Marco Belinelli, ki je leta 2014 postal tudi zmagovalec v tekmovanju trojk na tekmi All Star Lige NBA, je zadel odločilno trojko v Stožicah dve sekundi pred koncem. 34-letnik je med letoma 2007 in 2020 igral v Ligi NBA in v ključnem trenutku se mu roka ni zatresla. Foto: www.alesfevzer.com
Marco Belinelli, ki je leta 2014 postal tudi zmagovalec v tekmovanju trojk na tekmi All Star Lige NBA, je zadel odločilno trojko v Stožicah dve sekundi pred koncem. 34-letnik je med letoma 2007 in 2020 igral v Ligi NBA in v ključnem trenutku se mu roka ni zatresla. Foto: www.alesfevzer.com

To je bila tekma sezone v Stožicah in velika škoda je, da je bila dvorana prazna. Marco Belinelli in Miloš Teodosić pač vsak dan ne obiščeta Stožic in zanimanje navijačev bi bilo seveda zares veliko.

Cedevita Olimpija ni izkoristila priložnosti za zmago desetletja

Virtus Bologna v celotni sezoni Evropskega pokala še ne pozna poraza, tokrat je bil zares blizu, saj je Jaka Blažič dve minuti in 48 sekund pred koncem s trojko poskrbel za najvišjo prednost Ljubljančanov na tekmi (84:75). Izbranci Saše Đorđevića so odlično odigrali končnico. Belinelli je s trojko z desne strani dve sekundi pred koncem izsilil podaljšek (91:91).

V dodatnih petih minutah je zmajem zmanjkalo energije. Virtus je bil v podaljšku boljši s 17:7, blestel je Kyle Weems, ki je nanizal kar 11 točk, zadel je tri ključne trojke. Ekipa iz Bologne si je tako zagotovila prvo mesto v skupini G in je tudi glavni favorit za naslov.

Jaka Blažič je bil najboljši strelec tekme z 29 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je bil najboljši strelec tekme z 29 točkami. Foto: www.alesfevzer.com

Virtus do lepe prednosti v drugi četrtini
Italijani so odlično odprli tekmo. Kyle Weems je zadel dve trojki, eno je dodal Giampaolo Ricci in Jurica Golemac je sredi prve četrtine moral vzeti minuto odmora (7:13). Blažiču in Muriću je uspelo držati priključek in po 12 minutah so imeli gostje le točko naskoka (22:23).

Tudi začetek druge četrtine je pripadel Virtusu. Vince Hunter je nanizal pet točk, Belinelli pa je s trojko povišal na 22:31. Olimpija kar pet minut in pol ni dosegla niti točke in Virtus si je priigral visoko prednost (22:35).

Murić in Blažič zrežirala preobrat
Ljubljančani so sanjsko zaključili prvi polčas, z delnim izidom 16:2 so celo prevzeli vodstvo. Murić je zadel dve zaporedni trojki. Do odmora je zbral 15 točk, toliko jih je prispeval tudi Blažič. Virtus več kot tri minute ni dosegel niti točke in ob odmoru se je znašel v minimalnem zaostanku (40:39).

Tretja četrtina je bila vse do zadnjih dveh minut izenačena, nato pa so zmaji z delnim izidom 9:2 povedli z 62:56 po zadetih prostih metih Jarroda Jonesa.

Jurica Golemac je čestital Saši Đorđeviću za težko prigarano zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac je čestital Saši Đorđeviću za težko prigarano zmago. Foto: www.alesfevzer.com

Rupnik blestel v napadu, a vse pokvaril z nešportno osebno napako
V zadnji četrtini je imela ljubljanska zasedba ves čas prednost, odgovornost pa je ob prihodu na parket prevzel Luka Rupnik in dosegel osem zaporednih točk, nato pa še podal za trojko Blažiča za 84:75. Toda drame še ni bilo konec, po nešportni osebni napaki Rupnika in natančnem izvajanju prostih metov Teodosića je bil pred zadnjo minuto izid izenačen.

Kendrick Perry je nato v naslednjem napadu s košem in izsiljeno osebno napako Ljubljančane znova popeljal na +3. V igri prostih metov se je zdelo, da bo Olimpija dosegla zmago po zgrešeni trojki Teodosića, a so skok v napadu dobili Italijani. Teodosić je na desni strani našel ostrostrelca Bellinellija, ki je dve sekundi pred koncem rednega dela zadel trojko za podaljšek (91:91).

Stožice so bile prazne, v normalnih razmerah pa bi se zagotovo zbralo veliko gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Stožice so bile prazne, v normalnih razmerah pa bi se zagotovo zbralo veliko gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com

Weems zadel tri trojke v podaljšku
V podaljšku so samozavestni Italijani leteli po parketu. Weems je bil neustavljiv, zadel je dve trojki, eno je dodal še Stefan Marković. Zmaji so naredili preveč napak, zmanjkalo jim je moči. Murić in Rupnik sta bila natančna izza črte, a je imel Weems vedno pravi dogovor. V zadnji minuti je dosegel še tretjo trojko v podaljšku.

Najboljši strelec pri Ljubljančanih je bil Blažič z 29 točkami, Murić jih je dodal 18 (15 v prvem polčasu). Pri gostih je bil najučinkovitejši Weems s 25.

Blažič: Odločil je skok
"Od prve do zadnje minute smo odigrali odlično tekmo. Na koncu je srečanje odločil skok. V podaljšku nam je zmanjkalo energije, da bi parirali razigranim Italijanom. Čim prej se moramo pobrati. V Evropskem pokalu nas čaka še en obračun, ki nas lahko popelje med najboljših osem moštev tega tekmovanja. Mislim, da si to zaslužimo in naredili bomo vse, da to uresničimo,” je dejal Blažič.

Odločal bo zadnji krog v Podgorici
Ljubljančani imajo tri zmage in dva poraza. Odločal bo zadnji krog v torek v Podgorici. Prvo tekmo v Stožicah je dobila Olimpija s 74:71, v Moraći torej ne sme izgubiti več kot za tri točke.

Virtus po podaljšku strl odpor Olimpije

DRUGI DEL, skupina G, 5. krog:
CEDEVITA OLIMPIJA - VIRTUS BOLOGNA
* 98:108 (22:23, 18:16, 22:17, 29:35)
Blažič 29 (4/10 za tri), Murić 18 (4/9 za tri), Rupnik 16 (4/6 za tri), Perry 15 (4/4 za dve, 0/10 za tri) in 9 podaj, Jones 11, Hopkins 4, Brown in Hodžić po 2, Dimec 1; Weems 25 (5/6 za dve, 5/8 za tri), Belinelli 16 (4/7 za tri), Teodosić (12 podaj) in Hunter (5/5 za dve) po 14, Alibegović 11, Ricci 8, Tessitori 6, Gamble 5, Abass, Pajola in Marković po 3.
* - po podaljšku

JL BOURG EN BRESSE - BUDUĆNOST 89:92


6. krog, torek, 9. marca, ob 19.00:
BUDUĆNOST - CEDEVITA OLIMPIJA

Ob 20.30:
JL BOURG EN BRESSE - VIRTUS BOLOGNA

Lestvica:                            
VIRTUS BOLOGNA          5  5 0  58 10
CEDEVITA OLIMPIJA       5  3 2   5  8
BUDUĆNOST               5  2 3  -4  7
BOURG EN BRESSE         5  0 5 -59  4