Remco Evenepoel v cilju in za njim Primož Roglič. Foto: EPA
Remco Evenepoel v cilju in za njim Primož Roglič. Foto: EPA

Oba imata skupno isti čas, majico vodilnega pa je obdržal Roglič, ki je imel po drugi etapi šest sekund prednosti.

Tretje mesto je zasedel zmagovalec torkove etape Giulio Ciccone, ki je z zaostankom 13 sekund dobil sprint zasledovalne skupine, v kateri je bilo devet kolesarjev. V skupni razvrstitvi je 19 sekund za favoritoma dirke.

Roglič je v ponedeljek zmagal pred Evenepoelom, tudi v torek je bil mesto pred njim na drugem mestu. Prav zaradi boljših etapnih uvrstitev je še naprej v beli majici.

"Če je bil včeraj klanec na koncu malo prekratek, je bil danes malo predolg. Remco je bil res močan, nisem imel dovolj dobrih nog v zaključku. Če bi lahko napadel, seveda bi. Čakam na dobre noge. Da je Evenepoel izničil šest sekund, ne pomeni kaj veliko. Čaka nas še ena super težka etapa v petek. Ne smem pozabiti, od kod sem letos startal. Gotovo sem zadovoljen z mestom, kjer trenutno sem. Dal bom vse od sebe, bomo videli v nedeljo, kam me bo to pripeljalo," je za Val 202 povedal dobro razpoloženi Roglič.

Primož Roglič. Foto: EPA
Primož Roglič. Foto: EPA

Evenepoel: Sprint sem začel prav na pravem mestu

"Vse je bilo tako, kot smo se dogovorili, ekipno delo sem le dokončal. Odlično sem se počutil, imel močne noge in jih na koncu znal unovčiti. Vesel sem, da sem iz dneva v dan močnejši. Vsekakor imam razloge, da lahko optimistično čakam na naslednje etape. Pričakujem oster boj za zmago," je dejal svetovni prvak Evenepoel in dodal, da se je veliko dobrega zanj zgodilo že na predzadnjem vzponu.

"Želeli smo ga še otežiti, mislim, da nam je z dobrim ekipnim ritmom uspelo. Vsekakor pa sem se v prejšnjih dveh etapah tudi nekaj naučil, kar zadeva sprint. Enkrat sem bil pred njim predaleč, drugič sem ga začel prezgodaj. Tokrat sem ga začel ravno na pravem mestu," je bil zadovoljen Belgijec.

Roglič (drugi z leve) med vožnjo v tretji etapi. Foto: EPA
Roglič (drugi z leve) med vožnjo v tretji etapi. Foto: EPA

Čez najvišjo točko etape najhitreje trojica ubežnikov

Tretja etapa se je začela v kraju Olost, končala pa se je dobrih 180 kilometrov pozneje v smučarskem središču La Molina (1680 m n. v.; 12,2 km, povprečni naklon 4,4 odstotka; pred zadnjim delom vzpona se je cesta za nekaj km obrnila navzdol). Najzahtevnejši vzpon je bil sicer 40 km pred ciljem, ko so se kolesarji povzpeli na Coll de la Creueto (1890 m n. v.; 18,7 km, povprečni naklon 4,9 odstotka), ki je najvišje kategorije.

Le nekaj kilometrov po startu so se začeli prvi napadi, ki so kmalu izoblikovali sedmerico ubežnikov. Med temi sta bila tudi Guillaume Martin (zaostanek za vodilnim Rogličem je pred etapo znašal 2:51) in Richard Carapaz (+3:36). Hitro so si nabrali slabih pet minut prednosti in jo dolgo tudi vzdrževali. Martin je vmes navidezno prevzel tudi skupno vodstvo.

Nato se je ob začetku vzpona na najvišjo točko etape razlika začela hitro zmanjševati, pod vrhom vzpona pa je v ospredju ostala samo trojica kolesarjev, med njimi tudi Martin in Carapaz. Skupaj z Maximom Van Gilsom sta gorski cilj prečkala minuto in pol pred glavnino. Ob vznožju zadnjega vzpona je bila njihova prednost le še 30 sekund, 8,5 km pred ciljem pa so bili vsi ubežniki ujeti, zadnji Van Gils.

Profil 3. etape. Foto: Organizator
Profil 3. etape. Foto: Organizator

4,5 km pred ciljem je napadel Evenepoel, Roglič je šel za njim in do cilja sta sama vozila v ospredju. Hitro sta si privozila 15 sekund prednosti. Slovenec je pričakovano zavračal prošnje tekmeca, da vsaj nekaj časa narekuje ritem.

Kolesarji so skupaj premagali 3962 višinskih metrov, s čimer je bila to najzahtevnejša etapa na letošnji dirki.

Četrtkova etapa med Llivio in Sabadellom (188 km) ne bo tako zahtevna. Predvsem bo pomenila lepo možnost za beg, saj bo zelo razgibana, končala pa se bo na ravnini.

Evenepoel na vrhu La Moline premočan za Rogliča

3. etapa, Olost–La Molina, 180,5 km

Skupni vrstni red po 3. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO    12:42:17
  2. R. EVENEPOEL      BEL    isti čas
  3. G. CICCONE        ITA       +0:19
  4. M. LANDA          ŠPA        0:44
  5. J. ALMEIDA        POR    isti čas