Michael Valgren je slavil največjo zmago kariere. Foto: EPA
Michael Valgren je slavil največjo zmago kariere. Foto: EPA

Na uvodni dirki ardenskega trojčka (sredi tedna sledi Valonska puščica, nato pa še zadnja pomladanska klasika Liege-Bastogne-Liege) je po 263 km dirkanja tretje mesto osvojil Enrico Gasparotto, zmagovalec dirke pred dvema letoma (Valgren je bil takrat drugi). Za Gasparotta je garal njegov moštveni kolega pri Bahrain Meridi in edini slovenski predstavnik Grega Bole (62. mesto). Skupina s Petrom Saganom, ki je osvojil četrto mesto, je v cilj prišla z dvanajstimi sekundami zaostanka.

Drugi napad je bil uspešen
Ko je Alejandro Valverde napadel na Guelhemmerberg (predzadnji vzpon), se je izoblikovala skupina osmih kolesarjev, v kateri je bil tudi Sagan, le Astana pa je imela dva predstavnika, poleg Valgrena še njegovega rojaka Jakoba Fuglsanga. Na zadnji klanec (tokrat to ni bil sloviti Cauberg) je Valgren že prevzel pobudo, vendar sta Sagan in Tim Wellens pokrila napad, ko je Valgren 2,5 km pred ciljem spet pospešil, pa odgovora favoritov kar ni bilo.

Sagan le četrti
Le Kreuziger (zmagovalec dirke 2013) in Gasparoto sta se pognala za Valgrenom, pri čemer Italijan ni imel resnih možnosti za zmago. V dolgem ciljem šprintu je imel Valgren veliko več moči od Kreuzigerja in se je veselil druge zmage sezone na enodnevnih klasikah. Februarja je zmagal na dirki Omloop Het Nieuwsblad. Svetovnemu prvaku Saganu je ostal le šprint za četrto mesto, Astana ga je tokrat taktično prelisičila.

Valgren se je zahvalil svoji ekipi
"Na Flandriji pred 14 dnevi sem bil četrti, vedel sem, da imam močne noge, vedel sem, da lahko tudi zmagam. A vseeno je moj uspeh še bolj posledica ekipne taktike. Močan je bil namreč tudi Fuglsang, tudi on je bil sposoben zmagati, toda ekipa je danes računal name, Jakob pa mi je veliko pomagal. Zelo bi bil razočaran, če tega Astani ne bi povrnil, zato sem moral zmagati," je povedal Valgren.

Maastricht-Valkenburg, 263 km:        
  1. M. VALGREN         DAN    6:34:25
  2. R. KREUZIGER       ČEŠ        vsi
  3. E. GASPAROTTO      ITA       isti
  4. P. SAGAN           SLK        čas
  5. A. VALVERDE        ŠPA      +0:12
  6. T. WELLENS         BEL        vsi
  7. J. ALAPHILIPPE     FRA           
  8. J. FUGLSANG        DAN       isti
  9. L. CRADDOCK        ZDA           
 10. J. VANENDERT       BEL        čas
 ...                                  
 62. G. BOLE            SLO       3:26
                                      

Na ženski različici dirke je na 117 kilometrov dolgi trasi zmagala Nizozemka Chantal Blaak. Z devetim mestom se je izkazala članica BTC City Ljubljane, Eugenia Bujak, poljska kolesarka, ki od letošnje sezone nastopa s slovenskim potnim listom.


Jerman peti na ZLM tour
Slovenska kolesarska reprezentanca do 23 let se je v soboto udeležila dirke ZLM tour, ki je štela za točke pokala narodov. Žiga Jerman je zasedel peto mesto, kar je po zmagi na dirki Gent-Wevelgem še en lep uspeh. "Dirka je bila hitra in nervozna. Imeli smo pokrit beg, v katerem je bil Jon Božič. Na polovici dirke sem padel in moral zamenjati kolo. Potem sem porabil veliko moči, da sem prišel nazaj. V sprintu mi je veliko pomagal Tadej Pogačar in sem mu zelo hvaležen za to. Za tretje, četrto in peto mesto je bil fotofiniš. Zmanjkala sta mi dva centimetra in na koncu sem bil peti, kar je vseeno lep rezultat," je dejal Jerman.

Monika Hrastnik tretja na Pohorju
Mariborsko Pohorje je gostilo prvo tekmo evropskega pokala nove sezone v spustu z gorskimi kolesi. Aktualna evropska prvakinja Monika Hrastnik je osvojila tretje mesto. Zmagala je Francozinja Myriam Nicole. Na moški dirki je zmagal Britanec Laurie Greenland pred Francozom Amauryjem Pierronom in Novozelandcem Brookom McDonaldom. Miran Vauh je bil na šestem mestu najboljši Slovenec.