Košarkarji Cedevite Olimpije (na fotografiji Jaka Blažič) nikakor ne najdejo poti do zmage v letošnji izvedbi Evropskega pokala. Izgubili so precej žog, v obrambi so nasprotniku puščali odločno preveč prostora, zgrešili so kar osem prostih metov (14/22), nasprotnik ob večjem številu zgolj tri (26/29). Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Cedevite Olimpije (na fotografiji Jaka Blažič) nikakor ne najdejo poti do zmage v letošnji izvedbi Evropskega pokala. Izgubili so precej žog, v obrambi so nasprotniku puščali odločno preveč prostora, zgrešili so kar osem prostih metov (14/22), nasprotnik ob večjem številu zgolj tri (26/29). Foto: www.alesfevzer.com

Zmaga nad francoskim kolektivom je bila v želji po ohranjanju stika z moštvi, ki se bodo po skupinskem delu uvrstila med najboljših 16 ekip Evropskega pokala, za Ljubljančane pravzaprav nujna. Vendar so po štirih odigranih krogih zeleno-beli trdno prikovani na dnu lestvice, možnosti za napredovanje pa postajajo vse manjše.

Marko Simonović, z 21 točkami najboljši strelec Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Simonović, z 21 točkami najboljši strelec Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji za zdaj v novi sezoni Evropskega pokala še niso zmagali. V Stožicah so v uvodnem krogu klonili pred Darušafako (73:79), sledil je poraz v Kazanu proti Unicsu (80:67), v Brescii (78:71), nazadnje še doma proti Nanterru.

Luknje v obrambi in napake v protinapadih
Zmaji so obračun v Stožicah začeli dobro, na krilih Jake Blažiča so bili povsem enakovreden nasprotnik Francozom, ki pa so nato zaigrali malce bolje, v zadnjih dveh minutah prve četrtine pa izkoristili velike napake gostiteljev. Ti so bili zelo nezbrani, zapravili so nekaj lahkih košev iz protinapadov, v obrambi pa so puščali preveč odprtega prostora, kar so košarkarji Nanterra izkoristili in si hitro priigrali prednost +7 (21:28).

Po šovu Boatrighta spet mrk
V drugi četrtini so gostje po zaslugi Taylorja Smitha in Damiena Bouqueta hitro povedli s +11, nato pa je v središče pozornosti stopil Ryan Boatright, ki je zadel kar tri zaporedne trojke. Po Blažičevem košu je prednost Francozov skopnela že na +3 (32:35), a se je Nanterre še pravočasno pobral in z delnim izidom 7:1 znova pobegnil Ljubljančanom, polčas pa končal s prednostjo osmih točk (44:52).

Zeleno-beli dobili tretjo četrtino
V tretji četrtini so navijači zeleno-belih po nekaj minutah vendarle videli nekoliko boljšo predstavo svojih ljubljencev, ki so v obrambi zaigrali bolj čvrsto, v napadu pa delovali organizirano ter zbrano. Večkrat jih je s pomembnim košem rešil Marko Simonović, v izdihljajih četrtine je s trojko zaostanek na -4 znižal sicer dobro zaustavljeni Codi Miller-McIntyre (67:71).

Butterfield zadel ključne koše
V zadnji četrtini so sodniki s svojimi odločitvami dvignili nekaj prahu, a to Ljubljančanov ni pretirano zmedlo, slabih pet minut pred koncem je Simonović zadel trojko za izenačenje (79:79), v prvo vodstvo po četrti minuti srečanja jih je z zadetima prostima metoma povedel Miller-McIntyre. Toda nasprotnik se ni dal, na krilih izjemnega Spencerja Butterfielda – ta je v končnici dosegel pet izjemno pomembnih točk – so Ljubljančanom spet ušli na varno razdaljo, prednost pa so v dolgi končnici, v kateri so sodniki neprestano pregledovali posnetke akcij, zadržali do bridkega konca.

Rimac: Vsi igralci v naši ekipi si želijo igrati v napadu, ne pa v obrambi
"Več kot očitno smo lahko zelo nezadovoljni. Zelo sem razočaran. Za takšno predstavo ni izgovorov. Ne govorim o rezultatu, temveč o igri, ki so jo naši fantje prikazali na parketu. Včasih moraš tekmecu priznati, da je bil boljši, a tekma z Nanterrjem ni primer tega. Vsi igralci v naši ekipi si želijo igrati v napadu, ne pa v obrambi. Strokovni štab jim pove eno stvar, igralci pa poslušajo le do prvih ovir, ki sem jim postavijo na poti do uspeha. Ko tekmeci zaigrajo bolje, se vrnemo k starim navadim. V garderobi vedno izpostavimo, da moramo biti aktivni v obrambi, napad pa bo že prišel sam od sebe. V prvi četrtini smo prejeli 28 točk, prehitro smo prišli v težave z osebnimi napakami, to pa se nam ne sme dogajati. Zato imamo štiri poraze po prvih štirih tekmah. Ohranjati moramo osredotočenost in energijo skozi celotne tekme. Zaradi lastnih napak smo zdaj v nezavidljivem položaju, a še vedno menim, da smo dobra ekipa," je pojasnil trener Slaven Rimac.

Novo priložnost za zmago bodo Ljubljančani iskali naslednji torek v Badaloni pri Joventutu, ki mu v tem krogu kljub odlični predstavi Klemna Prepeliča in Alena Omića ni uspelo streti Unicsa v Kazanu.

Evropski pokal, skupina C, 4. krog:

CEDEVITA OLIMPIJA - NANTERRE
87:93 (21:28, 23:24, 23:19, 20:22)
1.300; Simonović 21, Miller-McIntyre 19, Boatright 16, Blažič 12, Hopkins 7, Murić 6, Zibres 4, Krušlin 2; Moore 25, Cordinier 20, Smith 16, Butterfield 14, Oliver 8, Ndoye 7, Bouquet 3.

Lestvica:                       
UNICS KAZAN           4  3 1   7
DARUŠAFAKA            4  3 1   7
NANTERRE              4  2 2   6
JOVENTUT              4  2 2   6
--------------------------------
BRESCIA               4  2 2   6
CEDEVITA OLIMPIJA     4  0 4   4

Met za dve: 20/41; 26/43
Met za tri: 11/22; 5/22
Prosti meti: 14/22; 26/29
Skoki: 31; 31
Podaje: 14; 15
Izgubljene žoge: 11; 13

BRESCIA - DARUŠAFAKA
35:61 (5:14, 15:14, 6:16, 9:17)

UNICS KAZAN - JOVENTUT
86:74 (26:21, 23:12, 21:20, 18:21)
Prepelić 22, Omić 22 za Joventut.

Četrti poraz Cedevite Olimpije v Evropi