Razočarani košarkarji Cedevite Olimpije po devetem porazu ohranjajo le še malo možnosti za napredovanje v Evropskem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Razočarani košarkarji Cedevite Olimpije po devetem porazu ohranjajo le še malo možnosti za napredovanje v Evropskem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Cluj je v Ljubljani vpisal sploh svojo prvo gostujočo zmago v Eurocupu. Boljši je bil z 88:80 in na predzadnjem mestu na dno lestvice prikovanim zmajem pobegnil za dve zmagi. "Čestital bi Cluju za zasluženo zmago. 40 minut so igrali bolje. Nam se je poznala kratka rotacija, težave z osebnimi napakami … Nismo jim uspeli parirati. Preveč je bilo nihanj. Imeli smo nekaj dobrih minut, a ne dovolj za zmago," je bil zelo razočaran trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac.

Sorodna novica Razglašena Olimpija izgubila obračun zadnjeuvrščenih ekip v Stožicah

Pred srečanjem z romunskim prvakom je poudarjal, da morajo njegovi varovanci bolje začeti tekmo, kot so zadnji dve proti Bursasporju in Splitu. Toda kot bi se držali ustaljenega scenarija, so Ljubljančani že v tretji minuti zaostajali z dvomestno razliko. Znova je bila težava v obrambi. Tekmeci so zlahka izigravali domače košarkarje in prihajali do odprtih metov. Gostje iz Cluja so v prvi četrtini izza črte metali 4/6, večino teh so vrgli, ko so ostali sami. Na drugi strani so zmaji, ki so se znova, ko jim ni šlo, v večini zatekali le k metom za tri, iz desetih poskusov zadeli le eno trojko. Tako je že v prvih desetih minutah prednost narasla na 15.

V 14 minutah so Ljubljančani prejeli kar 41 točk, toda v zaključku polčasa so odigrali boljšo obrambo, uspešen pa je bil tudi začetek drugega dela. Osem minut niso prejeli koša, s serijo 15:0 pa so izenačili. Cluj je nalet prekinil po znanem receptu, ko je trikrat lepo izigral domačo obrambo. Na dobri polovici tretje četrtine je Josh Adams, sicer največji dolžnik tekme, popeljal Olimpijo v vodstvo, ki pa ga je kmalu izpustila iz rok. Na začetku zadnje četrtine so defenzivne napake vodile k višjemu zaostanku. Po slabih odločitvah v napadu domače vrste si je tako Cluj, ki se je nekajkrat sprehodil pod ljubljanski koš, priigral devet točk naskoka. V končnici so bolj kot ne na silo zmaji skušali preobrniti rezultat, toda bili so daleč od uspeha.

Edina ekipa, ki je v drugem delu tekmovanja slabša

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"S takšno postavo ne moremo igrati na dveh frontah. Po tekmi s Splitom nismo naredili niti enega treninga z vsemi igralci. Alibegović je bil bolan, znova je manjkal Matković (težave z vrtoglavico, op. a.) … Ampak bi vseeno pričakoval boljšo energijo v prvi četrtini. V tem uvodnem delu smo bili res zaspani in od takrat smo jih lovili," je o zdravstvenih težavah, ki slovenske prvake spremljajo že vso sezono, spregovoril Golemac.

"Po vsaki tekmi se tri dni pobiramo. Ne treniramo in ne napredujemo. Smo edina ekipa, ki pride v drugi del tekmovanja in je slabša, ne boljša. Pobiramo se po tekmah, saniramo poškodbe … Pred vsakim treningom ne vem, kdo bo prišel nanj. Mulalić že en mesec na treningih igra štiri položaje. Pomaga nam Ilirija, ko pusti Daneua, da pride na kakšen trening. Fantje se zavedajo, hočejo, a ni šlo," je dodal ljubljanski trener, ki je računal, da bosta Zoran Dragić in Karlo Matković nosilca igre, a sta do zdaj v sezoni več časa manjkala, kot igrala. Poleg njiju sta dlje odsotna tudi Jan Kosi in Marko Radovanović, ki pa ne bi imela konkretnih vlog.

Olimpija ostaja ekipa, ki izgubi najmanj žog in zadene največ trojk na tekmo v Evropskem pokalu, a ima hkrati tudi najskromnejšo obrambo. Prejme največ točk, skoraj 91 na tekmo. "Preslabo smo začeli. Smo se borili in se skušali vrniti. Ponosen sem, kako smo se borili tudi, ko smo ob koncu tekme zaostajali. Moramo biti bolj lačni in bolje začeti tekme. Vso sezono nas spremljajo zdravstvene težave. Težko je potem zgraditi kemijo, a se bomo borili naprej. Na koncu je to le košarka," je povedal Yogi Ferrell, ki je bil s 27 točkami daleč najboljši strelec tekme. Ob tem je sicer zbral le dve podaji. Za 80 točk so jih zmaji samo devet.

V treh dneh gostovanji v Beogradu in Badaloni

Poleg defenzivnih težav je bilo v napadu znova preveč individualnih akcij. Ferrellu je po slabšem začetku potem le stekel met, na silo pa se je (znova) poskušal razigrati Adams, ki ni imel svojega dne. Prispeval je osem točk (met iz igre 2/8), v 23 minutah pa tik pred odhodom na klop poskrbel, da ni imel celo negativnega statističnega indeksa. Adams je košarkar, ki ima ob Ferrellu daleč največ časa žogo v svojih rokah, pa tokrat ob neštetih samostojnih akcijah ni zbral niti ene asistence. Za zdaj v Stožicah ni upravičil velikih pričakovanj, saj je bil pripeljan kot nosilec na položaju dve, kjer je zadnje tri sezone odlično igral Jaka Blažič, Američan pa se ni izkazal za dostojno menjavo.

Lestvica:                         
JL BOURG                11  8 3 19
JOVENTUT                11  7 4 18
PROMETEJ                11  7 4 18
REYER VENEZIA           11  6 5 17
BURSASPOR               11  6 5 17
RATIOPHARM ULM          11  6 5 17
BRESCIA                 11  5 6 16
CLUJ NAPOCA             11  4 7 15
LIETKABELIS             11  4 7 15
CEDEVITA OLIMPIJA       11  2 9 13

Po slabem uvodu sezone, ko so imeli težave z rotacijo, je Golemac večkrat dejal, da čakajo na vrnitev odsotnih. Tudi ko so se ti vrnili, drastičnega zasuka rezultatske krivulje ni bilo, so se pa zdravstvene težave nadaljevale. Lani so po prav tako neposrečenem začetku sezone priznali napake v poletnem kadrovanju in pripeljali okrepitve, kar se je izkazalo za dobitno kombinacijo. Letos posegov v igralski mozaik ni bilo. Izjema je bil prihod Matica Rebca, ki je treniral že med pripravami. No, nato je na začetku januarja podpisal Gregor Glas, ki pa ga je Olimpija posodila. Na vprašanje, ali so se z vodstvom pogovarjali o morebitnih okrepitvah, je Golemac le dejal: "Tri mesece govorim o tem. To ni vprašanje zame."

Vodja ljubljanske stroke je upal, da bo po uvodnih težavah po novem letu njegova vrsta začela igrati po pričakovanjih, vendar ne gre. V Evropskem pokalu so po začetku s šestimi porazi potem vpisali dve zmagi, po dveh neuspehih v prvih dveh krogih druge polovice rednega dela pa so se znašli v zares težkem položaju in se izločilni boji počasi oddaljujejo. V sredo jih čaka zahtevno gostovanje v Badaloni pri prvem favoritu tekmovanja Joventutu. V Ligi ABA so trenutno v seriji devetih zmag, toda pred njimi je gostovanje v Beogradu pri izjemno močni Crveni zvezdi, s katero se bodo pomerili le dva dni pred tekmo v Kataloniji.