Goran Dragić je v drugem polčasu skupaj z bratom Zoranom zadeval pomembne koše in je bil z Erazmom Lorbkom tudi najboljši slovenski strelec (16 točk). Foto: Reuters
Goran Dragić je v drugem polčasu skupaj z bratom Zoranom zadeval pomembne koše in je bil z Erazmom Lorbkom tudi najboljši slovenski strelec (16 točk). Foto: Reuters
Mirza Begić
Mirza Begić je bil zopet izjemen - 11 točkam je dodal še štiri skoke in štiri blokade. Foto: Reuters
Sašo Ožbolt
Slovenci so se v drugem polčasu borili kot levi, a nato v ključnem trenutku popustili in Litovcem dopustili zmago ter preboj v kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu. Foto: Reuters
slovenska reprezentanca
Veselje po trojki Erazma Lorbka minuto in 11 sekund pred koncem srečanja se je na slovenski klopi kmalu poleglo, vzrok za slabo voljo pa je bil Mantas Kalnietis, ki je s trojko in zadetim prostim metom zapečatil usodo nasprotnika. Foto: Reuters
Zoran Dragić želel postati voznik v avtošoli ali policist

Slovenski košarkarji so tekmo začeli odlično, nato pa popolnoma popustili v drugi četrtini in domačim košarkarjem dovolili pobeg na +11. V tretji četrtini so se Slovenci vrnili, v zadnji četrtini so celo vodili, a jih je v sami končnici pokopala nezbranost, po kateri je Kalnietis zadel odločilno trojko in Litvi priboril mesto v kvalifikacijah za OI v Londonu.

Prva četrtina (20:19): začetek spodbuden, ob koncu spet padec
Za Slovenijo so tekmo začeli Lakovič, Z. Dragić, Murić, Lorbek in Begić. Slovenija je v prvi četrtini delovala precej bolj sveže in ves čas vodila. Predvsem po zaslugi centrske naveze Lorbek-Begić in ob pomoči Zorana Dragića si je po dobrih petih minutah že priigrala osem točk naskoka (14:6). Litovci so se v igro vrnili po vstopu Šarunasa Jasikevičiusa. Prednost je do konca četrtine skorajda povsem skopnela. Slovenci tokrat niso silili z meti za tri točke (1/3) in dobro zaustavljali tekmeca, ki sploh ni zadel izza črte.

Odmevi po porazu z Litvo:
- Maljković ni razočaran


Druga četrtina (13:25): Litovci brez trojke pobegnili na +11
Spet slovenska kriza. Delni izid Litovcev 4:0, kar je pomenilo tudi njihovo vodstvo (20:23), je na začetku druge četrtine s trojko zaustavil Matjaž Smodiš, a pobuda se je prevesila na stran tekmeca. Po protinapadu za 23:27 je Božidar Maljković vzel minuto odmora. Za trenutek je pomagala. S petimi zaporednimi točkami je Slovence v vodstvo popeljal Goran Dragić, a to je bil le preblisk. Domačini so ob medli slovenski obrambi spet ušli na šest točk prednosti, čeprav niso zadeli niti ene trojke. Tudi vstop Begića ni pomagal. Do konca polčasa so Litovci polnili koš Slovenije in odšli na odmor z 11 točkami prednosti. Večino točk so Slovenci dobili iz rakete. V celem polčasu so za tri točke poskušali le trikrat (0/3). Slovenski met izza črte je bil 3/11.

Tretja četrtina (24:19): S hitrimi akcijami do zaostanka -3
Drugi polčas so Slovenci začeli odlično, z dvema hitrima košema so domačega selektorja prisilili v minuto odmora, po kateri se igra Litovcev ni popravila, Sašo Ožbolt (zadeta trojka) in Zoran Dragić (dva koša) pa sta zaostanek z delnim izidom 13:5 znižala na -3 (46:49). Slovenci so v obrambi igrali odlično, domači košarkarji so kot po tekočem traku izgubljali žoge. Slovenci so nato v 30 sekundah storili tri osebne napake, izpolnili bonus in domačim košarkarjem dovolili nabiranje točk s prostimi meti. Maljkovićevi izbranci so dolgo držali zaostanek z -3, v končnici tretje četrtine pa se je Litovcem uspelo odlepiti in v zadnjo četrtino odnesti prednost šestih točk (57:63).

Četrta četrtina (20:17): Kalnietis zadal 'smrtni udarec'
Že v prvi minuti zadnje četrtine so se Slovenci z delnim izidom 5:0 Litvi približali na vsega točko zaostanka, v 32. minuti pa je Smodiš pod košem zadel za vodstvo s 64:63. Po odlični akciji Lakoviča je trojko za 68:65 zadel Ožbolt, a so že v naslednjem napadu Litovci vrnili udarec in izid poravnali. Slovencem se je večkrat ponudila priložnost za višje vodstvo, a so jo vsakič znova zapravili z neizdelanimi meti. Maljkovićevi varovanci so zadnjič vodili s 77:76, potem ko je trojko zadel Lorbek, a je 'smrtni udarec' nato v izdihljajih tekme s trojko zadal Kalnietis, ki je bil tudi prvi strelec tekme s 17 točkami.

Kako na olimpijske igre?
Kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Londonu bo od 2. do 8. julija prihodnje leto. Na njem bo sodelovalo 12 reprezentanc. Tja so se že uvrstile Dominikanska republika, Venezuela, Portoriko (Amerika), Angola, Nigerija (Afrika) in Nova Zelandija (Oceanija). Štiri kvalifikante bo dala Evropa, dva Azija. Na olimpijske igre se bodo uvrstile najboljše tri ekipe. Gostitelj turnirja še ni znan, za zdaj sta zanimanje izrazila Portoriko in Venezuela.

Do zdaj znanih šest udeležencev OI
Na olimpijske igre so že uvrščene ZDA (svetovni prvak), Velika Britanija (gostitelj), Tunizija (Afrika), Argentina, Brazilija (Amerika) in Avstralija (Oceanija). V London bodo potovali tudi finalistki evropskega prvenstva in azijski prvak, ki bo znan konec septembra.

DANES NA EP-ju
Slovenija - LITVA
77:80 (20:19. 13:25, 24:19, 20:17)

G. Dragić  16  Kalnietis     17
Lorbek     16  Songaila      12
Begić      11  Jasikevičius  12
Z. Dragić  10  Kaukenas      10
Ožbolt      9  Javtokas       9
Smodiš      8  Valančiunas    8
Lakovič     7  Pocius         6
                Jasaitis      4
                Jankunas      2
Met za 2 točki: 23/43; 27/54   
Met za 3 točke:  8/23;  3/10   
   Prosti meti:  7/10; 17/20   
         Skoki:    33;    38   
                              

FRANCIJA - Grčija
64:56 (14:17, 13:14, 13:12, 24:13)
Parker 18, De Colo 16, Batum 15, Traore 6, Noah 5 in 8 skokov; Bourousis 17 in 11 skokov, Fotsis 9, Calathes 7.

Ob 20.00:
RUSIJA - SRBIJA

Zoran Dragić želel postati voznik v avtošoli ali policist