Tvorec preporoda ukrajinske reprezentance Mike Fratello. Foto: EPA
Tvorec preporoda ukrajinske reprezentance Mike Fratello. Foto: EPA

Ne bomo obupali. Vem, da je tu težko igrati, saj so navijači fanatični. Dvorana je neverjetna. Ves čas je polna in navijači so zares glavni. Slovenija pa je ob tem še izjemno močna ekipa.

Maksim Pustozvonov
Eugene Jeter
Najboljši posameznik v ukrajinski izbrani vrsti je naturalizirani organizator igre Eugene Jeter. Foto: EPA
Ukrajinci presenetili še Italijo

Varovanci Mika Fratella so v Sloveniji dosegli največji uspeh v zgodovini reprezentance. Do zdaj so nastopili na petih evropskih prvenstvih, najboljšo uvrstitev pa so dosegli ob prvem nastopu. V Španiji so leta 1997 zasedli 13. mesto. Takrat so se pomerili tudi s Slovenci in v Badaloni slavili z 80:70. Oleksandr Okunski je prispeval 18 točk, pri Sloveniji pa jih je Marko Milić 16, Jure Zdovc pa 14.

Slovenija in Ukrajina sta se srečali tudi pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Litvi. V predtekmovanju je bila z 68:64 boljša Slovenija, Ukrajincem, ki jih je že vodil Fratello, pa je v zadnji četrtini uspel skoraj popoln preobrat. V zadnjih desetih minutah so bili boljši s kar 26:11. S po 14 točkami sta bila najboljša Stiven Brett in Mirza Begić. Pred samostojnostjo so Ukrajinci medalje na EP-jih nabirali pod zastavo Sovjetske zveze, najbolj znani Ukrajinci v dresu "zbornaje komande" so bili Aleksandr Volkov, Vladimir Tkačenko in Aleksandr Belostenij.

Presenečenje v Tivoliju
Ukrajinci so uspešno začeli prvenstvo in nanizali tri zmage zapored (Belgija, Izrael, Nemčija), nato so se v Tivoliju odlično kosali tudi s Francozi, za potrditev drugega dela in s tem že najboljšega izida v zgodovini reprezentance pa so ugnali še Veliko Britanijo. V drugem delu so jih najprej nadigrali Latvijci (51:85), a že na naslednji tekmi so pokazali povsem drug obraz, ko so bili z 82:75 boljši od Srbov. Litva je bila ob koncu drugega dela boljša z 79:63, v četrtfinalu pa s 84:72 Hrvaška. Z zmago nad Italijo (66:58) so si priigrali vstopnico na svetovno prvenstvo in poskrbeli za sijajno popotnico pred domačim EuroBasketom 2015.

V Domžalah Slovenci blesteli
Slovenija in Ukrajina sta se pomerili na prvi pripravljalni tekmi pred prvenstvom. S 74:46 so varovanci Božidarja Maljkovića nadigrali Fratellovo zasedbo, pri kateri je takrat manjkalo kar nekaj nosilcev igre, tudi na EP pa je prišla brez nekaterih zvenečih imen. "Od takrat smo boljši zagotovo za 30 ali 35 točk. Nekaj pripravljalnih tekem smo izgubili z visokimi razlikami. Dolgo smo se iskali in iskali pravo ekipo. Začeli smo brez šestih mož, ki so se pozneje izkazali za izjemno pomembne," je povedal ameriški strokovnjak.

"Vedno se pripravljamo samo na en način – zmagati na tekmi. To je glavna priprava. Zato tudi igramo košarko. Glavno je, da ne goljufaš sebe. Na vsaki tekmi je treba dati vse od sebe, na vsakem treningu dati maksimum, in tako ne goljufaš sebe. Igrali bomo trdo, dali vse od sebe, se na najboljši način pripravili na tekmo in z zmago končali prvenstvo," je o tekmi proti Sloveniji pristavil Fratello.

Slovenija je košarkarska dežela
Eden ključnih mož je Vjačeslav Kravcov: "Dolga leta sem že ključni v obrambi. Zaradi napornega urnika se osredotočamo na obrambo, saj smo utrujeni, samo tako pa lahko pridemo do rezultata. S trenerjem Fratellom samo rastemo. Iz leta v leto smo boljši. Šli smo iz tekme v tekmo in nismo razmišljali veliko vnaprej. Postavljali smo si cilj za ciljem - najprej, da se prebijemo v drugi del."

Poleg centra, ki je lani igral za Detroit, v prihajajoči sezoni pa bo moči združil z Goranom Dragićem pri Phoenixu, sta glavna nosilca še odlični Američan Eugene Jeter in krilo Sergij Gladir. "Zadnja tekma bo zelo težka, saj igramo proti domači ekipi, ki ima za sabo odlično podporo. So odlična ekipa, Slovenija pa je košarkarska dežela. To je na tem prvenstvu dokazala," je dodal Kravcov.

Ne bomo obupali. Vem, da je tu težko igrati, saj so navijači fanatični. Dvorana je neverjetna. Ves čas je polna in navijači so zares glavni. Slovenija pa je ob tem še izjemno močna ekipa.

Maksim Pustozvonov
Ukrajinci presenetili še Italijo