Odločilen je bil dvoboj dveh odličnih organizatorjev igre, ki prihajata iz bližine Orlanda na Floridi, Coreyja Waldna in Kendricka Perryja. Foto: Crvena zvezda mts
Odločilen je bil dvoboj dveh odličnih organizatorjev igre, ki prihajata iz bližine Orlanda na Floridi, Coreyja Waldna in Kendricka Perryja. Foto: Crvena zvezda mts

Zmaji so vendarle dočakali dvoboj 11. kroga s Crveno zvezdo. Decembra so v zelo dobri formi pripotovali v Beograd, kjer so opravili nekaj treningov, nato pa je bilo srečanje odpovedano na dan tekme. Razlog je bil vdor covida-19 v rdeče-belo garderobo. Le dva dni pozneje je sicer Zvezda nato v Evroligi gostovala v Sankt Peterburgu pri Zenitu. Tudi obračun med Beograjčani in Ljubljančani v Stožicah je bil že prestavljen zaradi koronavirusa, odigran pa bo v nedeljo ob 17.00.

Prvi medsebojni dvoboj ni razočaral. Moštvi sta potrdili svojo kakovost z dobro, borbeno in izenačeno košarkarsko predstavo. V vseh statističnih elementih sta bili ekipi precej izenačeni, le da so zmaji v prvem delu napravili še enkrat več osebnih napak od nasprotnikov. Tudi drugi polčas je bil razburljiv. Ko si je Zvezda priigrala nekoliko občutnejšo prednost – najvišja je znašala osem točk – so gostje našli odgovor in odločala je napeta končnica. Tedaj je pobudo prevzela ljubljanska zasedba.

Prvak Lige ABA v Evroligo

Prvak Lige ABA bo imel tudi v prihodnji sezoni pravico nastopa v Evroligi. Kot je poročal Eurohoops, bo najboljši ekipi Jadrana pripadel eden izmed "wild cardov", kar se je sicer že nekaj časa govorilo. Liga ABA je sicer edina izmed najmočnejših v Evropi, ki nima kluba s tako imenovano A-licenco. Drugo posebno povabilo naj bi dobil predstavnik Lige VTB, mogoče pa celo Valencia ali bolonjski Virtus.

Še 19 sekund pred koncem je vodila za tri. Nato je Branko Lazić zadel en prosti met, po zgrešenem drugem pa je Jordan Loyd dobil skok v napadu, kar je že tolikokrat v tej sezoni teplo Ljubljančane. Zatem je na črto prostih metov stopil Corey Walden in bil dvakrat natančen. Ob izenačenju je v nasprotni napad krenil Kendrick Perry, ki je šel v prodor, Walden mu je izbil žogo, sodniške piščalke so ostale neme, so se pa takoj oglasile, ko je Olimpijin organizator igre zatem trčil v Marka Simonovića. Izkušeni srbski krilni center, ki je lani polovico sezone igral v Stožicah, je prvega zadel in odločil srečanje. Jurici Golemcu je predtem zmanjkalo minut odmora, eno je čudno "izgubil" ob koncu tretje četrtine.

Tekme Cedevite Olimpije do konca Lige ABA

24. krog, nedelja ob 17.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – CRVENA ZVEZDA

23. krog, torek ob 16.30:
CIBONA – CEDEVITA OLIMPIJA

26. krog:
CEDEVITA OLIMPIJA – MEGA SOCCERBET

Zaradi izpada signala ogled zaključka srečanja v neposrednem prenosu ni bil mogoč. Niti Liga ABA ni, kot je to sicer v navadi, naredila videokolaža vrhuncev tekme, tako da je edini posnetek zadnje (sporne) akcije objavila Cedevita Olimpija na družbenih omrežjih. Ali je Walden udaril po žogi ali pa je ob tem napravil osebno napako, s tistega zornega kota ni vidno, je pa bil bosanski sodnik Dragan Porobić zelo hiter ob trku Perryja s Simonovićem. Ob njem sta pravico delila še Srb Uroš Nikolić in Slovenec Milan Nedović.

Sporna odločitev je močno razjezila ljubljanski tabor. Golemac je bil na novinarski konferenci po tekmi le nekaj sekund. "Čestitam svojim igralcem za borbeno igro, to pa je vse, kar bom rekel," je dejal in odšel. Za konkretnejši komentar se je raje ugriznil v jezik, da ne bi znova dobil kakšne kazni. Ostrejši je bil Perry, ki je v izjavi za klubsko spletno stran izrekel tudi kakšno sočno besedo, v "cenzurirani" različici pa je povedal: "Ne morem oporekati našemu pristopu k tekmi. Menim, da smo pokazali veliko srce. Imeli smo nekaj padcev, a smo prikazali borbeno predstavo na zahtevnem gostovanju. V zaključku tekme nas je doletela še sporna sodniška odločitev, tudi sami pa smo naredili nekaj napak. Ko pustiš srce na igrišču in ne uspeš zmagati, te prizadenejo odločitve, na katere nimaš vpliva. Imeti moramo kratkoročen spomin in se za poraz oddolžiti na nedeljskem srečanju."

Lestvica:                              
BUDUĆNOST             24 21  3 +233 45 
IGOKEA                25 19  6 +136 44 
CRVENA ZVEZDA         23 20  3 +292 43 
MORNAR                24 17  7 +159 41 
CEDEVITA OLIMPIJA     23 17  6 +190 40 
MEGA SOCCERBET        25 14 11  +47 39 
PARTIZAN              25 12 13  +78 37 
FMP                   25 10 15  -92 34 
ZADAR                 25  9 16  -99 34 
CIBONA                24  8 16 -116 32 
BORAC                 24  7 17  -66 31 
SPLIT                 23  8 15 -113 31 
KRKA                  23  7 16 -149 30 
-------------------------------------- 
KOPER PRIMORSKA       25  0 25 -500  0 

Američan, ki sicer zelo dobro v tej sezoni igra v ljubljanskem dresu, se je zatem oglasil tudi prek Twitterja, kjer je zapisal, da so nekateri Zvezdini košarkarji priznali, da je bila nad njim storjena osebna napaka. Kakor koli, kljub novi črni piki, kot je to v navadi, sprememb v Jadranski ligi ne bo in se bo zagotovo še velikokrat govorilo o sojenju. Tekme Zvezde so že večkrat dvignile ogromno prahu, veliko vprašanje pa je, kako bi sodniška trojka reagirala v enakem primeru na drugi strani.

Zagotovo bi bila reakcija Zvezde v takšnem primeru burna. Samo spomnimo se na bizarno finalno serijo z Budućnostjo izpred dveh let, ko so si incidenti v Podgorici in Beogradu sledili drug za drugim. Prvi mož Zvezde Nebojša Čović je tedaj na glas izrazil nestrinjanje s sojenjem, v Pionirju pa so se domači navijači kar sprehajali po parketu in celo prišli do gostujoče klopi … Letos sicer navijačev v dvoranah ni, a ne bo končnica zato nič manj vroča. Znova se bo delila vstopnica za Evroligo. Zvezda in Budućnost sta že v polfinalu, za kar se borijo še Igokea, Olimpija in Mornar. Zmaji morajo za prvo končnico po desetih letih na preostalih treh tekmah – Zvezda, Cibona in Mega – vpisati toliko zmag, kot jih bo Mornar proti Budućnosti in Igokei.

Ključna tekma tako za Krko kot za Split

Medtem Krko v petek ob 16.00 čaka ključna tekma v boju za izognitev 13. mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije s podprvakom Lige ABA 2. Novomeščani v zaostalem obračunu 23. kroga gostijo Split. Srečanje je bilo preloženo zaradi okužb z novim koronavirusom v dalmatinskem taboru. Krka, ki je prvi medsebojni dvoboj na Gripah dobila s košem Roda Camphorja (70:72), je trenutno prav 13. s sedmimi zmagami in 16 porazi. Ob enakem številu tekem ima trikratni evropski prvak zmago več in poraz manj, glavni tekmec obeh zasedb v boju za neposreden obstanek pa je Borac s sedmimi zmagami in 17 porazi. V središču Dalmacije bo zasedba iz Čačka gostovala v ponedeljek.

Tekme Krke do konca Lige ABA

23. krog, petek ob 16.00:
KRKA – SPLIT

18. krog, torek ob 18.30:
KRKA – CRVENA ZVEZDA

26. krog:
FMP – KRKA

"Ključna tekma v boju za obstanek tako za Split kot za nas. Ne smemo bežati od tega, da bo ta tekma v veliki meri odločala o tem, kdo bo šel v kvalifikacije za obstanek v Ligi ABA. Smo v dobrem ritmu, dobro treniramo in popolnoma pripravljeni bomo pričakali tekmo, ki jo komaj čakamo. Igro Splita vodi izkušeni in uveljavljeni Roko Ukić, z njegovim prihodom so se zamenjale vloge v njihovem moštvu. Prišel je tudi Luka Babić, ki ga poznam iz reprezentance in ga zelo cenim. Z Lukovićem na petici odpirajo teren, z Marićem in Vrankovićem pa je igra usmerjena bolj pod koš. Radi igrajo hitro, so visoki, veliko pa se zanašajo tudi na igro pick'n'roll z Đokovićem, Ukićem in tudi Babićem. Predvsem pa bomo morali zaustaviti njihovega prvega strelca Lukovića," je povedal najizkušenejši Krkin košarkar Rok Stipčević.

Novomeščani so na zadnjih 11 tekmah klonili kar desetkrat, trenutno pa so v seriji treh (visokih) porazov. Split, ki je nazadnje premagal Mego, se je med sezono okrepil z Rokom Ukićem, ki je prišel iz Cedevite Olimpije. Izkušeni košarkar je nemudoma postal glavni adut matičnega kluba, ki ga je okrepil še Luka Babić. Ob Ukiću je najnevarnejši nekdanji košarkar Krke Marko Luković, pomemben člen je bil tudi slovenski reprezentant Blaž Mesiček, ki pa je poškodovan. Krko zatem čaka težka naloga, ko v torek v Leona Štuklja prihaja Crvena zvezda. V zadnjem krogu bo gostovala pri FMP-ju, v Beograd se bo odpravil tudi Split, in sicer k Partizanu, Borac pa bo gostil še enega konkurenta, ki še ni popolnoma rešen 13. mesta, Cibono.


Preložene tekme, 23. krog, petek ob 16.00:
KRKA – SPLIT

24. krog, nedelja ob 17.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – CRVENA ZVEZDA

23. krog, nedelja ob 17.00:
MORNAR – BUDUĆNOST

25. krog, ponedeljek ob 18.00:
SPLIT – BORAC

18. krog, torek ob 18.30:
KRKA – CRVENA ZVEZDA

23. krog, torek ob 20.30:
CIBONA – CEDEVITA OLIMPIJA