Lani je Alaphilippe dobil dvojček Strade Bianche–San Remo, zdaj je ta podvig, a avgusta in ne marca, ponovil Wout van Aert. Foto: AP
Lani je Alaphilippe dobil dvojček Strade Bianche–San Remo, zdaj je ta podvig, a avgusta in ne marca, ponovil Wout van Aert. Foto: AP

Maratonska spomladanska klasika, ki se je v rekordni dolžini 305 km tokrat namesto sredi marca med Milanom in San Remom odpeljala na vrhuncu poletja, je postregla z napetim dvobojem kolesarjev, ki jima je zdaj uspel enak podvig. Julian Alaphilippe je lani slavil tako v Sieni kot v San Remu, zdaj pa je njegov podvig ravno na njegov račun ponovil Wout van Aert.

Pogačar napadel na Cipressi, Mohorič vodil spust za vodilnima
Po selekciji na predzadnjem vzponu na Cipresso, kjer je pospeševal tudi Tadej Pogačar, je pričakovano odločitev na prvem kolesarskem spomeniku sezone 2020 padla na Poggiu di Sanremo dobrih 5 km pred ciljem. Napadal je ravno francoski zvezdnik ekipe Deceuninck Quick Step, a ga je Belgijec iz Jumba Visme ujel med spustom in nato sta skupaj ohranila nekajsekundno prednost pred zasledovalci, kjer je na spustu ritem narekoval Matej Mohorič.

Alaphilippe in van Aert sta se udarila za zmago na Via Romi, 25-letni Belgijec pa je bil za pol kolesa hitrejši od 28-letnega Francoza za največjo zmago kariere. "Ne morem verjeti, da sem odnesel dve takšni zmagi zapored. Res nimam besed. Noro," je bil po veličastni predstavi osupnjen van Aert, ki je med tednom osvojil še tretje mesto na klasični šprinterski klasiki Milano–Torino.

Prihranil moči za pol kolesa prednosti
"Zdrži, zdrži. To je bilo vse, kar sem mislil. Malce zgodaj je napadel, tako da sem moral nadoknaditi le majhen zaostanek. Težko je bilo ujeti pravi tempo, da bi še vedno prišla midva v šprint in naju ne bi ujela skupina, ki je prihajala za nama. Uspelo mi je prihraniti nekaj moči za šprint in ravno zadosti, saj je šlo le za pol kolesa,"
je van Aert pokomentiral še pot do krstne zmage na eni izmed elitnih petih enodnevnih kolesarskih dirk sezone. Alaphilippe je 30 km pred ciljem moral zaradi novega predrtja zračnice menjati kolo, sočasno pa se je van Aert vozil na repu vodilne skupine, a je očitno zavajal tekmece.

Mohorič deseti, Pogačar ob debiju 12.
V šprintu zasledovalcev z vsega dvema sekundama zaostanka je bil najmočnejši Avstralec Michael Matthews (Sunweb). Matej Mohorič (Bahrain McLaren), ki je bil izredno viden med vzponom in spustom na Poggiu ni ubranil lanskega petega mesta, a je vseeno končal na robu deseterice. Dolžino kolesa za njim je ob debiju na "La Classicissima" v cilj kot 12. prišel Tadej Pogačar (UAE Emirates). Ne nazadnje je gorenjski volk za mesto prehitel drugega velikega favorita San Rema Mathieuja van der Poela.

111. MILANO–SAN REMO

Milano–San Remo, 305 km:

 1. W. VAN AERT       BEL/TJV  7:16:09
 2. J. ALAPHILIPPE    FRA/DQS isti čas
 3. M. MATTHEWS       AVS/SUN    +0:02
 4. P. SAGAN          SVK/BOH         
 5. G. NIZZOLO        ITA/NTT         
 6. D. SMITH          AVS/MTS      vsi
 7. A. ARANBURU DEBA  ŠPA/AST         
 8. G. VAN AVERMAET   BEL/CCC         
 9. P. GILBERT        BEL/LTS         
10. M. MOHORIČ        SLO/BHM         
11. A. VENDRAME       ITA/AGR     isti
12. T. POGAČAR        SLO/UAD         
13. M. VAN DER POEL   NIZ/AFX         
14. O. NAESSEN        BEL/AGR         
15. M. KWIATKOWSKI    POL/INS      čas
16. D. FORMOLO        ITA/UAD         
Lani je bil v šprintu manjše skupine najmočnejši Julian Alaphilippe, Matej Mohorič (v belem dresu državnega prvaka) je zasedel 5. mesto, za mesto je prehitel letošnjega prvaka Wouta van Aerta. Foto: EPA
Lani je bil v šprintu manjše skupine najmočnejši Julian Alaphilippe, Matej Mohorič (v belem dresu državnega prvaka) je zasedel 5. mesto, za mesto je prehitel letošnjega prvaka Wouta van Aerta. Foto: EPA

Po stoletju spremenili traso klasike
Po skoraj stotih letih se dirka iz Lombardije v Ligurijo ni vila prek prelaza Turchino in od Savone ob slikoviti obmorski cesti, temveč bolj po notranjosti, samo zadnjih 40 km je potekalo ob Ligurijskem morju. Župani obmorskih letovišč in tudi mest v notranjosti so se uprli kolesarski karavani z vseh koncev sveta zaradi bojazni pred širjenjem novega koronavirusa, pa tudi zaradi zapiranja obmorske cestne promenade na višku poletne turistične sezone.

10 km nevtralne vožnje in 305 km dirkanja
Za konec jo je zagodlo še neurje v okolici Alessandrie, zaradi česar se dogaja izjema – dirka bo dolga več kot 300 km, čeprav je to omejitev Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Po zadnjih obvozih je uradna dolžina 111. dirke Milano–San Remo kar 305 km, pri čemer kolesarje na začetku čaka še dodatnih 10 km nevtralne vožnje iz prestolnice Lombardije. Nazadnje je bila elitna kolesarska dirka dolga več kot 300 km pred 30 leti, ko se je 4. julija prepeljal 301 km na 5. etapi Dirke po Franciji 1990 med Avranchesom in Rouenom. Dan zatem je bil dan premora.

Za 800 dodatnih višinskih metrov
A ni bilo dodanih uradno samo 14 km, temveč je glavna razlika profil proge: lani je bilo 2059 višinskih metrov, letos bo treba premagati 2877 višinskih metrov. S tem pa so se razredčile vrste šprinterjev in vplivalo na razplet z morebitnim šprintom manjše skupine v cilju na Via Romi v San Remu. Že naslednjo soboto sledi drugi spomenik sezone – Po Lombardiji, ki je sicer tradicionalno na koncu kolesarske sezone oktobra.

Italijanska klasika ima dva nova vzpona Niella Belbo in prelaz Di Nava, katerih povprečni naklon pa je le triodstoten, a v dolžini 20 km. A zaključek je klasičen – od Imperie ob obali prek Cipresse do Poggia di Sanrema tik pred ciljem. Foto: EPA
Italijanska klasika ima dva nova vzpona Niella Belbo in prelaz Di Nava, katerih povprečni naklon pa je le triodstoten, a v dolžini 20 km. A zaključek je klasičen – od Imperie ob obali prek Cipresse do Poggia di Sanrema tik pred ciljem. Foto: EPA

Zastrašujoč 50-km solo Evenepoela v čast Jakobsena

Remco Evenepoel je ob prvi etapni zmagi na dirkah svetovne serije uspeh posvetil moštvenemu kolegu Fabiu Jakobsenu, ki ga čaka mukotrpno in dolgo okrevanje po četrtkovem grozljivem padcu. Foto: EPA
Remco Evenepoel je ob prvi etapni zmagi na dirkah svetovne serije uspeh posvetil moštvenemu kolegu Fabiu Jakobsenu, ki ga čaka mukotrpno in dolgo okrevanje po četrtkovem grozljivem padcu. Foto: EPA

Na Poljskem je sobota prinesla kraljevo 4. etapo, ki jo je lani med Bukovino Resortom in Bukowino Tatrzansko dobil Matej Mohorič. Tokratna 153 km dolga etapa je prinesla po eni strani pričakovan po drugi pa vseeno neverjeten scenarij. Kar 50 km pred ciljem je napadel Remco Evenepoel (Deceuninck Quick Step) in evropski prvak v kronometru je uprizoril pravcato vožnjo na čas in pometel s tekmeci, ki so potrebovali kar nekaj časa, da so se odzvali. Z zmago si je 20-letni Belgijec privozil ogromno prednost in najbrž zmago tudi na četrti etapni dirki v letu 2020, na kateri nastopa.

Carapaz po padcu nekonkurenčen
Belgijski čudežni deček je prišel v cilj s skoraj dvominutno prednostjo pred Jakobom Fuglsangom (Astana) in Simonom Yatesom (Mitchelton Scott). Slednja bosta tudi Evenepoelova izzivalca na letošnji Dirki po Italiji v oktobru. Lanski zmagovalec Gira in nosilec rumene majice Richard Carapaz (Ineos) je po bolečem padcu kljub raztrganinam prišel v cilj z zaostankom 3:21 kot 16.

Napad in zmaga za št. 75
Ob ogromni prednosti je Evenepoel iz žepa potegnil številko 75, ki na 77. Dirki po Poljski pripada nesrečnemu ekipnemu tovarišu Fabiu Jakobsenu. Mladi nizozemski šprinter ni več v smrtni nevarnosti, a bosta že sedenje in prehranjevanje zdaj velika izziva po grozljivem padcu v uvodni etapi dirke. Po zadnjih informacijah bi lahko Jakobsena po dveh tednih mogoče že prepeljali v domovino na nadaljnje zdravljenje, ki bo dolgotrajno in naporno.

Mezgec kot zadnji v cilj
Edini Slovenec na Poljskem Luka Mezgec je prišel v cilj prav kot zadnji uvrščeni kolesar – kot 71. z zaostankom 18:56 in je najbrž prihranil kar nekaj moči za zadnjo, 5. etapo, ki naj bi se znova odločala v šprintu in kjer bo skušal Kamničan priti do prve zmage sezone.


77. DIRKA PO POLJSKI

4. ETAPA

Bukovina resort–Bukowina Tatrzanska:

 1. R. EVENEPOEL      BEL/DCQ  3:55:52
 2. J. FUGLSANG       DAN/AST     1:48
 3. S. YATES           VB/MTS     2:22
 4. R. MAJKA          POL/BOH isti čas
 5. D. ULISSI         ITA/UAD     3:05
 6. W. KELDERMAN      NIZ/SUN isti čas
71. L. MEZGEC         SLO/MTS    18:56

Skupni vrstni red po 4. etapi:

 1. R. EVENEPOEL      BEL/DCQ 16:58:28
 2. J. FUGLSANG       DAN/AST     1:52
 3. S. YATES           VB/MTS     2:28
 4. R. MAJKA          POL/BOH     2:32
 5. D. ULISSI         ITA/UAD     3:09
 6. K. MALECKI        POL/CCC     3:12
58. L. MEZGEC         SLO/MTS    19:02