Proga v Mariboru je letos zelo suha. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Proga v Mariboru je letos zelo suha. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Maribor s Pohorjem postaja vse bolj prepoznavna destinacija v svetu gorskega kolesarstva. Čeprav je spust neolimpijska disciplina, je pri nas skoraj 300 tekmovalcev, ki se za naslove evropskih prvakov merijo v kar desetih kategorijah. Tisti najmlajši so šele pri 15-ih, najbolj izkušeni pa v tako imenovani kategoriji master, kjer je vse skupaj razdeljeno tudi na druge kategorije. Najstarejša med ženskami je nad 50 let, pri moških pa celo nad 65 let.

Vsakdo ima svoja pravila
Marsikdo bi zdaj hitro pomislil, da res ne gre mešati jabolk in hrušk. Sploh ne v vrhunskem športu in da tisti najboljši nimajo kaj početi skupaj z rekreativci ali še lepše z amaterji, saj tudi ti potrebujejo tekmovalne licence, brez katerih preprosto ne morejo stopiti na startno črto. Vsaka mednarodna zveza pa postavi svoja pravila in prav med kolesarji so v vseh drugih kategorijah izven moške elitne vedno vsi drugi zelo hvaležni odločitvi vodilnih mož, da smejo biti zraven tudi drugi.

Sorodna novica Maribor drugič zapored gosti evropsko prvenstvo v spustu

Na cesti delitev
Lep primer je letošnje cestno evropsko prvenstvo, ki bo znova razdeljeno. Elitni kategoriji med ženskami in moškimi bosta nastopili na razširjenem evropskem prvenstvu devetih panog avgusta v Münchnu na Bavarskem, mladince in mlajše člane pa prvenstvo že čez dva tedna čaka na Portugalskem in bo daleč stran od medijev in posledično tudi od javnosti.

Drugič zapored evropsko prvenstvo
Maribor je bil v zadnjih dveh letih vražjega virusa vedno pripravljen na izvedbo tekmovanj. Iztok Kvas in njegova ekipa so tu postavili ne samo temelje za uspešno prizorišče vsaj evropskih, če ne svetovnih tekmovanj. Svetovni pokal se na Štajerskem letos ne bo oglasil, imajo pa tu drugič zapored evropsko prvenstvo, za nameček bo v nedeljo na Pohorju še državno prvenstvo v olimpijskem krosu, edini disciplini gorskega kolesarstva pod petimi krogi.

Želja - združiti gorske discipline
So pa Štajerci odločni pri tem, da se bo najmanj spust tu na svetovni ravni oglasil tudi naslednje leto. Bo pa to zelo zahtevna naloga, saj je na koledarju dirk običajno največ devet postaj. Ogromna želja Mariborčanov pa je skupni vikend vseh gorskih disciplin.

Tradicija ne velja več veliko
Gorska kolesarska prireditev ob pohorski vzpenjači že nekaj zadnjih sezon vleče tudi paralele z uveljavljeno smučarsko tekmo za Zlato lisico. Zadnja je dočakala obdobje, ko tradicija ne velja več veliko. Slovenija je žensko zimsko tekmo med količki še znala zadržati doma, ne pa v Mariboru. Gorski kolesarji so vztrajni pri tem, da Pohorje tekmovalno živi vsaj z eno disciplino tudi v tem vročem, poletnem obdobju. Za zdaj jim več kot uspeva. In ko so tu tudi že omenjeni amaterji s precej bolj polnimi denarnicami kot najboljši, se tudi ime Maribora močno širi tudi kot turistična točka naše dežele. In na to karto bodo tukajšnji zanesenjaki gorskega kolesarstva igrali tudi vnaprej. Sploh zdaj, ko je šport tudi pri nas del turizma tudi s političnega vidika.

Gorsko kolesarstvo