Primož Roglič je v Celju stopil na tretjo stopničko. Oblekel je tudi modro majico za najboljšega na gorskih ciljih. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič je v Celju stopil na tretjo stopničko. Oblekel je tudi modro majico za najboljšega na gorskih ciljih. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič
Rogliču je v cilju čestitalo tudi dekle. Foto: www.alesfevzer.com
Rigoberto Uran
Rigoberto Uran je dobil tretjo etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Foto: www.alesfevzer.com
Uran z zmago oblekel zeleno majico
Pogovor s Primožem Rogličem po 3. etapi
Zaključek 3. etape na Dirki po Sloveniji

Trasa je tokrat kolesarje vodila od Slovenskih Konjic do Celja (175,7 km). Eden ključnih trenutkov je bil vzpon na Celjsko kočo, kjer je imel največ moči Primož Roglič. Pri divjem spustu je bil spet najbolj pogumen Matej Mohorič, ki si je pred zasledovalci nabral nekaj sekund prednosti, s katerimi je prišel v Celje.

O zmagovalcu je nato odločal kratek vzpon na Celjski grad. Mohoriču je slab kilometer pred ciljem zmanjkalo moči. Najprej je mimo njega potegnil Roglič, ki je vodil približno 200 metrov do cilja. Nato je kot brzovlak mimo švignil Rigoberto Uran in se veselil etapne zmage, s tem pa je tudi prevzel skupno vodstvo. Med Urana in Rogliča se je vrinil še Južnoafričan Daryl Impey.

Večji del današnje preizkušnje sta bežala Nemca Marcel Kittel in Roger Kluge, njun beg se je končal pred vzponom na Celjsko kočo.

Roglič: Zmanjkalo je nekaj metrov
"Na koncu je zmanjkalo nekaj metrov, cilj je bil predaleč. Če bi bil malo prej, bi verjetno zmagal. Kljub vsemu sem zelo zadovoljen, predvsem pa počaščen, da smo se danes vozili po mojih krajih. V tej množici ljudi človek dobi kurjo polt. Neverjetno se je zapeljati čez domači kraj," so bile prve besede Rogliča, ki je imel danes posebno čast, saj je del etape šel skozi njegov rodni Kisovec.

"To je moja prva dirka po mesecu in pol. Zadovoljen sem s predstavo in veselim se prihodnjih dni," je nadaljeval Zasavec, za mnoge prvi favorit za končno zmago, ki slovensko pentljo ocenjuje kot zelo dobro pripravo na vrhunec sezone, julijsko dirko po Franciji. Ne moti ga niti, da v lovu z njim nihče ne sodeluje: "To ni nič slabega. Samo močnejšega me naredi."

"To je zame in za ekipo pred Tourom zelo pomembno. Spust je bil nevaren, ampak to je enostavno spust. Prvič sem v Sloveniji, moj cilj je Tour. Noge sem imel dobre, poskusil sem, zaključek mi je ustrezal," pa so bile besede zmagovalca Urana.

Mohorič: Dal sem vse od sebe
Dolgo časa je odlično kazalo tudi Mohoriču, ki je še enkrat dokazal svojo kakovost v vožnji navzdol, na spustu s Celjske koče si je nabral nekaj prednosti pred zasledovalci, a je bil zadnji vzpon zanj nekoliko predolg. "Od sebe sem dal maksimum. Kadar je tako, moramo biti zadovoljni. Žal se ni izšlo, važno je, da sem poskusil. Spust s Celjske koče je precej strm in precej nevaren. Nisem preveč tvegal, vseeno mi je uspelo narediti manjšo razliko. Ujeli so me 500 metrov do cilja, ko se je cesta malce poravnala. Žal so me ujeli ravno takrat. Če me ne bi, bi se verjetno malo ustavili, pogledali, in bi imel več možnosti, da pridem do cilja," je svoj poskus do etapne zmage opisal Mohorič, ki je končal na desetem mestu.

Mesto za njim je pristal Tadej Pogačar (11.), s 13. mestom se je izkazal Jani Brajkovič, nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji, 18. je bil Jure Golčer, najboljši kolesar v zgodovini slovenske pentlje.

Zeleno majico najboljšega v skupnem seštevku bo v soboto nosil Uran. V rdeči majici najboljšega po točkah bo kolesaril Italijan Matteo Pelucchi, v beli za najboljšega mladega kolesarja pa Avstralec Michael Storer, danes osmi. V modri za najboljšega na gorskih ciljih bo Roglič.

V soboto bo na sporedu zahtevna četrta etapa od Ljubljane do Kamnika (155,2 km).

 
              
3. ETAPA                              
                                      
Slovenske Konjice-Celje (175,7 km): 
  1. R. URAN            KOL    4:00:56
  2. D. IMPEY           JAR   isti čas
  3. P. ROGLIČ          SLO       0:04
  4. R. MAJKA           POL       0:04
  5. I. ARSLANOV        RUS       0:06
  6. R. KIŠERLOVSKI     SRB       0:11
  7. M. CANOLA          ITA       0:12
  8. M. STORER          AVS       0:14
  9. D. FORMOLO         ITA       0:14
 10. M. MOHORIČ         SLO       0:16
 11. T. POGAČAR         SLO       0:16
 13. J. BRAJKOVIČ       SLO       0:24
 18. J. GOLČER          SLO       0:37
 21. G. BOLE            SLO       0:49
 46. L. MEZGEC          SLO       4:02
 50. D. NOVAK           SLO       5:10
 52. M. LAVRIČ          SLO       5:35

Po 3. etapi:                          
  1. R. URAN            KOL   11:08:34
  2. D. IMPEY           JAR      +0:04
  3. P. ROGLIČ          SLO       0:08
  4. R. MAJKA           POL       0:10
  5. I. ARSLANOV        RUS       0:16
  6. R. KIŠERLOVSKI     HRV       0:21
  7. M. CANOLA          ITA       0:22
  8. D. FORMOLO         ITA       0:24
  9. M. STORER          AVS       0:24
 10. M. MOHORIČ         SLO       0:25
 11. T. POGAČAR         SLO       0:27
 ...                                  
 14. J. BRAJKOVIČ       SLO       0:34
 18. J. GOLČER          SLO       0:47
 21. G. BOLE            SLO       0:59
 
 

Uran z zmago oblekel zeleno majico
Pogovor s Primožem Rogličem po 3. etapi
Zaključek 3. etape na Dirki po Sloveniji