Primož Roglič se vrača na Giro, a sprva na virtualnega. Foto: EPA
Primož Roglič se vrača na Giro, a sprva na virtualnega. Foto: EPA

RCS Sport, italijanska športna agencija, ki je prireditelj kopice kolesarskih dirk na čelu z Dirko po Italiji, se je odločil, da bo med 18. aprilom in 10. majem pripravil navidezni Giro, kjer se bodo povabljene tekmovalke in tekmovalci pomerili v sedmih etapah, ki bodo temeljile na odsekih za letos predvidene trase Gira 2020. Vsaka kolesarka in kolesar bo imel na voljo tri dni časa, da opravi z naloženo progo in nato naloži javno svoje podatke, s čimer ne bo šlo za sočasno virtualno tekmovanje, temveč dobrodošel pripomoček za treniranje v času pandemije.

Sorodna novica Tour tudi uradno septembra; Giro in Vuelta oktobra po SP-ju

Zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa Primož Roglič v sezoni 2020 sploh še ni imel tekmovalnega dne. Po prvotnem programu je načrtoval poznejši štart, prvič pa bi moral tekmovati šele marca na etapni dirki Pariz–Nica, s katere pa se je ekipa Jumbo Visma umaknila še pred štartom. Zdaj se je izkazalo, da je bila dirka proti soncu zadnje tekmovanje elitne svetovne serije vsaj do avgusta, ko naj bi se kolesarska sezona nadaljevala, če bo seveda pandemija popustila in se bo vsakdanje življenje normaliziralo.

Fuglsang, Viviani ob boku Rogliča
Primož Roglič je kot vodilni na UCI-jevi lestvici prvo ime sodelujočih kolesarjev, tekmoval bo tudi drugi na svetovni lestvici Danec Jakob Fuglsang. Ob njima se bodo na virtualnem Giru merili še šprinterski as Elia Viviani, nekdanja svetovna prvakinja Lizzie Deignan in italijanska zvezdnica Elisa Longo Borghini. RCS namreč organizira tudi žensko Dirko po Italiji, ki pod imenom Giro Rosa velja za največjo etapno dirko ženskega kolesarstva.

V boj tudi italijanska reprezentanca
Povabljenih je pet moških ekip: Jumbo Visma, Astana, Bahrain McLaren, Movista in Bardiani CSF Faizane, ob tem bodo v tekmovanju sodelovali tudi povabljenci italijanskega selektorja Davideja Cassanija (Alberto Bettiol, Davide Formolo, Matteo Trentin, Diego Ulissi in Sonny Colbrelli).

Sodelujejo še tri ženske elitne ekipe: Trek Segafredo, Movistar in Astana ter mladinska italijanska ženska reprezentanca.

Hauptman: Za vse bo to sezona polna prilagajanj, tekmovali bomo tudi novembra

Legende se vračajo na trenažerjih
Ob tem bodo v ločenem tekmovanju legend sodelovali tudi nekdanji italijanski profesionalci Ivan Basso, Stefano Garzelli, Alessandro Ballan, Claudio Chiappucci, Andrea Tafi, Stefano Allocchio in Alessandro Bertolini. Rožnata majica bo podeljena najboljšemu moškemu in ženski, prav tako se bodo na virtualnem Giru delile preostale majice.

Odprta vrata tudi za amaterje
K sodelovanju je vabljena tudi kolesarska javnost, ki je v času pandemije po marsikaterem delu sveta obsojena na trenažerje ali na krajše rekreativne ture ali pa kot v primeru Slovenije na kolesarjenja znotraj lastne občine. Amaterji bodo tekmovali v ločeni kategoriji, za sodelovanje pa potrebujejo račun Garmin Connect in pametni trenažer, na katerem bodo opravili predpisano progo, nato pa na stran dogodka naložili GPX-datoteko.

Celotni projekt spremlja akcija v podporo italijanskega Rdečega križa. Italija je sicer med najhuje prizadetimi državami sveta s pandemijo novega koronavirusa in z uradno najvišjim številom žrtev bolezni covid-19.


Etape navideznega Gira d'Italia 2020

1. etapa, 18.–21. aprila:
Zadnjih 32,1 km 10. etape Controguerra–Tortoreto s 480 višinskimi metri.

2. etapa, 22.–24. aprila:
32,7 km 12. etape Linaro–Sogliano al Rubicone z 980 višinskimi metri.

Kolesarji zadovoljni z novim terminom Toura

3. etapa, 25.–28. aprila:
26,9 km zaključni krog 16. etape s ciljem v San Daniele del Friuli s 550 višinskimi metri.

4. etapa: 29. aprila–1. maja:
Zadnjih 25,9 km 17. etape Villa Rendena–Madonna di Campiglio z 930 višinskimi metri.

5. etapa: 2.–5. maja:
Zadnjih 30 km 18. etape Laghi di Cancano Stelvio s 710 višinskimi metri.

6. etapa: 6.–8. maja:
Zadnjih 31,5 km 20. etape Briancon–Sestriere s 1180 višinskimi metri.

7. etapa: 9.–10. maja:
Celotna trasa zaključnega kronometra 21. etape v Milanu – 15,7km s 30 višinskimi metri.

Prihodnji teden virtualna Dirka po Švici

Pandemija sili poklicno kolesarstvo k resni selitvi ne samo na trenažerje, temveč tudi na aplikacije za virtualno kolesarjenje. Dirka po Švici je za letos odpovedana, ne samo prestavljena, zato pa so prireditelji skupaj s češkim podjetjem Rouvy zavihali rokave ter pripravili virtualno Dirko po Švici.

Med 22. in 26. aprilom bo potekalo pet etap, v dolžini med 26,6 km in 46 km. Tri gorske, rekordna FieschSedrun s kar 1512 višinskimi metri v vsega 33,1 km, ena hribovita in ena ravninska etapa. Na štartni listi je kar 15 od 19 ekip svetovne serije in še tri celinske zasedbe, poimenski seznam pa napoveduje najkakovostnejšo virtualno dirko do zdaj.

Primož Roglič bo branil barve Jumbo Visme, pri Bahrain-McLarnu pa so v zasedbi kar trije Slovenci: Matej Mohorič, Grega Bole in Jan Tratnik. Prijavljeni so še Max Schachmann, zmagovalec letošnje ParizNica, Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Greg van Avermast, zmagovalec virtualne Dirke po Flandriji ... Tekmovanje bo ekipno orientirano, saj bo vsaka ekipa lahko iz etape v etapo zamenjala po tri tekmovalce.