Kapetan Jumba Visme Steven Kruijswijk je šel v Italijo kot eden izmed petih izpostavljenih favoritov za rožnato majico. V petek in nedeljo pa je pokazal nekaj šibkosti na zaključnih vzponih, kar se bržkone lahko poveže s koronavirusom, s katerim se je okužil. Foto: AP
Kapetan Jumba Visme Steven Kruijswijk je šel v Italijo kot eden izmed petih izpostavljenih favoritov za rožnato majico. V petek in nedeljo pa je pokazal nekaj šibkosti na zaključnih vzponih, kar se bržkone lahko poveže s koronavirusom, s katerim se je okužil. Foto: AP

Na štartu 10. etape ni bilo celotnih ekip Jumbo Visma in Mitchelton Scott ter Michaela Matthewsa iz Sunweba, skupno kar 14 kolesarjev, ki so tako 103. Dirko po Italiji končali s prvim tednom.

Po zlomu ključnice še okužba covid-19
Ekipa Jumbo Visma je potrdila novico, ki jo je prva objavila Gazzetta dello Sport, da je okužen 33-letni Nizozemec, ki je veljal za enega izmed glavnih favoritov vsaj za zmagovalni oder, če ne za skupno zmago. Zaradi izpaha rame na Dirki po Dofineji Steven Kruijswijk ni mogel biti sokapetan skupaj z Primožem Rogličem na Dirki po Franciji, zato pa je bil postavljen za kapetana rumeno-črnih za Dirko po Italiji.

Engels: Zdravje bi morala biti vedno prioriteta
Tik pred opoldanskim štartom torkove, 10., etape Lanciano–Tortoreto (177 km) je Jumbo Visma sporočila, da se celotna ekipa umika z Gira 2020 in ne bo nadaljevala italijanskega kroga. Po poročanju RAI so se Nizozemci enostransko odločili za umik z druge najpomembnejše tritedenske dirke na svetu.

Vodilni športni direktor Jumbo Visme Ady Engels je za Eurosport pojasnil: "Zdravje bi moralo biti vedno prioriteta. To je glavni vzrok, zakaj smo se umaknili z dirke ... Ne gre samo za mojo odločitev, temveč gre za skupno odločitev kolesarjev, osebja in vodstva ekipe."

Kapetan rumeno-črnih Steven Kruijswijk je v nedeljski, 9., etapi na ciljnem vzponu na Rocarasso izgubil nekaj časa in tri mesta v skupnem seštevku, tako da je dolgi uvodni teden Gira 2020 sklenil na 11. mestu z zaostankom 1:24 za vodilnim Portugalcem Joaom Almeido.

Michael Matthews je zaradi koronavirusa končal Dirko po Italiji in svojo kariero pri ekipi Sunweb, saj se pozimi seli ravno k Mitcheltonu Scottu, ki zaradi pandemije prav tako zapušča Giro. Foto: AP
Michael Matthews je zaradi koronavirusa končal Dirko po Italiji in svojo kariero pri ekipi Sunweb, saj se pozimi seli ravno k Mitcheltonu Scottu, ki zaradi pandemije prav tako zapušča Giro. Foto: AP

Pri Sunwebu izločen šprinter Matthews
Okužbo so odkrili še pri kolesarju ekipe Sunweb. Nizozemski kolesarski portal Wielerfliets poroča, da gre za Avstralca Michaela Matthewsa, raznovrstnega šprinterja, ki zna preplezati tudi kakšen zahtevnejši klanec.

Nekoč nizozemska, zdaj pa nemška ekipa je sicer blestela v zadnjih etapah in je bila na klancih ekipno daleč najmočnejša, v nedeljo je zadnji vzpon v ospredju začela celotna osmerica. V skupnem seštevku ima Sunweb kar dva močna aduta: Wilco Kelderman je drugi (+0:30), Jai Hindley pa deveti (+1:15). Izguba Matthewsa je glede na vlogo v moštvu še najmanjši mogoči hendikep za ambicije v boju za rožnato majico. Sunweb je v nasprotju z Jumbo Vismo šel na štart 10. etape.

Sorodna novica Simon Yates odstopil zaradi okužbe s koronavirusom

Avstralci spakirali kovčke v dogovoru
Zaradi odkritega koronavirusa so izločeni štirje člani osebja Mitcheltona Scotta, kar ni presenečenje, saj je v soboto Giro zaradi potrjene okužbe zapustil njihov kapetan Simon Yates, sicer prav tako eden izmed favoritov dirke. Vodstvo avstralske ekpe se je zato odločilo, da s privoljenjem organizatorje dirke RCS Sport celotno moštvo zapusti Dirko po Italiji, saj se bojijo, da bi se v naslednjih dneh okužbe še razširile v njihovih vrstah. Mitchelton Scott je sicer zaradi poškodb in bolezni po 9. etapi v tekmovanju imel samo še 5 od 8 kolesarjev.

Ekipa Mitchelton Scott se preventivno umika z Gira, kjer so sicer že v prvem tednu ostali brez treh od osmih kolesarjev, tudi kapetana Simona Yatesa, pred štartom drugega favorita stavnic. Foto: AP
Ekipa Mitchelton Scott se preventivno umika z Gira, kjer so sicer že v prvem tednu ostali brez treh od osmih kolesarjev, tudi kapetana Simona Yatesa, pred štartom drugega favorita stavnic. Foto: AP

Okuženih 8 od 571 ljudi v mehurčku
Po enega okuženega člana osebja so odkrili še pri ekipah Ag2r La Mondiale in Ineos Grenadiers.

Skupno je bila okužba odkrita pri 8 od 571 ljudeh kolesarskega mehurčka. V naslednjih dneh bodo v ekipah, kjer so odkrili okužbe, vsakodnevno ponavljali testiranja.

Testiranje za vse šele drugi ponedeljek
Obvezno testiranje za koronavirus so na Giru izvedli v nedeljo in ponedeljek, nato pa so izvide še dvakrat preverili s hitrim testiranjem v krajih, kjer so se ekipe namestile med prvim prostim dnevom. Novo splošno testiranje na koronavirus sledi na drugi prosti dan – naslednji ponedeljek.

Vegni: Cilj je priiti do Milana

Po objavi izvidov testov je na RAI-ju gostoval direktor dirke in ključni mož organizatorja RCS Sport Mauro Vegni: "Mislim, da izvedba Gira 2020 ni ogrožena. Od štarta v Palermu do danes smo opravili 1500 testov. Čez teden dni bomo spet izvedli PCR testiranje v celotni karavani in takrat bomo videli novo stanje.

Če izvzamemo primer Simona Yatesa in Mitchelton Scotta, govorimo o 4 primerih okužb. Seveda smo zaskrbljeni, da se v ekipah z okužbami lahko pojavijo novi primeri, zaradi česar jih bomo še naprej testirali v prihodnjih dneh, četudi tega UCI-jev protokol ne zahteva. Več kot to ne moremo narediti. Naš namen je priti v Milano za vsako ceno, razen seveda zaradi zdravstvenih težav in še večjih težav."

Tourov mehurček veliko strožji kot na Giru
Giro sicer ne pozna pravila, kot je veljal na Tour de France 2020, kjer je veljalo, da je ekipa izločena v primeru dveh odkritih okužb znotraj ekipnega mehurčka v obdobju enega tedna. Omenjeno pravilo je francoska država odredila prireditelju ASO-ju. Slednji je kot lastnik podjetja Unibet tudi organizator Dirke po Španiji, kjer naj bi veljalo, da bo ekipa izločena, če bosta okužena dva kolesarja v obdobju enega tedna.

Van Emden: Jedli skupaj s preostalimi hotelskimi gosti
Ravno čez prireditelja italijanskega kroga RCS Sport so se pritoževali kolesarji Jumba Visme in Mitcheltona Scotta. Nizozemec Jos van Emden je v podkastu The Cycling Podcast razkril, da so se ekipe v hotelih mešale iz dneva v dan, velikokrat so prebivali med običajnimi gosti, predvsem pa so se prehranjevali iz samopostrežnih bifejev kot drugi gostje.

ASO je nasprotno na svojih dirkah, priredil je tudi spomenik Liege–Bastogne–Liege, imel veliko ostrejša pravila. Dve ekipi sta stanovali po hotelih skozi celotni Tour, pri čemer so bili v večjih hotelih popolnoma ločeni od drugih gostov, s svojo postrežbo in nastanitvijo v svojih nadstropjih ali krilih.

Giro: Odhod dveh ekip, zmaga Sagana