Kapetan Primorske Alen Hodžić igra izvrstno, odlično pa je svojo priložnost izkoristil šele 18-letni Rok Nemanič. Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli
Kapetan Primorske Alen Hodžić igra izvrstno, odlično pa je svojo priložnost izkoristil šele 18-letni Rok Nemanič. Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli

Pred devetimi leti je nazadnje slovenski klub igral v polfinalu Lige ABA. Tedaj je to uspelo Olimpiji in Krki, po sušnem obdobju, ko sta najuspešnejša slovenska kluba še lani med sabo obračunala za obstanek med jadransko elito, pa sta zdaj v igri za preboj med štiri znova dva slovenska predstavnika. Primorska, Olimpija in Mornar imajo enak izkupiček, v najboljšem položaju pa je zaradi medsebojnega izkupička črnogorska zasedba. Košarkarji iz Bara imajo sicer s Koprčani – vsako moštvo je slavilo po enkrat – slabši medsebojni izid, toda obakrat so ugnali Ljubljančane, zato so v krogu teh treh v prednosti. Primorska je v tem krogu druga, ima pa slabši medsebojni izid z zmaji. Vendar imajo slovenski prvaki od vseh treh na papirju najlažji razpored.

Sorodna novica Marinković prekinil pogodbo v Kopru in se preselil v Ljubljano

V soboto se podajajo na sicer zelo zahtevno gostovanje v Železnik k FMP-ju, zatem pa varovance Andreja Žaklja čakajo še tri tekme z ekipami, ki so vse slabše uvrščene od beograjske zasedbe, ki je trenutno s polovičnim izkupičkom sedma. Prvi medsebojni dvoboj so Primorci dobili s 86:81. "Podajamo se v Beograd na izredno zahtevno gostovanje. Čaka nas tekma s FMP-jem, ki se še vedno bori za uvrstitev med najboljše štiri. Nismo v slabi situaciji, na zadnjih tekmah smo tudi v dobrem ritmu in se na pot tako podajamo samozavestno. Beograjska ekipa bo po teh porazih zagotovo zelo motivirana. Je moštvo, ki je že dalj časa skupaj, igra dobro in je tudi dobro vodeno, zato nas čaka zares težko delo," je povedal Žakelj.

Tigri so, četudi so v tem tednu z Ivanom Marinkovićem izgubili še enega nosilca, glede na prikazano v zadnjem mesecu upravičeno lahko samozavestni. V Srbijo so odpotovali na krilih treh zaporednih zmag. Po šoku, ki je sledil z odhodi nosilcev po polovici rednega dela Lige ABA, so v težki situaciji, ko rešitev ni bila na vidiku, izgubili štirikrat zapored, a vse to proti favoriziranim zasedbam. Toda manjšo krizo so hitro prebrodili in zdaj igrajo izvrstno. Če so bili v prvi polovici sezone z uigrano zasedbo nosilcev velik hit Jadrana, so zdaj, ko igrajo zdesetkani, s povsem spremenjeno zasedbo in celo z nekaterimi mladinci, prava senzacija, ki pa iz tekme v tekmo navdušuje z nepopustljivostjo.

Jaka Blažič je bil MVP zadnjega kroga Lige ABA. Foto: FMP
Jaka Blažič je bil MVP zadnjega kroga Lige ABA. Foto: FMP
Sorodna novica Golemac: Predvsem v obrambi delamo zelo velike neumnosti

Olimpija gosti Zadar, ki se krčevito bori za obstanek. Dalmatinci imajo skupaj z Mego z vsega štirimi zmagami najslabši izkupiček. V Stožice prihajajo po štirih zaporednih porazih, toda tudi v prvem delu sezone so bili na dnu pred medsebojnim dvobojem, pa so potem s kar 38 točkami razlike nadigrali zmaje, ki so takrat pošteno razprodali svoj ugled. "Za obe ekipi je tekma zelo pomembna. Zadar se bori za obstanek, v tej sezoni pa je že dokazal, da je lahko zelo nevaren. Nenazadnje je prvi medsebojni dvoboj dobil z več kot 30 točkami razlike, premagal pa je tudi Budućnost in Crveno zvezdo. Za nas je zelo pomembno, da ostanemo v boju za mesto v končnici. Zelo dobro se pripravljamo na tekmo, v katero gremo samozavestni," je dejal Jurica Golemac, ki je pozval tudi ljubljanske navijače k čim večji podpori.

Nekdanji slovenski reprezentant in košarkar Olimpije, ki je letos sezono začel na klopi Primorske, je dramatično, a uspešno prestal debi na klopi zmajev. Na gostovanju pri FMP-ju so imeli Ljubljančani že lepo prednost, na koncu pa so slavili po podaljšku. S tem so prekinili niz štirih zaporednih porazov, s katerimi so si močno otežili izpolnitev cilja sezone, ki ga predstavlja končnica. Glede na (evropske) ambicije, ki jih ima klub, bi, če bi ostali brez mesta med štirimi, to pomenil velik neuspeh. Po seriji porazov je prišlo do zamenjave trenerja, prišli pa so tudi trije novi košarkarji. Medtem ko Marinković v jadranski ligi nima pravice nastopa, pa se več pričakuje predvsem od Dominica Artisa, ki bo razbremenil Codija Millerja-McIntyreja, na Domna Bratoža pa bolj računajo v slovenskem pokalu in prvenstvu.

V Novem mestu je Krka Igokeo premagala s 76:75. Foto: Krka/Drago Perko
V Novem mestu je Krka Igokeo premagala s 76:75. Foto: Krka/Drago Perko

Budućnost se je v boju za vrh Lige ABA še dodatno okrepila. V četrtek je v Podgorico prišel 211 centimetrov visoki francoski košarkar Kim Tillie. Gre za dobro uveljavljeno ime na evropskem zemljevidu. 31-letni center je že zastopal Francijo na velikih tekmovanjih, največji pečat pa je pustil v dresih Baskonie in Olympiacosa.

Krka je po zaslugi zmage Primorske nad Mego v zadnjem krogu zadržala pred dvema kluboma prednost dveh zmag. Najprej jo zdaj čaka gostovanje v Laktaših pri Igokei, zatem gosti še Partizan in Olimpijo, vmes pa gostuje v Baru. Naloga ni lahka, za miren obstanek pa bo verjetno dovolj že ena zmaga. Prva priložnost bo torej v nedeljo. "Igokea ima odlične posameznike in so na lestvici verjetno nižje, kot pa bi po imenih mogoče morali biti. Mi bomo na tekmi oslabljeni, toda to ne pomeni, da se bomo vnaprej predali, ampak bomo skušali priti do nove zmage," je povedal novomeški kapetan Jure Balažić.

Mornar bo v ponedeljek gostil Crveno zvezdo, ki je tretja z zmago pred trojico, ki se bori za četrto pozicijo. Zatem ga čaka gostovanje pri Budućnosti, nato pa nekoliko lažji nalogi, ko bo gostil Krko in gostoval pri Megi. Podoben razpored ima Olimpija, ki se mora prav tako še pomeriti z obema lanskima finalistoma, za konec sezone pa jo čaka gostovanje v Novem mestu. Po 19. krogu sicer sledi tritedenski premor, saj so naslednji teden na sporedu pokalna tekmovanja, teden kasneje pa je rezerviran za začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo.


19. krog, petek ob 20.00:
CIBONA – MEGA BEMAX

Sobota ob 18.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – ZADAR

Ob 20.00:
FMP – KOPER PRIMORSKA

Nedelja ob 18.00:
PARTIZAN – BUDUĆNOST

Ob 20.00:
IGOKEA – KRKA

Ponedeljek ob 18.00:
MORNAR – CRVENA ZVEZDA

Ekipa
ZPRToč.
Budućnost1814419832
Partizan1814418232
Crvena Zvezda1812618030
Mornar18117929
Koper Primorska18117-1629
Cedevita Olimpija181175529
FMP18993927
Cibona18612-12924
Krka18612-14524
Igokea18612-9524
Mega Bemax18414-14722
Zadar18414-13122