Simon Finžgar je edini, ki je ostal iz prejšnje postave. Foto: Fiba
Simon Finžgar je edini, ki je ostal iz prejšnje postave. Foto: Fiba

V skupinskem delu turnirja slovensko reprezentanco v skupini D čakata obračuna z Estonijo in Poljsko. V izločilne boje napredujeta po dve ekipi iz vsake izmed štirih predtekmovalnih skupin.

Na evropskem prvenstvu v košarki 3x3 bo zaigralo po 12 moških in ženskih reprezentanc. Ekipe so razdeljene v štiri skupine s po tremi udeleženci, iz vsake skupine pa v četrtfinale napredujeta po dve najboljši ekipi.

Slovenija bo v primerjavi z zadnjimi velikimi tekmovanji v Parizu zaigrala v precej spremenjeni zasedbi. Tako na igrišču ne bo Adina Kavgića, Anžeta Srebovta in Gašperja Ovnika, ki je končal košarkarsko kariero. Ob preostalem "Pirančanu" Simonu Finžgarju bodo tako slovenske barve branili Stojan Đekanović, Tjaž Rotar in Mensud Julević.

Ob Slovencih bosta v skupini D še Poljska in Estonija. Obe tekmi varovance selektorja Matica Vidica čakata v petek. Ob 18.50 se bodo pomerili z Estonci in ob 20.40 s Poljaki.

"S soigralci se veselimo nastopa na evropskem prvenstvu in že komaj čakamo, da stopimo na igrišče. V skupini nas čakata stari znanki Poljska in Estonija. Smo dobro pripravljeni in optimistično razpoloženi. Gremo iz tekme v tekmo, in čeprav bomo nastopili v spremenjeni zasedbi, mislim, da se bomo pokazali v dobri luči," je za spletno stran Košarkarske zveze Slovenije dejal Julević.

Slovenci so se z EP-ja v košarki 3x3 že vračali z medaljami. Leta 2016 so se veselili naslova evropskega prvaka, v letih 2014 in 2017 so osvojili drugo mesto, leto dni pozneje pa še bronasto kolajno. Leta 2019 so obstali v kvalifikacijah za nastop na EP, lani pa prvenstva zaradi epidemije ni bilo.