Uefa s predsednikom Aleksandrom Čeferinom sporoča igralcem, da bodo morali izbrati strani v nogometni državljanski vojni. Igranje za klube v Superligi in reprezentančni nastopi na velikih prvenstvih bodo nezdružljivi. Foto: Reuters
Uefa s predsednikom Aleksandrom Čeferinom sporoča igralcem, da bodo morali izbrati strani v nogometni državljanski vojni. Igranje za klube v Superligi in reprezentančni nastopi na velikih prvenstvih bodo nezdružljivi. Foto: Reuters
Sorodna novica Revolucija, ki bo popolnoma spremenila svet nogometa

V Montreauxu je izvršni odbor Evropske nogometne zveze potrdil reformo Lige prvakov in preostalih evropskih klubskih tekmovanj za obdobje po poletju 2024. A vse je zasenčilo nedeljsko in nočno dogajanje, ko je 12 velikih klubov iz Anglije, Italije in Španije ustanovilo Superligo – novo zaprto evropsko klubsko tekmovanje.

Uefa je odločena, da uvede vse mogoče sankcije za upornih 12 klubov, a v okviru pravnih možnosti, ki jih ima. Same Superlige Uefa ne more preprečiti, saj bi naletela na protimonopolno zakonodajo. V Angliji, Italiji in Španiji so se sicer že pojavile ocene pravnikov, da bodo nacionalne zveze in vodstva tekmovanj le z veliko težavo izključile
Uefa je odločena, da uvede vse mogoče sankcije za upornih 12 klubov, a v okviru pravnih možnosti, ki jih ima. Same Superlige Uefa ne more preprečiti, saj bi naletela na protimonopolno zakonodajo. V Angliji, Italiji in Španiji so se sicer že pojavile ocene pravnikov, da bodo nacionalne zveze in vodstva tekmovanj le z veliko težavo izključile "superligaše". Foto: Reuters

"V tem trenutku ne morem odločneje poudariti, da sta Uefa in nogometni svet enotna proti sramotnemu predlogu nekaj klubov, ki jih motivira pohlep. Vsi smo enotni proti temu neumnemu projektu," je v prvi izjavi na začetku novinarske konference ob sklepu zasedanja IO-ja Uefe začel Slovenec na čelu Evropske nogometne zveze.

"Podpirajo nas angleška zveza, španska zveza, italijanska zveza, Premier liga, La Liga, Serie A, pa tudi Fifa in vseh 55 naših članic. V en glas nasprotujemo tem ciničnim načrtom, ki so popolnoma v nasprotju s tem, kar bi moral biti nogomet. Naša igra je postala največji šport na svetu, ki temelji na odprti konkurenci, integriteti in športnih zaslugah in ne moremo dovoliti in ne bomo dovolili, da se to spremeni. Nikoli, nikoli," je Aleksander Čeferin dejal v čustvenem nagovoru medijem.

Z igranjem Superlige se zapirajo vrata Uefe
Čeferin je nato še sporočil igralcem 12 klubov – od polnočne objave se ni javno ali na družbenih omrežjih oglasil niti en nogometaš iz vrst upornih klubov – jasen namen Uefe, da jim prepreči igranje za reprezentance. "Igralcem, ki bodo igrali v Superligi, bo prepovedano zaigrati na svetovnem prvenstvu in evropskem prvenstvu. Ne bodo smeli igrati za svoje reprezentance."

Liga prvakov v petek brez treh polfinalistov?

Danec Jesper Moller, eden od članov izvršnega odbora Uefe, pričakuje, da bodo Chelsea, Real Madrid in Manchester City še ta teden vrgli iz Lige prvakov: "Klubi morajo zapustiti Ligo prvakov in pričakujem, da se bo to zgodilo v petek. Potem moramo doreči, kako bomo dokončali to sezono Lige prvakov," je povedal Moller. Kaže torej, da v tem primeru Paris SG (edini od četverice polfinalistov, ki se ni pridružil Superligi) ne bi bil kar avtomatično določen za evropskega prvaka.

Sorodna novica Uefa potrdila reformo, Čeferin čuti, da ga je Agnelli izdal
Tudi navijači 12 klubov proti Superligi elitnih klubov

Lažnive kače pljunile v obraz nogometa
53-letni pravnik iz Grosuplja, ki od jeseni 2016 vodi Uefo, je ostro poudaril, da je dvanajsterica upornih klubov pljunila v obraz ljubiteljem nogometa.

"Andrea Agnelli je največje razočaranje od vseh. Še nikoli nisem videl osebe, ki bi se tolikokrat zlagala in tako temeljito, kot se je on. Neverjetno ... Nismo vedeli, da smo imeli kače tako blizu sebe. Zdaj to vemo," je dejal Čeferin, ki je v soboto in nedeljo zaman skušal priklicati ključnega partnerja in dosedanjega prijatelja Agnellija – Čeferin je celo krstni boter njegove hčerke.

Agnelli podprl reformo, nato izključil telefon
Predsednik Uefe je razkril, da ga je Agnelli klical v soboto zjutraj in mu potrdil, da bo podprl pripravljeno reformo Lige prvakov, ki jo je kot predsednik Evropske zveze klubov tudi sooblikoval. Vplivni lastnik Juventusa mu je obljubil, da se znova slišita čez eno uro, a nato je očitno izklopil telefon in Čeferinovi klici so zvonili v prazno.

Sorodna novica Nogometni velikani kot Gordon Gekko: Pohlep je dober

Podobno je ravnal tudi glavni operativec Manchester Uniteda Ed Woodward, ki je Čeferina klical v četrtek in prav tako potrdil podporo pripravljeni reformi. Edina skrb, ki jo je izrazil Anglež, je bila povezana s finančnim ferplejem. Za lažnivca in izdajalsko kačo je Čeferin označil tudi Ivana Gazidisa, ki zdaj deluje pri Milanu, predtem pa je bil dolga leta v vodstvu Arsenala.

Real Madrid je leta 1955 sodeloval pri ustanavljanju pokala državnih prvakov, ki je prerasel v Ligo prvakov. Zdaj je madridski klub pod taktirko Florentina Pereza dosanjal tako želeno zaprto evropsko ligo. (Ne)uspeh in razplet boja s Superligo bo tudi dal oceno predsednikovanja Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters
Real Madrid je leta 1955 sodeloval pri ustanavljanju pokala državnih prvakov, ki je prerasel v Ligo prvakov. Zdaj je madridski klub pod taktirko Florentina Pereza dosanjal tako želeno zaprto evropsko ligo. (Ne)uspeh in razplet boja s Superligo bo tudi dal oceno predsednikovanja Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters

Rummenige nadomestil Agnellija v IO-ju
Pomenljiv je podatek, da je Agnellija, ki je bil predstavnik Ece, v izvršnem odboru Uefe čez noč zamenjal Karl Heinz Rummenigge, predsednik Bayerna, ki je zavrnil pristop k novi zaprti evropski Superligi, poroča dopisnik NY Timesa Tariq Panja.

Po pravnem posvetu začetek postopka izobčenja
Uefa se vneto pravno posvetuje glede izvedbe zagroženih sankcij. Dvanajsterica klubov ustanoviteljev Superlige si želi še naprej igrati v domačih prvenstvih, kar pa so Uefa, nacionalne zveze in vodstva tekmovanj Premier lige, Serie A in La Lige zavrnili ter v nedeljo minuto do dvanajstih še enkrat zagrozili z izobčenjem.

"Kolikor hitro bo mogoče, bodo klubi izključeni iz vseh naših tekmovanj in vsi igralci iz vseh naših tekmovanj," je odločen predsednik Uefe, da ne bo nobenega popuščanja, dal pa je vedeti, da so se mehanizmi za sankcije že sprožili.

"Nočem jih poimenovati ducat umazanih, ampak ..." je sklenil Čeferin, ki vodi Uefo v času največje grožnje za obstoječi evropski nogomet.

Izključitev iz domačih lig v rokah La Lige, Premier lige in Serie A
Ali bo po izključitvah iz evropskih klubskih tekmovanj sledila še izključitev iz domačih prvenstev? Klubi Superlige so namreč na pristojnih sodiščih že vložili zahtevke, ki naj bi preprečili tovrstne ukrepe La Lige, Premier lige in Serie A.

"To so odločitve domačih lig, vendar smo v stiku z njimi in prepričan sem, da bodo izrekli enake sankcije, kot bomo to storili mi, seveda v okviru zakona. Mi namreč, ne tako kot teh ducat klubov, vedno delamo v skladu z zakonodajo in znotraj institucij," je Čeferin poudaril, da je izključitev iz domačih prvenstev stvar nacionalnih zvez in vodstev tekmovanj, a da pričakuje, da bodo v Angliji, Italiji in v Španiji sledili zgledu Uefe.

Še najlažje Uefa doseže neigranje igralcev iz ožigosanih 12 klubov. A brez prepovedi, temveč z neformalnim dogovorom, da selektorji sploh ne vpokličejo nogometašev iz omenjenih ekip. Vodja norveške zveze je že napovedal, da v njihovi reprezentanci ne bo igralcev Superlige. Foto: Reuters
Še najlažje Uefa doseže neigranje igralcev iz ožigosanih 12 klubov. A brez prepovedi, temveč z neformalnim dogovorom, da selektorji sploh ne vpokličejo nogometašev iz omenjenih ekip. Vodja norveške zveze je že napovedal, da v njihovi reprezentanci ne bo igralcev Superlige. Foto: Reuters

Igralci ujeti med dva ognja
Ostaja dilema, kaj lahko sploh naredijo igralci, ki so pogodbeno vezani na klube iz Superlige, a sami ne želijo tega, zlasti pa nočejo ostati brez možnosti igranja na evropskem ali svetovnem prvenstvu. "Zanimivo vprašanje in mislim, da je to eno teh pravnih vprašanj," se je kot pravnik Čeferin ognil neposrednemu odgovoru, a navezal na številna odprta pravna vprašanja, ki jih sproža ustanovitev ločenega in zaprtega evropskega tekmovanja.

Kaj bo prinesel torkov kongres?
V torek se bo v Montreauxu začel redni Uefin kongres, kjer bo govoril tudi predsednik Fife Gianni Infantino, glavna pozornost pa ne bo več usmerjena v reformo Lige prvakov in preostalih evropskih klubskih tekmovanj ali pa morebitne spremembe mest gostiteljev prihajajočega poletnega Eura 2020, temveč v to, ali bodo nemara že jutri izključili dvanajsterico ožigosanih klubov.

Veliko ogorčenje po Evropi po predstavitvi nove Superlige