Mathieu van der Poel bo dirkal še na Touru, nato pa ga čaka nastop na olimpijskih igrah na gorskem kolesu. Foto: EPA
Mathieu van der Poel bo dirkal še na Touru, nato pa ga čaka nastop na olimpijskih igrah na gorskem kolesu. Foto: EPA
Neuhausen - Lachen, 183 km:      
  1. M. VAN DER POEL NIZ  4:12:30
  2. M. SCHACHMANN   NEM    +0:01
  3. W. POELS        NIZ     0:03
  4. M. HIRSCHI      ŠVI     0:04
  5. R. CARAPAZ      EKV         
  6. M. WOODS        KAN      vsi
  7. J. ALAPHILIPPE  FRA     isti
  8. J. FUGLSANG     DAN      čas
...                              
137. D. NOVAK        SLO    10:07

Van der Poel je med ubežniki (v manjši skupini so bili sami znani kolesarji) napadel 3,4 kilometra pred ciljem, s težavo sta se sčasoma pridružila še Maximilian Schachmann in Wout Poels, ki pa v ciljnem šprintu nista imela možnosti, da izjemnemu Nizozemcu preprečita peto zmago sezone.

Glavnina, v kateri je bil tudi nosilec rumene majice Stefan Küng, je zaostala za 22 sekund. Küng, ki je dobil nedeljski kronometer, s katerim se je začela ta cenjena osemetapna dirka, ima v skupnem seštevku zdaj le še sekundo prednosti pred Julianom Alaphilippom, ki je bil danes s štirimi sekundami zaostanka sedmi.

"Uživam, ker sem znova na kolesu. Etapa je bila super zabavna, posebej zaradi deževnih razmer ob koncu. Spominjala je na klasike in to mi je ustrezalo. Moja ekipa je etapo naredila težko, kar sem si tudi želel, vesel sem, da sem dokončal delo," je povedal van der Poel, ki je v Švici dobil tisto, kar je iskal – etapno zmago. Pred velikim ciljem sezone, olimpijskimi igrami, kjer bo v gorskem kolesarstvu poskušal osvojiti zlato medaljo, ga seveda čaka še Dirka po Franciji.

Etapa je bila zelo razgibana, v drugi polovici je bilo treba najprej opraviti z zaporednima vzponoma druge kategorije na Ghöch (8,3 km dolg klanec) in na Oberricken (7,8 km), pred ciljem pa je kolesarje čakal še kratek, a precej strm Litschstrasse (2,4 km; povprečen naklon 8,3 %), od katerega je bilo do Lachna še 10 kilometrov.

Edini slovenski predstavnik Domen Novak je - tako kot tudi Tom Dumoulin, ki se je vrnil v karavano - zaostal dobrih deset minut.

Skupni vrstni red po 2. etapi:        
  1. S. KÜNG           ŠVI     4:24:52
  2. J. ALAPHILIPPE    FRA       +0:01
  3. M. SCHACHMANN     NEM        0:02
  4. M. VAN DER POEL   NIZ        0:06
  5. M. CATTANEO       ITA        0:12
  6. R. CARAPAZ        EKV        0:13
...
140. D. NOVAK          SLO       11:24