa drugo mesto že pomeni prvega poraženca.