Boštjan Nachbar je tokrat dal prednost dobrodelnim dejavnostim. Foto: EPA
Boštjan Nachbar je tokrat dal prednost dobrodelnim dejavnostim. Foto: EPA
Primož Brezec
Primož Brezec je bil v lanski sezoni najboljši Slovenec v Ligi NBA, letos je prednost dal ravno Nachbarju. Foto: EPA

Slovenska NBA-jevca naj bi sodelovala pri skupnem projektu Lige NBA in Mednarodne košarkarske federacije pod imenom Košarka brez meja, ki poteka zadnjih nekaj let. Dravograjčan in Sežančan bosta sodelovala na taboru v Johannesburgu v Južnoafriški republiki od 5. do 9. septembra.

Edina Evropejca v Afriki
Zanimivo je, da preostali tabori za prikrajšane otroke potekajo julija (Kitajska, Brazilija) in v začetku avgusta (Francija) ter da sta Slovenca tudi edina Evropejca na seznamu 12 košarkarjev, ki jih bo na jugu črne celine vodil legendarni Dikembe Mutombo. Izstopa tudi francoski primer, saj bo vseh njihovih šest NBA-jevcev nastopilo na podobnem taboru v Parizu, a hkrati tudi napovedujejo nastop na Pirenejskem polotoku mesec dni pozneje.

Peti v Beogradu, v Španiji pa?
Četa Aleša Pipana naj bi se v Španiji od 3. do 16. sempetmbra borila za čim višjo uvrstitev Evropi, kar bo zelo težko, saj se je tokratni val košarkarskih odpovedi začel že pet mesecev pred turnirjem. Slovenci bodo prvi del odigrali v Alicanteju v skupini D, kjer se bodo pomerili s Španijo, Italijo in Portugalsko.

Spisek bo znan sredi maja
Košarkarska zveza Slovenije bo uradna vabila kandidatom za reprezentanco poslala v začetku maja, sredi tega meseca bo sledila predstavitev vseh 24 kandidatov in celotnega strokovnega štaba na novinarski konferenci. Matej Avanzo, predstavnik za stike z javnostmi pri KZS-ju, je potrdil, da je selektor Pipan v navezi z igralci čez lužo in v Evroligi.

T. G.