Luka Dončić je bil v pretekli sezoni razred zase med novinci. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil v pretekli sezoni razred zase med novinci. Foto: Reuters

"Najprej bi rad čestital Traeju in DeAandreju za izjemno sezono. In ne le njima, mislim, da je bila v tej sezoni izjemna generacija novincev, ki lahko naredi še veliko v Ligi NBA. Rad bi se zahvalil soigralcem, dekletu in družini," je na odru pojasnil Dončić. Na gala prireditvi v Los Angelesu sta ga spremljali dekle Anamaria Goltes, mama Mirjam Poterbin ter babica Milena Poterbin.

Dončić je prvo sezono v najmočnejši košarkarski ligi na svetu končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj. Young je zbral 19,1 točke, 3,7 skoka in 8,1 podaje, Ayton pa 16,3 točke, 10,3 skoke in 1,8 podaje. Dončić je dobitnik vseh mesečnih nagrad za najboljšega novinca v Zahodni konferenci.

Prejel 496 od 500 možnih točk!
Ljubljančan je dobil kar 98 od 100 možnih prvih mest na glasovnici za najnovinca sezone, na preostalih dveh glasovnicah je bil Dončić postavljen na 2. mesto. Skupno je torej zvezdnik Dallasa prejel kar 496 točk od 500 možnih, medtem ko je drugouvrščeni Trae Young prejel 301 točko, tretjeuvrščeni DeAndre Ayton pa le še 66 točk.

Luka Dončić izban za najnovinca Lige NBA

Po stopinjah izjemnega Gasola
Nagrado liga podeljuje od sezone 1952/53 in le trikrat najboljši novinec ni bil Američan. Španec Pau Gasol je bil izbran v sezoni 2001/02 kot prvi Evropejec. V zadnjih štirih letih sta novinca leta postala še Kanadčan Andrew Wiggins in lani Avstralec Ben Simmons.

Dončić je šesti košarkar Dallasa, ki se je uvrstil v prvo peterko novincev, in prvi po Jasonu Kiddu leta 1995. V povprečju je na parketu prebil 32,2 minute, odigral pa je 72 od 82 tekem rednega dela. Bil je samo eden izmed štirih košarkarjev v ligi, ki so dosegli mejo 20 točk, sedmih skokov in šestih podaj na tekmo. Ob Dončiću je to uspelo še LeBronu Jamesu, Russllu Westbrooku in Nikoli Jokiću.

"Shaq" blestel na odru
Prireditev v Santi Monici v Kaliforniji je odlično vodil legendarni center Shaquille O'Neal. Nagrade so podeljevali zvezdnica ženske košarkarske Lige WNBA Candace Parker, supermanekenka Ashley Graham, komika Amanda Seales in Hasan Minhaj, producent Justin Hartley ter filmska igralka Issa Rae.

Antetokounmpo v solzah prevzel nagrado za MVP-ja sezone
Priznanja so podelili še v številnih drugih kategorijah. Najkoristnejši košarkar sezone je postal Giannis Antetokounmpo (27,7 točke, 12,5 skoka in 5,9 podaje na tekmo v rednem delu). Zvezdnik Milwaukeeja je komaj sestavil nekaj stavkov, popolnoma so ga prevzela čustva, ni mu uspelo skriti solz. Kandidata sta bila tudi Paul George (Oklahoma City) in James Harden (Houston).

24-letni Grk je bil šele 15. izbor na naboru leta 2013. Postal je tretji najmlajši košarkar s to nagrado, mlajša sta bila le Derrick Rose in LeBron James. Izmed košarkarjev Milwaukeeja je MVP postal le še legendarni Kareem Abdul Jabbar v letih 1971, 1972 in 1974.

Antetokounmpo v solzah prevzel nagrado za MVP-ja sezone

Williams tretjič najboljši šesti igralec
Za najboljšega šestega igralca je bil izbran Lou Williams. 32-letni košarkar LA Clippersov je priznanje prejel že tretjič. Najboljši rezervist je bil tudi leta 2015 in 2018. Le še Jamal Crawford je trikrat prejel to priznanje. Kandidata sta bila tudi njegov soigralec Montrezl Harrell in Domantas Sabonis (Indiana).

Siakam najbolj napredoval
Za igralca, ki je najbolj napredoval v pretekli sezoni, je bil izbran Pascal Siakam. 25-letni Kamerunec je navdušil tudi v finalu Lige NBA, ko je Golden Statu nasul 32 točk na uvodni tekmi. Kandidata za to nagrado sta bila tudi De'Aaron Fox (Sacramento) in D'Angelo Russell (Brooklyn).

Gobert drugič zapored najboljši obrambni igralec
Antetokounmpo in George sta bila kandidata tudi za najboljšega obrambnega igralca, a je nagrado prejel Rudy Gobert. 26-letni center Utaha je to priznanje dobil že drugič zaporedoma, kar je uspelo tudi MVP-ju letošnjega finala Kawhiju Leonardu (2015 in 2016). Kar trikrat zaporedoma je bil najboljši obrambni igralec Dwight Howard (2009–11),

Budenholzer v družbi elitnih trenerjev
Trener leta je postal Mike Budenholzer, ki je popeljal Milwaukee do 60 zmag v rednem delu sezone, kar je bilo največ v ligi. Priljubljeni "Bud" se je pridružil trenerjem, ki so se veselili vsaj 60 zmag v rednem delu sezone. Na izbranem seznamu so Pat Riley, Phil Jackson, K.C. Jones, Mike D'Antoni, Don Nelson, Rick Adelman, Gregg Popovich, in Steve Kerr. V finalu Vzhoda so Bucksi izgubili proti poznejšim prvakom iz Toronta z 2:4 v zmagah.

Bird in Magic živi legendi
Nagrado za življenjske dosežke sta prejela najboljša košarkarja osemdesetih let prejšnjega stoletja Magic Johnson in Larry Bird. V enem izmed največjih rivalstev v zgodovini športa sta spisala eno najbolj nepozabnih poglavij v Ligi NBA. Johnson je bil z LA Lakersi prvak v letih 1980, 1982, 1985, 1987 in 1988. Bird je lovoriko Larryja O'Briena dvignil v letih 1981, 1984 in 1986.

Dončić prejel številne pohvale po prejemu nagrade v Los Angelesu
Dončić po sijajni sezoni zasluženo novinec leta Lige NBA