Na Bonifiki so zarohneli gradbeni stroji. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Na Bonifiki so zarohneli gradbeni stroji. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Maskota EP-ja Lipko in Branko Florjanič
Maskota EP-ja Lipko in Branko Florjanič med ogledom notranjosti dvorane. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Sekule Popović in Iztok Rems
Sekule Popović (levo) in Iztok Rems (desno) na novinarski konferenci. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Koprčani že nestrpno odštevajo dneve do EP-ja

Med ključne posege sodijo zamenjava tribun in semaforjev ter ureditev garderob, lesenega poda in spremljajočih prostorov, je pojasnil vodja mestnega organizacijskega odbora Sekule Popović.
Tako bodo znotraj dvorane uredili delovni prostor za novinarje, t. i. mešano cono in dvorano za novinarske konference. "Vsi ti prostori bodo pripravljeni, kot zahtevajo pravila Fibe," je na novinarski konferenci navedel Popovič. Poleg tega bodo poskrbeli tudi za ureditev zunanjosti dvorane, zlasti pročelja in platoja ob Cesti Zore Perello Godina.
Vrniti Koper na košarkarski zemljevid
Direktor koprskega zavoda za šport Branko Florjanič je poudaril, da je Bonifika tudi dvorana mesta Koper in širše regije, zato so pri prenovi upoštevali tudi stvari "za prihodnjih 20 let, in ne samo za en teden, ki je sicer zelo pomemben".

Končna kapaciteta dvorane bo sicer znana šele, ko bodo postavljene televizijske kamere in novinarske tribune, je pojasnil generalni sekretar KZS-ja Iztok Rems. Ta je sicer spomnil na bogato košarkarsko preteklost Kopra in izrazil željo, da tudi s pomočjo evropskega prvenstva vrnejo Koper na košarkarski zemljevid Slovenije.

Po besedah Popoviča bodo sicer le nekaj minut hoje od Bonifike, točneje na Ukmarjevem trgu in v Taverni, uredili tudi dva navijaška kotička, tako imenovani "fanzone".
Atraktivna skupina
Direktor EuroBasketa 2013 Aleš Križnar pa je izpostavil zlasti "atraktivnost" koprske skupine (v njej bodo igrale Grčija, Rusija, Italija, Turčija, Švedska in Finska), za katero je že akreditiranih več kot 200 medijskih predstavnikov, samo uradne osebe pa bodo opravile več kot 1.700 prenočitev. Pozitivno presenečenje pa po njegovih besedah predstavlja povpraševanje navijačev iz skandinavskih dežel.

Realna ocena bo sicer mogoča šele s prvim julijem, ko bodo šle v prodajo vstopnice za prvi del tekmovanja, je dodal Križnar. Predstavnik uradne turistične agencije EuroBasketa Palme Marko Sikur pa je ob tem povedal, da že od samega začetka opažajo veliko zanimanje finskih in švedskih navijačev, ki naj bi se v prihodnjih mesecih še okrepilo. O dokončnih številkah je po njegovih besedah prezgodaj govoriti, računajo pa na vsaj od 1.000 do 1.500 skandinavskih gostov. Dnevne goste pričakujejo zlasti med Italijani, v ta namen pa so že pripravili tudi posebne dnevne pakete za obisk Kopra.
Tudi hotelirji zaznavajo "dobre odzive"
Rems je ob tem spomnil, da za štiri države, udeleženke EuroBasketa, velja vizumski sistem, vendar so na nedavnem sestanku na zunanjem ministrstvu dobili zagotovila, da bodo vizumski sistem v tem primeru olajšali.
Zadovoljstvo tako glede poteka prenove dvorane kot z utripom v mestu, kjer je že čutiti, da se približuje "velik dogodek", je izrazil tudi koprski podžupan Danijel Cep. Tudi hotelirji po njegovih besedah zaznavajo "dobre odzive".

Koprčani že nestrpno odštevajo dneve do EP-ja