Afera z Lanceom Armstrongom dobiva vse večje razsežnosti. Foto: EPA
Afera z Lanceom Armstrongom dobiva vse večje razsežnosti. Foto: EPA


Pri dopinških obtožbah naj bi mu pomagala takratna predsednika zveze Hein Verbruggen in Pat McQuaid. Kolesarska zveza naj bi po navodilih predsednikov Verbruggna in McQuaida naročila "neodvisno" preiskavo, ki naj bi zanikala pozitivne vzorce kolesarja na prestižnih dirkah. Komisija vidi tudi zaroto, saj sta to domnevno neodvisno preiskavo pozneje predstavila javnosti tudi Armstrongov odvetnik in športni agent, ki sta želela prikriti športnikov doping.

Trenutna preiskava je pokazala tudi, da je leta 2012 kolesarska zveza z McQuaidovim poveljevanjem poskušala uničiti takratno preiskavo. Komisija želi tudi dokazati, da je Armstrong zvezi podaril denar v zameno, da prvotno preiskavo ustavijo. Na novo poročilo se nekdanja predsednika nista odzvala.

Predsednik ameriške protidopinške agencije Travis Tygart, ki je vodil prvotno preiskavo proti Armstrongu, je pohvalil tudi sedanjega predsednika zveze Briana Cooksona, ki je leta 2013 objavil necenzurirana poročila in zavaroval elektronske podatke ter strežnike, da so se dokazi o grehih prejšnjih predsednikov ohranili. Zveza je testiranje za prisotnost drog zdaj prepustila agenciji, ki naj bi bila resnično neodvisna.

Armstrong je na Touru, najprestižnejši cestni kolesarski dirki, zmagal kar sedemkrat. Naslove, ki jih je osvojil med letoma 1999 in 2005, so mu odvzeli leta 2012 zaradi uporabe nedovoljenih poživil. Prav tako so mu izrekli dosmrtno prepoved tekmovanja v kolesarstvu.

V preiskavi o dopingu v kolesarstvu je bilo zaslišanih 174 ljudi, med njimi strokovnjaki za preprečevanje uporabe nedovoljenih poživil, vodje moštev, kolesarji ... Glavni zaključki so:
- kolesarji se še vedno dopingirajo; uporabljajo redne, toda manjše doze, da bi preslepili kontrole;
- eden izmed "cenjenih zaslišanih kolesarjev" meni, da je na dopingu 90 odstotkov "pelotona", drugi govori o 20 odstotkih;
- pri 90 odstotkih terapevtskih sredstev, zdravil, ki so dovoljena ob boleznih, gre za zlorabo;
- ob konservativnejših metodah dopinga, ki so posledica naprednejših metod, se pojavljajo prevare z opremo in kolesi;
- veliko je dopinga tudi v amaterskem kolesarstvu.