Jaka Blažič je potrdil status najboljšega strelca Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je potrdil status najboljšega strelca Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma je bila razburljiva vse do same končnice, čeprav je Olimpija dobre tri minute pred koncem povedla za devet, kar je bilo izenačenje najvišjega naskoka na tekmi. Francozi so se, kot že nekajkrat prej, vrnili v igro za zmago, prišli le na točko zaostanka, toda Mikael Hopkins je 14 sekund pred koncem zadel dva prosta meta. V zadnjem napadu je Bourg zgrešil trojko za podaljšek.

Jaka Blažič je 21 od svojih 30 točk dosegel v prvem delu. Dodal je še sedem skokov in štiri podaje. Nad njim je bilo storjenih 11 osebnih napak, kar mu je na koncu navrglo statistični indeks 41. Po 16 točk sta prispevala Jarrod Jones in Hopkins, Kendrick Perry jih je dodal 14. Tako Hopkins kot Perry sta presegla statistični indeks 20. Pri gostih je s 25 točkami izstopal Danilo Anđušić.

Jones nosil Olimpijo v prvi četrtini
Olimpija je začela s peterko Blažič, Perry, Murić, Jones, Hopkins in že po nekaj minutah povedla s 13:6. Na odgovor Francozov ni bilo treba dolgo čakati. Pod vodstvom razpoloženega Anđušića so naredili delni izid 11:0. Olimpijo je poleg Blažiča v igri držal razpoloženi Jones, ki je samo v prvi četrtini dosegel osem točk. Pred drugo četrtino so Ljubljančani vodili za tri.

Bourg največ vodil za sedem
Po tretji trojki Jonesa na začetku drugih desetih minut se je Bourg znova prebudil in si priigral najvišjo prednost na tekmi – 35:28. Nato je na sceno stopil Blažič, ki je prodiral in zadeval iz vseh položajev. Olimpija je po trojki Blažiča s sireno na odmor odšla s štirimi točkami naskoka. Najboljši igralec Olimpije je v prvem delu dosegel 21 točk, ob njem sta bila dvomestna še Jones (11) in Hopkins. Pri gostih je s 15 točkami izstopal Anđušić.

Trdovratnost Francozov
Blažič je s trojko odprl tudi drugi polčas. Zadel je še Perry in Olimpija je povedla z najvišjo prednostjo devetih točk. Trener gostov se je že po minuti in pol odzval z minuto odmora, ki je očitno zalegla. Bourg je naredil delni izid 7:0 in čas je bil za minuto odmora Jurice Golemca. Črne minute je s trojko za 65:58 presekal Perry. A trdovratni Francozi so znova pokazali zobe. Z 8:0 so spet prešli v vodstvo, ki so ga zadržali do konca tretje četrtine.

Štiri minute zadnje četrtine niso prinesle preboja. Nato je trojko za 80:77 zadel Blažič, ki je dosegel 30. točko na tekmi. Zmaji so pet minut pred koncem povedli za šest točk, kar je bila glede na potek tekme lepa zaloga za končnico. Podaja izza hrbta Blažiča do Rupnika, ki je zadel trojko za +9 (88:79), je bila poteza tekme. Bourg je z dvema trojkama dve minuti pred koncem prišel na minus tri, kakršna je bila razlika tudi v zadnji minuti. Nato je osebno napako v napadu naredil Blažič in manj kot pol minute pred koncem se je Bourg približal le na točko zaostanka. K sreči je bil Hopkins hladnokrven s črte prostih metov.

Prihodnji teden bosta ekipi v Franciji odigrali povratni dvoboj.

Tesna zmaga Cedevite Olimpije

Evropski pokal, drugi del, skupina G, 3. krog:
CEDEVITA OLIMPIJA – JL BOURG EN BRESSE
94:91 (24:21, 31:30, 15:20, 24:20)
Blažič 30 (trojke 5/8), 7 skokov in 4 podaje, Hopkins 16 in 7 skokov, Jones 16, Perry 14 in 8 podaj, Rupnik 6; Anđušić 25, Courby 15, Pelos 14, Buva 12.

VIRTUS BOLOGNA – BUDUĆNOST
87:65 (26:14, 22:14, 20:19, 19:18)
Belinelli 21, Hunter 13; Cobbs 15.

Lestvica:                              
VIRTUS BOLOGNA          3  3 0  48  6  
CEDEVITA OLIMPIJA       3  2 1  -8  5  
BUDUĆNOST               3  1 2   3  4  
BOURG EN BRESSE         3  0 3 -43  3