Nova imena v Fibini Hiši slavnih. Foto: MMC RTV SLO
Nova imena v Fibini Hiši slavnih. Foto: MMC RTV SLO
Vladimir Tkačenko
Vladimir Tkačenko je trikrat postal s Sovjetsko zvezo evropski, enkrat pa svetovni prvak. Foto: MMC RTV SLO

Legendarni košarkar, po mnenju večine ljubiteljev kraljice iger celo najboljši, se je organizatorjem opravičil za odsotnost, saj je že prej imel dogovorjene neodložljive obveznosti. Jordana je Fiba počastila zaradi nastopov v reprezentančnem dresu. Z ZDA je osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu in 1992 v Barceloni. Sicer je tudi član košarkarske Hiše slavnih, v kateri ima mesto še kot član sanjskega moštva z omenjenih iger v Barceloni.

Ob takih trenutkih pridejo na dan spomini
Poleg njega generacijo 2015 sestavljajo še sijajni litovski strelec Šarunas Marčiulionis, ukrajinski orjak Vladimir Tkačenko, Francoz Antoine Rigaudeau, Kubanec Ruperto Herrera Tabio, Američanka Anne Donovan, avstralska trenerka Jan Stirling, francoski uradnik Robert Blanchard in izraelski pisec Noah Kieger. "Ponosni smo, da v Hišo slavnih sprejemamo novo generacijo. V čast nam je, saj je vsak izmed teh devetih posameznikov velika osebnost, ki je doživela veliko uspehov na igrišču in zunaj njega. Veliko so naredili za promocijo našega športa," je dejal predsednik Mednarodne košarkarske organizacije Horacio Muratore.

V središču pozornosti je bil nekdanji francoski košarkarski zvezdnik Rigaudeau, ki je bil presenečen, da je dobil mesto med elitnimi imeni: "Igral sem 17 ali 18 let in nedvomno je bilo igrišče pomemben del mojega življenja. Presenečen sem bil, da sem bil izbran v Hišo slavnih. Morda so se spomnili name, ker je prvenstvo letos v Franciji. Sem pa zelo počaščen in v takih trenutkih pridejo na dan spomini, čeprav sem človek, ki zre v prihodnost in se ne ozira veliko nazaj."

Marčiulionisova napoved finala
Prav tako je bil na druženju z novinarji zelo oblegan Marčiulionis, ki je presrečen, da je pred njegovo Litvo finale EP-ja: "Navdušen sem. Sem zelo vesel in se že veselim finala. Čeprav je Španija izjemno močna, je zares zelo odvisna od Gasola. Verjamem, da lahko Litva zmaga. Sicer sem se že zmotil v napovedi finala pred dvema letoma, ko sem dejal, da je Francija ekipa enega igralca, in potem je slavila. Verjamem pa, da Litvi tokrat lahko uspe. Litva je vse tekme odigrala v enakem in zelo močnem ritmu." Na srečanje je prišel tudi Marčiulionisov nekdanji reprezentančni kolega, 221 centimetrov visoki Tkačenko, ki je bil svoj čas strah in trepet pod evropskimi obroči. Tudi tokrat je s svojo pojavo kar nekoliko prestrašil zbrane, nato pa zelo počasi in z le nekaj angleškimi besedami odgovarjal na vprašanja.

Novi člani hrama so bili zbrani s seznama kandidatov, na katerem je več kot 150 imen. Na njem so tudi nekdanji slovenski košarkarji Peter Vilfan, Jure Zdovc in Aljoša Žorga, trener Zmago Sagadin, sodnik Iztok Rems ter Boris Kristančič za ves prispevek košarki. Svoje mesto pa ima v Hiši slavnih že Ivo Daneu, ki je bil sprejet leta 2007.

Iz Lilla