Jurica Golemac je konec januarja prevzel Cedevito Olimpijo, tako da za konkreten dvig ravni ljubljanske igre še ni imel dovolj časa. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac je konec januarja prevzel Cedevito Olimpijo, tako da za konkreten dvig ravni ljubljanske igre še ni imel dovolj časa. Foto: www.alesfevzer.com

Zasedba iz Bara ima sicer slabši medsebojni izkupiček s tigri, ki so ob izidu v zmagah 1:1 boljši za tri točke, toda Mornar je dobil oba dvoboja z Ljubljančani. Čeprav imajo zmaji boljši medsebojni rezultat s Koprčani, pa so zaradi dveh porazov proti Mornarju tako v najslabšem položaju. Hkrati jih v naslednjem krogu čaka tudi najzahtevnejši nasprotnik, saj v Stožice prihaja Budućnost, ki je trenutno druga, v ponedeljek pa je premagala Mornar, ki bo v soboto gostil Krko.

V 20. krogu je velik korak k tretjemu mestu naredila Crvena zvezda, ki ima tako zmago prednosti pred to trojico, zdaj pa jo čaka dvoboj z "bratskim" FMP-jem. Rdeče-beli so v Beogradu nadigrali Cedevito Olimpijo, ki je brez pravega boja "padla" že v prvi četrtini. "Zavedamo se, da nismo v dobrem položaju, a smo športniki in se bomo borili do zadnjega trenutka, da ostanemo v igri. Šport piše čudne zgodbe, tako da je mogoče vse. Lahko se še marsikaj zgodi. Zavedamo se, da moramo popraviti stvari, saj je s tako igro težko kaj pričakovati. Moramo trdo delati in dvigniti raven igre," se težav zmajev zaveda Jurica Golemac.

Simonović odšel pred zaključkom Lige ABA

Sorodna novica Anzulović: V najpomembnejšem delu sezone nimamo sreče

Decembra je bila Olimpija v odličnem položaju, nato pa si je z nekaterimi nenadejanimi porazi in neuspehi, ko je imela v zaključkih tekme praktično že dobljen dvoboj, močno otežila izpolnitev zastavljenega, ki se trenutno zdi nemogoče. Če jim ne uspe priti med štiri, bodo Ljubljančani zaostali še za tretjim ciljem sezone, saj so že ostali brez preboja v Top 16 Evropskega pokala in pokalne lovorike. Uvodna sezona ambicioznega projekta združitve ljubljanskega in zagrebškega kluba bo tako že marca označena za neuspešno.

Golemac, ki se je pred tem izkazal na koprski klopi, je po tekmi v Beogradu poudaril slabo igro v obrambi, kar je glavna težava Olimpije že celo sezono. Čeprav so v zmajevo gnezdo privabili kakovostne in na tem prostorju dokazane posameznike, pa jim ni uspelo sestaviti dobre oziroma prave ekipe. To se na parketu vidi že ves čas. "Ni konstante v obrambi. Manjka nam to, kar imajo zmagovalne ekipe – pravi karakter in moštvena igra. Delamo na tem, da delujemo kot prava celota, dihamo eden za drugega in drug drugemu verjamemo," je dodal Golemac, ki je na vprašanje o odhodu Marka Simonovića odgovoril, da za taka vprašanja on ni pravi naslov.

Izkušeni srbski košarkar je namreč tik pred zaključkom ABA lige odšel na posojo v Španijo. Četudi ni upravičil velikih pričakovanj, pa je bil pomemben člen v rotaciji Olimpije. Pred tem so hitro izpustili že Ryana Boatrighta, ki tudi ni izpolnil pričakovanj. Ameriški organizator igre je bil upravičeno deležen kritik, toda kljub njegovim slabšim predstavam – predvsem v obrambi – je v napadu še posebej v končnicah tekem z individualno kakovostjo predstavljal pomembnega aduta. Prave zamenjave zanj v Ljubljano niso pripeljali.

Žakelj: Hrabre tudi sreča spremlja

Čeprav so imeli gromozanske težave, pa so bili pri kadrovanju precej bolj spretni v Kopru. Decembra je cela peterka zapustila Obalo, pozneje se je v Stožice preselil še Ivan Marinković, vmes so pripeljali dve dobri okrepitvi, Primorska pa še naprej ostaja v igri za polfinale Lige ABA. Če so bili tigri v prvi polovici sezone hit Jadrana, so zdaj prava senzacija. "Zadnji met je seveda sreča, ampak mislim, da smo si zaslužili zmago. Zadnjo četrtino smo dobili za devet in odigrali bistveno bolje kot prej. Hrabre tudi sreča spremlja," je po tekmi s Cibono razmišljal Andrej Žakelj, ki na primorski klopi opravlja zares imenitno delo.

Marko Luković je že dvakrat s trojko v zadnji sekundi prinesel Primorski zmago - proti Olimpiji in zdaj še proti Ciboni. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Luković je že dvakrat s trojko v zadnji sekundi prinesel Primorski zmago - proti Olimpiji in zdaj še proti Ciboni. Foto: www.alesfevzer.com

Da sreča spremlja hrabre, nedvomno drži za košarkarje Primorske. Komaj se sestavijo za normalen trening, pa vseeno ne popuščajo in igrajo odlično. Ne le, da krivulja rezultatov v Ligi ABA ni padla, kar so sicer vsi pričakovali, da bo, za nameček so februarja osvojili še pokalno lovoriko. Po pokalnem in reprezentančnem premoru najprej sploh niso mogli normalno trenirati, saj so imeli še nekaj težav s poškodbami. Vseeno so premagali Cibono. Srečno, ko je v zadnji sekundi prek celega igrišča zadel Marko Luković, to je res, a, kot rečeno, sreča spremlja hrabre.

Kljub zmanjšani rotaciji je Žakelj poudaril pravi odnos in karakter varovancev, ki imajo kljub temu še dovolj moči, da dokončajo delo. Najprej jih v nedeljo čaka gostovanje v Zadru, ki je v najslabšem položaju in na poti v Ligo ABA 2. V vsakem primeru bo končna uvrstitev Koprčanov uspeh, polfinale pa bi že za ekipo, ki je začela sezono, pomenil neverjeten dosežek. Če bi to uspelo vrsti, ki jo ima trenutno na voljo Žakelj, pa je že težko najti prave besede, ki bi opisale senzacionalen podvig. Slovenija sicer že devet let čaka na polfinalista regionalne lige.


21. krog:
IGOKEA – CIBONA
84:97 (27:23, 21:33, 19:24, 17:17)

Sobota ob 17.00:
MORNAR – KRKA

Nedelja ob 18.00:
ZADAR – KOPER PRIMORSKA

Ponedeljek ob 17.00:
FMP – CRVENA ZVEZDA

Ob 19.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – BUDUĆNOST

Ob 21.00:
PARTIZAN – MEGA BEMAX

Ekipa
ZPRToč.
Partizan2016420236
Budućnost2015519835
Crvena Zvezda2013718833
Mornar201281132
Koper Primorska20128-2732
Cedevita Olimpija201284832
FMP2010104630
Igokea21714-10928
Cibona21714-12828
Mega Bemax20614-12526
Krka20614-17026
Zadar20515-13425