Vodilni bo nosil zeleno majico. Foto: BoBo
Vodilni bo nosil zeleno majico. Foto: BoBo
Trasa ni doživela večjih sprememb. Foto: BoBo
Vzpon na Roglo vrhunec Dirke po Sloveniji
Na Dirki po Sloveniji prvič boj za zeleno majico

i Slovenija.

Posebnih novosti v trasi ne bo. Dirka se bo začela v Kopru, cilj prve etape bo v Kočevju. V Ljubljani bosta tako štart kot cilj druge etape. Kraljevska etapa bo tretja, začela se bo v Celju, končala na Rogli, vmes pa bosta še vzpona na Padeški Vrh in Veliko Tinje. Štart četrte etape bo v Rogaški Slatini, cilj pa tradicionalno v Novem mestu. Zmagovalca bo verjetno dal 13,7 kilometra dolg ciljni vzpon na Roglo.

S pomočjo države oziroma Slovenske turistične organizacije, ki je zagotovila 300.000 evrov, bo prenos tudi na Eurosportu. Dirka bo v znamenju zelene barve, zeleno-moder je tudi novi logotip dirke, vodilni v skupnem seštevku dirke pa bo nosil zeleno majico.

Ker je do dirke še več kot en mesec, organizatorji še nočejo špekulirati, kdo izmed zvezdnikov bo v Slovenijo prišel, čeprav imajo v rokah seznam predprijav. Direktor dirke Bogdan Fink je izdal le, da je na seznamu tudi Mark Cavendish, a se mora najprej pozdraviti.

"Na štartu bo pet moštev najvišje ravni, to so Bora-Hansgroge, Orica-Scott, Dimension Data, UAE Emirates in Bahrain Merida. Kdo bo prišel iz teh moštev, za zdaj ne moremo zatrditi. Dvakratnega svetovnega prvaka Petra Sagana ne bo, iskreno pa upamo, da nas bo s svojo navzočnostjo počastil prihodnje leto, ko bomo praznovali 25. rojstni dan," je povedal Fink.

"Želja vsakega kolesarja je nastop oziroma zmaga na domači dirki. Verjamem, da bodo tudi tisti, ki bodo nastopili Giru in tam pomembnih vlog ne bodo igrali, mislili tudi na domačo pentljo. Tu mislim predvsem na Jana Polanca. Etapne zmage bi lahko pobral Marko Kump, ni nemogoče, da bi tudi v skupnem seštevku zmagal slovenski kolesar. Vsi si seveda tega neizmerno želimo," si slovensko zmago obeta selektor Andrej Hauptman. Od slovenskih ekip bodo nastopili tekmovalci Adrie Mobila, Roga, nacionalno selekcijo bodo sestavljali kolesarji Kranja (nekdanje Save).

Etape:
1. etapa - 15. junij: Koper-Kočevje (159,4 km)
2. etapa - 16. junij: Ljubljana-Ljubljana (169,9 km)
3. etapa - 17. junij: Celje-Rogla (167,7 km)
4. etapa - 18. junij: Rogaška Slatina-Novo mesto (160 km)

Nastopajoče ekipe
- ekipe svetovne serije:
Bora-Hansgrohe, Orica-Scott, Dimension Data, UAE Emirates, Bahrain-Merida

- prokontinentalne ekipe:
Androni Giocattoli, Gaszprom RusVelo, Wilier Triestina, Bardiani-CSF

- kontinentalne ekipe:
Adria Mobil, Rog Ljubljana, Meridiana Kamen, Synergy Baku, Tirol, Torku Sekerspor, Elkov, Sangemini

- nacionalna ekipa:
Slovenija

Vzpon na Roglo vrhunec Dirke po Sloveniji
Na Dirki po Sloveniji prvič boj za zeleno majico